I OPPOSISJON: Jonas Gahr Støre ledet Arbeiderpartiet til det nest dårligste valgresultatet siden 2. verdenskrig. I 2001 fikk partiet sitt dårligste resultat noen sinne – under ledelse av Jens Stoltenberg.
I OPPOSISJON: Jonas Gahr Støre ledet Arbeiderpartiet til det nest dårligste valgresultatet siden 2. verdenskrig. I 2001 fikk partiet sitt dårligste resultat noen sinne – under ledelse av Jens Stoltenberg. Foto: NTB Scanpix/Åserud, Lise

Tror ikke støre trekker seg:

– Støre kan gjøre det Stoltenberg klarte i 2001

Jens Stoltenberg gikk på Arbeiderpartiets største valg-nederlag i 2001, men endte med en stor politisk karriere. Ekspertene mener Støre kan få til det samme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet gjorde mandag 11. september sitt nest dårligste valg siden 2. verdenskrig.

En oppslutning på 27,4 prosent har ført til store diskusjoner om hva som egentlig skjedde med årets Ap-valgkamp?

– Riktig mann

Partiledelsen har helt siden valgresultatet vært tydelige på at Jonas Gahr Støre er rett mann til å lede partiet videre, tross det svært skuffende resultatet.

Dagen etter valget uttalte nestleder i partiet, Hadia Tajik, at Støres posisjon ikke var en diskusjon.

– Vi hadde nettopp et sentralstyremøte, og der var det ikke et tema i det hele tatt, sa Tajik tirsdag.

Tidligere statssekretær og tidligere valgkampleder for Arbeiderpartiet, Jan-Erik Larsen, som i dag jobber som strategisk rådgiver for Kruse Larsen AS, mener Jonas Gahr Støre sitter trygt.

– Jeg tror det er Jonas Gahr Støre som er statsministerkandidat om fire år, hvis han selv vil, sier Larsen, og viser til hvordan forgjenger Jens Stoltenberg reiste seg, og endte opp med en stor politisk karriere.

– Stoltenberg gikk på et kanon-nederlag i 2001, med det dårligste resultatet partiet noen gang har hatt. Og i dag står han frem som en av de store statsministrene vi har hatt i Norge, sier Larsen.

Må legge det bak seg

Han mener også at Stoltenberg kan se mot valgets vinner – statsminister Erna Solberg. Sammen med Frp skal Solberg lede Norge i fire nye år, under en blå regjering.

– Han kan la seg inspirere av Erna Solberg. Hun ble valgt til Høyre-leder i 2004, men tapte valget i 2005 og 2009. Men hun kom kraftfullt tilbake i 2013 og er i dag den store politikeren i Norge. Så det går an å la seg inspirere av noen som har hatt en trang start, men senere hatt politisk suksess, sier Larsen.

Redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle mener Støre har hatt stor tillit innad i partiet.

– Han kan beholde den og utviklet den tilliten. Det første skrittet mot det er å gjennomføre en selvkritisk, åpen, bred og ærlig evaluering. Det er nødvendig for å komme seg videre. De må ta selvkritikk og legge det bak seg for å kunne gå inn i en kraftig opposisjonsrolle – som de bør innta så fort som mulig, sier Stanghelle.

Gode svar på feil spørsmål

Det skuffende resultatet til Arbeiderpartiet har utløst en rekke kritiske spørsmål om partiets valgkamp.

– Det er nesten vanskelig å forstå hvordan dette gikk så galt. Arbeiderpartiet har jo stått samlet bak denne strategien. Den er behandlet i stortingsgruppen og i sentralstyret, og det er mange kloke og erfarne folk bak den. Det er vanskelig å forstår hvordan de kunne bomme så fælt, sier Larsen.

Les også: Fem ting – derfor ble det bom-valg for Ap

At Arbeiderpartiet bommet så kraftig tror han henger sammen med at partiet ble irrelevante.

– Det å drive valgkamp handler om å ha gode svar på tidens store spørsmål. Det handler om å ha svar på hva det store flertallet av befolkningen lurer på og er berørt av. Bommer du, og kun har gode svar på feil spørsmål, så kommer du helt skjevt ut, sier Larsen.

Han ledet selv valgkampen da Arbeiderpartiet i 2001 gjorde sitt dårligste valg siden krigen, med en oppslutning på 24,3 prosent.

– Det viser at det har gått verre før. Men at det gikk så galt igjen er godt gjort. Arbeiderpartiets oppfatning av hva som var galt med Norge samsvarte ikke med folket. De ble irrelevante, mistet initiativet og kom ikke i dialog med velgerne, sier Larsen.

Forskjellen fra 2001

Stanghelle sier det likevel er en forskjell på nederlaget i 2001 og mandagens svært skuffende valgresultat.

– I 2001 var Arbeiderpartiet i posisjon, og det dårlige resultatet kom etter en opprivende lederstrid mellom Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland – som hadde herjet partiet i flere år, sier Stanghelle.

Arbeiderpartiets posisjonering inn i årets valgkamp slo feil, først og fremst med hvordan det økonomiske Norge faktisk så ut, mener Stanghelle.

– Én av grunnene til at man bommet var at de økonomiske konjunkturene svingte. Fra en stor pessimisme da de meislet ut valgstrategien og angrep regjeringens økonomiske politikk og arbeidsløsheten. Men når valgkampen ble innledet sto forventningsbarometeret på godt vær hos folket, sier Stanghelle.