Golden Renhold bruker håndhåndkle til å tørke av både do og speil.
Golden Renhold bruker håndhåndkle til å tørke av både do og speil. Foto: Mastiff / TV 2

sjokktest av vaskebyråer:

Bruker do-kluten på hele badet

Møkka ble spredt grundig rundt på badet da TV 2 hjelper deg testet vaskebyråer. Tre av fire brukte do-kluten rundt om på badet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er helt grusomt!

Ekspert Inger Dahl ser på opptakene av hvordan vaskepersonalet går over badet. Først brukes svampen på hele do og dokanten.

Se hele reportasjen i TV 2 hjelper deg torsdag kl. 20.30!

Deretter brukes den samme svampen til å tørke over speilet.

Uhygienisk

– Dette er jo helt feil rekkefølge, konkluderer Kolbjørn Mohn Jenssen fra Mycoteam, som er den andre eksperten i TV 2 hjelper deg sin vaskebyråtest.

De to ekspertene har sjekket kvaliteten på vaskingen etter at hvert byrå har gjort sin jobb. Dessuten har de sett igjennom opptakene fra videokameraene vi har plassert rundt i leiligheten.

Inger Dahl og Kolbjørn Mohn Jenssen undersøker renholdet.
Inger Dahl og Kolbjørn Mohn Jenssen undersøker renholdet. Foto: Mastiff / TV 2

Grundig test

Alle de fire vaskebyråene har fått samme bestilling fra oss, vi ønsker en standard-vask av kjøkken, stue og bad.

Før hvert byrå kommer har vi skitnet til huset med støv og flekker. Under sofaen har vi lagt potetgull og noen store hybelkaniner.

Etter vaskingen bruker ekspertene blant annet en støvmåler for å se om det er gjort en skikkelig jobb. De har også en spesiell lykt for å se om flekkene er fjernet.

Størst og dyrest, ikke best

Slik testet vi

  • Fire vaskebyråer ble alle bedt om å gjøre en standardvask i samme leilighet.
  • Før hvert byrå kom skitnet vi til leiligheten med hybelkaniner, støv, chips på gulvet.
  • Vi smurte UV-krem flere steder. Denne kremen er vanskelig å se med det blotte øye, men oppdages lett med en UV-lampe. All kremen bør være borte om det er skikkelig rengjort.
  • I tillegg plasserte vi ut flere kamera for å se hvordan vaskingen ble gjennomført.

Det ser fint ut på badet etter at de fire byråene har vært der, men TV 2 hjelper deg sine kamera avdekker helt spesielle vaskemetoder som ikke er bra.

City Maid bruker svampen fra do til å vaske speilet.
City Maid bruker svampen fra do til å vaske speilet. Foto: Mastiff / TV 2

City Maid, et av Norges største vaskebyrå, vasker merkelig nok toalettet to ganger. Begge gangene begynner de å vaske toalettet der det er mest skittent og opp til det reneste. De tar også å bruker den samme svampen som de vasket toalettet med til å vaske over vask og speil.

– Det er gjennomført feil vei, utbryter Dahl når hun ser opptaket.

Bruker håndkle som do-klut

We Clean

Pris: Kr 790,-. Dette er testens billigste.

RESULTATER

Kjøkken: Bra rengjort.

Stue: Det var fremdeles rester av chips under sofaen, og det var fremdeles noen hybelkaniner igjen ved sofaen. Litt støv igjen på TV-benk

Bad: UV-krem igjen på trykknappen på toalettet og på dørhåndtaket.

Også vaskebyrået Freska begynner å vaske toalettet der det er mest møkkete og går så oppover til det reneste.

Når toalettet er ferdig vasket, tar de håndkle som henger ved vasken og tørker over toalettet. Kluten som har blitt brukt til å vaske toalettet blir så brukt til å vaske over andre steder på badet.

– Du kommer om morgenen dagen etter og så vasker du kanskje ansiktet og bruker kanskje handkleet til å tørke deg med. Man vasker hendene og så tørker man seg med det handkleet og så går man ut for å spise. Og så bruker man det håndkle som toalettet har blitt tørka med, sier Dahl.

Golden var ikke gull

Golden Renhold vasker mest ustrukturert. Kluten som blir brukt til å vaske dusjen, blir så brukt til å vaske toalettet og deretter til å vaske litt rundt andre steder på badet.

Også her blir håndkle som hang ved vasken brukt til å tørke over toalettet. Håndkle blir så brukt til å vaske godt over hele speilet.

Billigst best

We clean gjorde godt rent på kjøkkenet, men i stua var det både chips og hybelkaniner igjen. Det var litt UV-krem igjen noen steder på badet, men We Clean, var de eneste som ikke vasket de skitne stedene på toalett og så brukte samme klut eller svamp andre steder. We Clean var også klart billigst, neste halve prisen av den dyreste, City Maid.

City Maid

Pris: Kr 1440,-. Dette var testens klart dyreste.

RESULTATER

Kjøkken: Bra rengjort.

Stue: Bra rengjort.

Bad: Av en eller annen grunn vasker City Maid toalettet to ganger. Men begge gangene vasker det fra det skitne på toalettet til det reneste. De spyler toalettet med dusjen, og de benytter den samme svampen de vasket toalettet med til å vaske vasken og speilet.

Freska

Pris: Kr 997,50,-

RESULTATER

Kjøkken: Bra rengjort.

Stue: - Det lå litt rester av chips under TV-benken og under sofaen.

Bad: Vasket fra det skitne på toalettet og til det reneste. Også Freska brukte håndkle som hang ved vasken til å tørke over toalettet etter det var blitt vasket. Den samme kluten som var blitt brukt til å vaske toalettet med tok de så å brukte til å tørke støv med i vinduskarmen.

Dette svarer We Clean:

We Clean seier de er 100% enige med ekspertane og at de nå skal gå gjennom rutinene sine for å finne ut hva som har gått galt og hvordan de kan forbedre rutinene sine.

Dette svarer Golden Renhold:

Golden Renhold vil ikke møte oss til intervju, men seier at de alltid prøver så godt de kan, men noen ganger går det litt fort. I følge selskapet får de få klager, og om noen ikke er fornøyd, så vasker de en gang til.

Dette svarer City Maid:

Vi viser opptak av vaskingen til daglig leder Hanne Nordhagen.

Er det slik dere vasker et toalett?

– Nei, her ser jeg at det har vært en svikt i forhold til våre retningslinjer. Slik skal det absolutt ikke være, sier Nordhagen.

Dere begynner å vaske fra det mest skitne på toalettet og opp til det reneste. Hva synes du om det?

Slik skal det ikke være, sier Hanne Nordhagen hos City Maid.
Slik skal det ikke være, sier Hanne Nordhagen hos City Maid. Foto: TV 2 / Mastiff

– Nei, det må jeg bare beklage, slik skal det overhodet ikke være i forhold til våre rutiner. Vi har mange fornøyde kunder, men jeg ser jo at dette er en vekker, og vi vil ta en gjennomgang.

Hva tenker du skjer med hygienen når man vasker fra det skitneste til det reneste?

– Det er overhodet ikke godt nok, ikke greit. Det er heller ikke greit å bruke dusjen til å spyle toalettet eller andre steder utenfor dusjen.

Er det vanlig at dere bruker samme svampen på toalett og så på speilet etterpå?

– Nei, og jeg vil påstå at det ikke er slik våre kunder er vant til at vi gjør jobben. Her må vi definitivt ta en gjennomgang og snakket med teamet som har vært der for å unngå at noe lignende skjer igjen.

Dette svarer Freska:

Golden Renhold

Pris: Kr 995,-. Golden Renhold har ikke sendt oss faktura etter vasken, men opplyser at de tar 995,- for vask av en leilighet på størrelse med den som var med i testen.

RESULTATER

Kjøkken: Kjøkkenskap var ikke vasket av, og det var rester av både UV-krem og fettflekker.

Stue: rester chips igjen under sofa og TV-benk.

Bad: Brukte håndkleet som hang ved vasken til å tørke over toalettet. De brukte så håndkleet til å tørke over speilet med. Kluten som ble brukt til å vaske dusjen ble så brukt til å vaske toalettet deretter ble den brukt til å tørke støv andre steder på badet. Så vasket de, igjen, litt over badet en gang til. Her flyttet de seg mellom dusjen, vasken, toalettet og vasken igjen med den samme kluten.

– Hun begynner på de mest møkkete delene av toalettet, nede på toalettporselenen og vasker seg opp til det reneste. Synes du det er greit?

– Nå ser jeg ikke om hun er ferdig. Men du har nok helt rett i at man skal begynne på toppen å vaske seg nedover, sier daglig leder i Freska, Erik Dalland.

Freska svarer TV 2 hjelper deg.
Freska svarer TV 2 hjelper deg. Foto: TV 2 / Mastiff

– På opptaket ser man at kluten som er brukt på toalettet brukes til å tørke støv i vinduet. Hva synes du om det?

– Man skal kun bruke en klut til toalettet og bruke de andre klutene til de andre flatene. Så det kan virke som vi må følge litt bedre opp på hvordan man vasker toalettet.

Dalland sier han vil følge opp saken slik at de ansatte vasker i riktig rekkefølge. Han sier det er uakseptabelt å bruke håndkle til tørke av toalett. Dette vil han også følge opp.