I RETTEN: Martin Shkreli (t.v) ankommer retten i Brooklyn 3. august, da han var tiltalt for svindel. Han ble dømt, men løslatt mot kausjon. Nå må han inn bak lås og slå fordi han slo an en svært dårlig spøk.
I RETTEN: Martin Shkreli (t.v) ankommer retten i Brooklyn 3. august, da han var tiltalt for svindel. Han ble dømt, men løslatt mot kausjon. Nå må han inn bak lås og slå fordi han slo an en svært dårlig spøk. Foto: Seth Wenig

«Verdens mest forhatte mann» fengsles etter Facebook-spøk

Martin Shkreli (34) flerdoblet prisen på hiv- og kreftmedisin, og svindlet to investorer. Etter å ha lagt ut en Facebook-status om å nappe Hilary Clintons (69) hår, må han i fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Legemiddelentrepreneør Martin Shkreli (34) har fått kallenavnet «Verdens mest forhatte mann» etter at han mangedoblet prisene på aids- og kreftpreparatet Daraprim.

Nå må mangemilliardæren i fengsel, skriver New York Daily News.

En dommer trakk onsdag tilbake Shkrelis kausjon på fem millioner dollar, altså nærmere 40 millioner kroner.

Årsaken er at den tidligere toppdirektøren på Facebook har utlovd en dusør på 40.000 kroner til den som klarer å plukke et hår fra Hillary Clintons (69) hode.

I sommer ble Shkreli dømt for å ha svindlet to investorer, og det er derfor han frem til nå har vært løslatt mot kausjon i påvente av straffeutmålingen i januar neste år. Han risikerer opp mot 20 års fengsel for svindelen.

Fare og risiko for samfunnet

I retten i Brooklyn i New York, forklarte Shkreli onsdag at Facebook-innlegget bare var ment som en spøk.

Det gikk ikke dommeren Kiyo Matsumoto med på.

– Det at han fortsetter med å virke uforstående overfor sine upassende handlinger eller ord, viser meg at han kan utgjøre en fare eller risiko for samfunnet, uttalte Matsumoto i retten.

SVINDELDØMT: Martin Shkreli ankommer retten i Brooklyn 19. juni, før han blir dømt for to svindelforsøk.
SVINDELDØMT: Martin Shkreli ankommer retten i Brooklyn 19. juni, før han blir dømt for to svindelforsøk. Foto: Mark Lennihan/AP

Han oppfordret Shkreli til å beklage overfor Clinton og myndighetene.

I retten uttalte Matsumoto at selv om Shkrelis Facebook-status var ment som en spøk, er han ikke sikker på at hans mange følgere på nettstedet kan finne på å gå etter dusøren.

Hårplukking = overfall

Matsumoto mener at det å plukke hår fra hodet til en annen kan sammenlignes med et overfall, og at Shkrelis innlegg derfor kan ses på som en oppfordring til overfall.

New York Post skriver at Shkreli fikk stenansikt da han hørte dommeren si at han trekker kausjonen tilbake.

Økte prisen med over 5000 prosent

Shkreli var tidligere direktør i det amerikanske selskapet Turing Pharmaceuticals.

Etter å ha kjøpt opp rettighetene til det livsviktige medikamentet Daraprim, økte han prisen på pillene med over 5000 prosent, fra 13,50 dollar til 750 dollar.

Dette ga ham kallenavnet «Verdens mest forhatte mann», da både leger og pasienter gikk hardt ut mot ham. Mange mener at han er et symbol på legemiddelindustriens makt, og på enkeltmenneskers grådighet.

Da Financial Times spurte om hvorfor prisen på de livsnødvendige pillene var blitt mangedoblet, svarte han dette:

– For meg var preparatet sørgelig underpriset. Hvis du har et preparat som koster 100 dollar, og du vet at du kan ta 100.000 dollar for det, hva skal aksjonærene tenke når du sier «jeg vil helst ikke kritiseres»?