Et SAS-fly av typen Boeing 737-783 står ved gaten på Oslo lufthavn.
Et SAS-fly av typen Boeing 737-783 står ved gaten på Oslo lufthavn. Foto: Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Dette er dine rettigheter hvis du rammes av pilot-streik

Hvis det blir full streik blant SAS-piloter vil 15.000-20.000 passasjerer rammes hver dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SAS har kansellert 100 avganger fram til klokken 14 torsdag på grunn av en eventuell opptrapping av streiken blant pilotene i selskapet.

SAS tilbyr passasjerer som reiser til, fra, via eller innenlands i Norge å endre sine billetter gratis. Du har også rett på full refusjon for din billett hvis avgangen er kansellert, avbrutt eller er forsinket mer enn 3 timer.

Du kan selv endre din billett her, hvis du flyr innenlands med med SAS eller Wideroe i perioden 14.-18. september.

Du har imidlertid ikke krav på kompensasjon for økonomiske tap, eller problemer som forårsakes av streiken.

Reiseforsikring hjelper ikke

Reiseforsikringen hjelper deg heller ikke ved streik.

– Reiseforsikringen hjelper deg ikke ved streik. Men du skal få hjelp av flyselskapet, sier pressekontakt Arvid Steen i Tryg Forsikring.

– Er flyavgangen forsinket mer enn fem timer eller avlyst på grunn av streik, kan du enten få pengene tilbake, eller kreve alternativ transport så raskt som mulig. Du kan også ha reisen til gode, om det er beste løsningen for deg, sier Steen.

Hvis du mister andre fly videre på grunn av SAS-streiken, blir saken litt mer komplisert. Har du en SAS-billett til København, for eksempel, og skal videre med et annet flyselskap, så har ikke SAS noe ansvar ut over turen til København. Det betyr at du bør være kjapt ute å prøve å ombooke allerede nå, dersom du er i tilsvarende situasjon denne uken.

– Det første du bør gjøre er å kontakte SAS og høre hva de dekker som følge av forsinkelsen og om og når du kan reise, sier Steen.

Dine rettigheter hvis du rammes av pilot-streik

  • Reiseforsikringen hjelper deg ikke ved streik
  • Reiseforsikringen dekker ikke tap som oppstår ved flystreik, heller ikke følgetap.
  • Flyselskapet plikter å hjelpe deg, enten ved ombooking, eller refundering av billettpris.
  • Reisende som blir rammet av streik, skal først og fremst kontakte flyselskapet, i dette tilfellet SAS, og høre hvordan de kan hjelpe deg.
  • Dersom du ikke rekker en tur med et annet flyselskap fordi SAS ikke flyr deg første del av strekningen, dekkes heller ikke dette av forsikringen.
  • Dersom du får refundert billettprisen, har du ikke krav på mat, drikke eller overnatting. Du har ikke krav på økonomisk kompensasjon ut over billettkostnaden.

Det er innenlandstrafikken som blir hardest rammes. Noen flyvninger vil allikevel gå som normalt, så det er viktig at du sjekker om flyet ditt er kansellert.

Varsler på SMS

Reisende som har billett med fly som blir innstilt ved en eventuell streik, blir varslet på SMS, lover SAS.

Hvis du ikke har fått beskjed om at flyet er innstilt, møter du til oppsatt tid på flyplassen.

Sjekk status for SAS'flyvninger her

denne siden kan du sjekke hvilke SAS-flygninger som går som normalt i perioden 14. til 18. september.

– SAS-fly med svenske og danske flygere blir ikke berørt. Det gjør heller ikke charterflyginger og ruter som opereres av SAS' partnere her i landet, sier mediesjef Knut Morten Johansen til NTB.

I mekling

SAS' piloter i Norge sitter onsdag kveld i møte med arbeidsgiveren hos riksmekler Nils Dalseide for å se om det finnes en vei ut av konflikten.

Dersom det ikke blir enighet mellom SAS og pilotene innen midnatt, trappes streiken opp til 437 piloter fra torsdag morgen og 490 fra fredag morgen.

Arbeidsavtalen er det største stridstemaet. Pilotene krever større forutsigbarhet i turnusplaner, og hevder SAS-ledelsen vil gjøre dem til sesongarbeidere. De har også et lønnskrav, SAS-ledelsen ikke vil imøtekomme.