Happy ending for filmregissøren Mohamed (26) – vant i retten

Utlendingsnemda mente han ikke var godt nok utdannet. Oslo tingrett hadde en helt annen oppfatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med en gripende film om ambulansearbeidere i sin krigsherjede hjemby Gaza, har Mohamed Jabaly vunnet flere dokumentarpriser.

Men da den palestinske regissøren søkte om arbeidstillatelse i Norge, ble det avslag. Han ble ikke vurdert som faglært arbeidstaker av Utlendingsnemda.

– Dette stresser meg skikkelig, det gjør meg ille å ha en slik livssituasjon, sa han til TV2 før jul i fjor.

Da avslaget kom, og utreise ble uunngåelig mobiliserte filmmiljøet og politikere i Tromsø. Utlendingsnemdas begrunnelse provoserte mange.

Begrunnelsen provoserte

– Når det gjelder kunstfeltet vil jeg si at de bør gjøre leksen sin en gang til, sa varaordfører, og tidligere rektor på Universitetet i Tromsø, Jarle Aarbakke.

I julegave fra UNE fikk Mohamed beskjed om at han kunne få være i Norge mens en omgjøringsbegjæring ble behandlet. Men den førte ikke fram, og med bred støtte i Tromsø valgte han å saksøke staten.

Da saken kom opp i Oslo tingrett fikk han meget gode attester av norske filmarbeidere som hadde vurdert hans utdanning, praksis og filmfaglige nivå.

– UNE er gode på det de kan, men ikke på å vurdere filmarbeideres kvalifikasjoner, sier advokat Arild Humlen, Jabalys advokat i retten.

Tilbake i Norge

– Retten bygde dommen korrekt på det som ble dokumentert i retten. Både Mohameds utdannelse og praksis og de filmene han har laget dokumenterte at han måtte regnes som en fagarbeider. Det er utvilsomt at UNE har lagt et uriktig faktum til grunn for vedtaket om å ikke gi arbeidstillatelse, sier advokaten til TV2.

Mohamed Jabaly ble tvunget til å reise ut av Norge, men søkte senere et studentvisum. Han studerer nå filmfag i Kabelvåg i Nordland, og om dommen fra Oslo tingrett blir rettskraftig kan han gjøre hva han selv vil.

– Jeg er superhappy og opprømt på samme tid. Jeg har mange å takke for at de har støttet meg, spesielt i Tromsø. Jeg føler meg skikkelig glad, sier han.