frank aarebrot bisettes:

– Jeg kommer til å savne armkroken din, pappa

En fullsatt kirke tok farvel med hele Norges Frank Aarebrot.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag kveld døde valgforskeren Frank Aarebrot (70) på Haukeland sykehus.

I dag bisettes den folkekjære professoren i Korskirken i Bergen.

TV 2 sender bisettelsen direkte.

Barna Erik og Maike Aarebrot startet sin minnetale med å si at de skulle holde talen «Frank Aarebrot 70 år på 70 minutter», til stor latter fra en fullsatt kirke.

Folkekjær

– De siste årene har vært ganske ville for faderen. Han har kost seg og det virker som andre har kost seg også. Det hadde vært en underlig tur på pub for meg om ingen sa «hørte du hva din far sa på TV», fortalte Erik.

Han sa i talen at han hadde et elsk/hat forhold til farens entusiasme for alt og alle. Det tok tid for han å forstå at faren virkelig elsket det han gjorde. Og han fortalte at Aarebrot alltid hadde stjerner i øynene etter å ha delt sin kunnskap med journalister.

– Det som har gjort pappa viktig for oss i familien, er de samme tingene som gjør han viktig for dere, sa Erik, og la til:

– Til helsike med at han ikke tok vare på egen kropp, til helsike med at han røykte som om livet sto på spill, og til helsike med at han ikke er her lenger.

Mange historier

Barna delte mange historier fra barndommen. De fortalte at Aarebrot alltid skulle lage base på alle kafeer, i byer de besøkte.

Barna fortalte også at de kunne bli vekket av sin far midt på natten.

– Og det var for å se på et pinnsvin i hagen, sa Maike.

Å reise sammen med faren har gitt dem mange minner. Over flere år gikk mange av turene blant annet til ulike Disneyland-parker.

– Jeg kommer til å savne armkroken din, pappa, og sovne i den når det er litt over leggetid. Å sovne til lyden av at du lo med basstemmen når du så på Fawlty Towers. Jeg vil sovne i armkroken din igjen, pappaen min, sa Maike.

Fascinert

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre sa under talen at han var fascinert av hva Aarebrot formidlet og hvem han var.

– Frank var fagmann og synser. Historiker og småmann. Han var partimann og kommentator, sa Støre.

– Aarebrot var Ap-mann og sosialdemokrat. Det satte jeg pris på.

Han sa videre at det var her deres veier møttes. De kom fra ulike opphav og retninger, men ble partimedlemmer gjennom en beslutning, og sosialdemokrater ved overbevisning.

– Han var sosialdemokrat av grunnsyn. Formet av kjærlighet, der selv en sønn av arbeidsfolk kan bli ledende i norsk politikk. På samme måte som en som meg kan bli ledende i Arbeiderpartiet.

– Et opplysningsmenneske

Støre fortalte at Aarebrot mente jobben med å få alle med forplikter politikerne. At historien ikke drives videre med de formelt viktige, men de modige.

– Så hvem var Frank Aarebrot, pappaen og den ruvende samfunnsforskeren for meg? Først og fremst et opplysningsmenneske i troen på at kunnskap og formidling bringer verden framover. Et opplysningsmenneske i vissheten om at å være stolt av Norge og stolt europeer lar seg gjøre. Også her var vi brødre i grunnsyn. Et opplysningsmenneske av det fineste slag som tar den minste manns side. Vi vil savne hans mange spissformuleringer, gode formidling, skarpe penn, men mest av alt for det han sto for og den han var, avsluttet Støre.

Til TV 2 etter bisettelsen sier Støre at vi trenger flere mennesker som Frank Aarebrot i en verden som blir mer og mer svart/hvitt. Såkalte «både-og» mennesker i en «enten-eller»-verden.

Han synes bisettelsen var verdig og uærbødig, med mye latter, men også med gråt og alvor.

Demokratibygger

Olav Terje Bergo, tidligere redaktør i Bergensavisen, beskrev Aarebrot som en demokratibygger av ypperste slag, og som en bauta i samfunnsdebatten.

– Frank var glad i alle. Derfor var alle også glad i Frank, sa han.

Bergo forklarte hvordan Aarebrot underviste BAs journalister i politikk og meningsmålinger. Disse journalistene er nå spredd i redaksjoner over hele landet. På den måten har Aarebrot hevet den politiske journalistikken i Norge.

Prest Thor Brekkeflat sa at om Frank Aarebrot hadde vært en kirke, ville han vært nettopp Korskirken.

– Den ser kanskje ikke så godt ut på utsiden, og må støttes opp med stillas. Men inne rommer den mye mer enn du er i stand til å begripe. Jeg ser Frank sånn, sa presten.

Godt menneske

Også Martin Kolberg var til stede under bisettelsen. Han sier til TV 2 at ved siden av Frank Aarebrots fagkunnskap var han også et veldig godt menneske.

Han forteller at Aarebrot var kritisk til Arbeiderpartiet, som gjorde at de ble enda mer glad i ham.

Kolberg sier at mange akademikere har mye å lære av Aarebrot når det kommer til å tre fram i det offentlig rom.

Alle var velkomne

Etter den avdøde professorens ønske, skal alle blomsterhilsener bli viderebrakt til krigsminnesmerker.

Det var blomsterhilsener fra flere mediehus og venner, samt Hordaland Arbeiderparti og statsminister Erna Solberg.

Alle var velkomne til bisettelsen. Familien oppfordret på forhånd til at gjestene skulle komme slik dem er:

«Antrekk: kom som du er (med eller uten skjegg, med eller uten sausflekkede slips, med eller uten blazer med svihull i)».

Det inviteres også til samvære og samtale i aulaen på Universitetet i Bergen.