KOM SEG I SKJUL: Iben Hagtun Bøhler syntes det var skremmende å øve på skoleskyting den første skoleuken. Nå er hun glad for at hun hadde kjent på skrekken i fokant. Foto: Privat / Scanpix
KOM SEG I SKJUL: Iben Hagtun Bøhler syntes det var skremmende å øve på skoleskyting den første skoleuken. Nå er hun glad for at hun hadde kjent på skrekken i fokant. Foto: Privat / Scanpix

Norske Iben (17) løp for livet under skoleskyting i USA: – Ble sjokkert da jeg fikk vite hvem det var

Skytteren som onsdag skjøt og drepte en medelev og skadet tre andre, gikk i klassen til norske Iben Hagtun Bøhler (17).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Iben Hagtun Bøhler har akkurat flyttet til delstaten Washington for å ta ett utvekslingsår ved Freeman High School i Rockford. Skolestarten har vært svært dramatisk for 17-åringen.

Tirsdag denne uken hadde skolen en øvelse for skoleskyting. Onsdag skjedde det på ordentlig.

– Det var helt sykt. Jeg var i underetasjen og hadde funnet frem tingene mine i skapet og skulle gå opp trappen til klasserommet. Da kom det elever hysterisk løpende ned trappen, forteller Iben til TV 2 og fortsetter:

– Jeg trodde først det var en øvelse sånn som dagen før, men da alle skrek skjønte jeg at det var alvorlig. Folk kastet fra seg tingene sine og løp for livet.

Låste seg inne

Iben løp sammen med de andre elevene ut og over til barneskolen på andre siden av skolegården.

– Vi ble møtt av to lærere som låste oss inn i ett av klasserommene på barneskolen. Vi var cirka 40 elever som var innelåst og vi måtte være helt stille. Folk var helt fra seg og gråt og hulket. Det var vondt å se klassekameratene mine, som jeg har kjent i en uke, ha det så ille.

Mobiltelefonene gikk på rundgang blant elevene slik at de kunne sende tekstmeldinger til foreldrene. Etter omlag én time i skjul fikk Iben og de andre elvene slippe ut. Alle måtte signere på en navneliste før de forlot klasserommet og deretter samlet de 330 elevene ved skolen seg på uteområdet. Det var da Iben fikk vite hva som faktisk hadde skjedd.

– Det var selvfølgelig veldig godt å se at så mange var uskadd, men det var helt sjokkerende å få høre hva som hadde skjedd og få vite hvem det var som stod bak, forteller 17-åringen og legger til:

– Skytteren gikk i dramaklassen min. Jeg hadde ikke rukket å bli kjent med ham, men visste godt hvem han var.

«Besatt av skoleskytinger»

Etter hva Iben har blitt fortalt, hadde gutten kommet inn på skolen med et stort skytevåpen. Da han skulle avfyre skudd hadde våpenet låst seg. Han ble konfrontert av en annen gutt som prøvde å avverge situasjonen, men da tok han frem en håndpistol og skjøt og drepte gutten foran seg.

GJENFORENT: Foreldre hentet de overlevende barna sine etter den dramatiske skytingen.
GJENFORENT: Foreldre hentet de overlevende barna sine etter den dramatiske skytingen. Foto: Colin Mulvany / Scanpix / AP

Tre andre elever ble skadd og er nå på sykehus. Tilstanden deres er stabil ifølge Seattle Times. 17-åringen har ikke fått vite noe om hva som var motivet for skoleskytingen. Skytteren ble pågrepet av politiet like etter hendelsen.

En annen elev, Michael Harper (15), sier til nyhetsbyrået AP at skytteren tidligere hadde hatt med seg notater hvor det stod at han skulle «gjøre noe dumt» og at han «kom til å bli drept eller fengslet». Harper sier til nyhetsbyrået at skoleledelsen ble informert om notatene, men ikke reagerte. Ifølge 15-åringen hadde den pågrepne gutten mange venner og var ikke et mobbeoffer. Harper forteller også at den pågrepne gutten var besatt av andre skoleskytinger.

– Føler meg trygg

Iben forteller at det ennå ikke har gått opp for henne hva som har skjedd.

SAMLET I SORG: De 330 elevene ved Freeman High School samlet seg på kvelden etter skoleskytingen for å minnes den drepte eleven.
SAMLET I SORG: De 330 elevene ved Freeman High School samlet seg på kvelden etter skoleskytingen for å minnes den drepte eleven. Foto: Colin Mulvany / Scanpix / AP

– Ingen forventer å oppleve sånne ting. Dette er et veldig lite samfunn og alle kjenner hverandre. Derfor er alle svært preget av det som har skjedd. Men samtidig er alle opptatt av å ta vare på hverandre, så jeg føler meg trygg nå.

Samme kveld som skoleskytingen skjedde samlet elevene seg til en minnestund. Når TV 2 snakker med 17-åringen gjør hun seg klar for å dra på en felles frokost for alle elevene.

– Det har vært veldig fint. Det er blitt tent masse lys og sagt så mye fint. Skolen er et åsted nå, så vi slipper ikke tilbake før om en uke, sier hun.