Resultatet er godt nok til å avblåse streiken, opplyser Parat.
Resultatet er godt nok til å avblåse streiken, opplyser Parat. Foto: Roald, Berit / NTSB Scanpix.

SAS-streiken er avblåst

Norsk Flygerforbund og Parat har oppnådd enighet med NHO Luftfart/SAS om en ny tariffavtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Resultatet er godt nok til å avblåse streiken, opplyser Parat.

– Vi har fått gjennomslag for våre viktigste krav. Dette gjør at vi kan anbefale avtalen for våre medlemmer, sier forhandlingslederne Jens Lippestad i Norsk Flygerforbund og Jan Levi Skogvang i Parat.

– Unødvendig usikkerhet
Løsningen kom i 4-tiden natt til torsdag etter at partene kom sammen til uformelle samtaler på Riksmeklerens kontor klokka 14 onsdag.

Vi håper at vi får det opp å gå så raskt som mulig. Trafikken vil trolig gå som normalt fra klokka 14, sier pressekontakt i flyselskapet, Tonje Sund til TV 2.

Nå er flere enn 10.000 passasjerer rammet av innstillingene, skriver NRK.

– Vi beklager de ulempene dette har medført for de reisende og skal gjøre vårt ytterste for at passasjerene skal komme frem dit de skal utover dagen, sier Tonje Sund, pressekontakt i flyselskapet til NRK.

Forhandlingslederne oppgir at avtalen sikrer at hele og faste stillinger er hovedregelen, at man i hovedsak skal kunne avvikle ferien innenfor skoleferien samt en lønnsøkning på 6 prosent over tre år.

– Den endelige avtalen er tilnærmet det samme tilbudet vi ga SAS under meklingen i helgen. I dette tilbudet hadde vi strukket oss svært langt for å unngå en streik. Den usikkerheten som er skapt de siste dagene har således vært helt unødvendig, sier Lippestad.

Største utfordfring
Den største utfordringen i meklingen har ifølge Skogvang vært uttalelsene fra NHO-direktør Torbjørn Lothe og konsernsjef Rickard Gustavsson.

– Det vi nå har fått er i tråd med hva de har fått i de andre skandinaviske landene og det som lå på bordet i meklingen når vi gikk fra hverandre for noen dager siden. Resultatet viser at påstandene disse to har fremsatt i mediene de siste dagene, ikke medførte riktighet, sier Skogvang.

Han sier at meklingen kom inn på et bedre spor etter tre dager med streik.

– Selv om det har vært et beskjedent streikeuttak så langt, møtte vi onsdag en motpart som var mer imøtekommende. Vi synes det er bra at vi sammen har funnet en løsning og unngår streik, sier Skogvang etter at partene hadde sittet sammen i 14 timer.

Selskapet opplyser at alle de 100 kanselleringene torsdag som ble varslet onsdag, vil forbli kansellert. Men flyselskapet har satt opp følgende ekstraavganger:

SK6351/6352 Oslo-Longyearbyen-Oslo, SK6300/6301 Oslo-Bergen-Oslo, SK6302/6303 Oslo-Stavanger-Oslo og SK6353/6354 Oslo-Paris-Oslo.

For dem som så seg nødt til å booke om flybilletter, tilbyr nå SAS disse kundene å kostnadsfritt endre bookingen tilbake til sin opprinnelige reise, enten den gjelder til, fra, via eller innenlands i Norge. Dersom man velger å endre dato for reisen, dekkes imidlertid ikke SAS ekstrakostnader som hotell, mat og transport.

Er avgangen kansellert, avbrutt eller forsinket med mer enn tre timer har man rett på full refusjon.