HADDE MANGE STERKE MØTER: Professor i sosialmedisin Per Fugelli og helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
HADDE MANGE STERKE MØTER: Professor i sosialmedisin Per Fugelli og helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Slik endret Fugelli loven for alvorlig syke pasienter

I dag får alvorlig syke én kontaktlege – ikke 37, som Fugelli opplevde da han ble kreftsyk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag morgen gikk Per Fugelli bort, 73 år gammel.

Fugelli er kjent for å være en ivrig samfunnsdebattant, og de siste årene har hans åpenhet om døden betydd mye for mange.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie forteller at han kjenner på tristheten i dag, men at tankene først og fremst går til hans nærmeste.

– Jeg er veldig glad for at Per fikk dele den siste tiden med flokken sin på Jæren. Det var det han ønsket. Fugelli har de siste årene blitt husket for å sette sterke ord på døde, og det har betydd mye for mange, sier han til TV 2.

Men Høie trekker også frem viktigheten av Fugellis arbeid for å et bedre helsevesen.

– Men vi må ikke glemme at han han gjort mye for mange mennesker i en mannsalder. Han har utfordret og påvirket utformingen av dagens helsepolitikk. Som samfunnsmedisiner forskrev han en veldig enkel resept; mennesket er menneskets viktigste medisin. Med det mente han at hvordan vi har det oss mennesker imellom, har størst betydning for helsen vår, sier Høie og minner også om at Fugelli endret helseloven.

Mennesket er menneskets viktigste medisin
Per Fugelli

For i 2011 skrev Fugelli om hvordan han gjennom sin kreftbehandling møtte 37 leger. Han mente det burde innføres en ordning for alvorlig syke pasienter, slik at de kan ha én kontaktlege. I 2015 ble han hørt av Høie.

– Han klarte å endre pasient- og brukerrettighetsloven og spesialisthelsetjenesteloven. Vi kaller det Fugelli-loven, og jeg vet at han var veldig stolt over det.

– Forelsket i Fugelli

Høyre-statsråden, og Fugelli stod på hver sin side i det politiske landskapet, og la vi aldri skjul på det, men Høie forteller at de hadde mange gode samtaler og diskusjoner.

I februar i år ble 73-åringen hyllet med Livsvernprisen, overrukket av helseministeren. Høies sa i talen sin, med glimt i øyet, at han var forelsket i Fugelli.

– Jeg kommer til å være forelsket i Per lenge. Jeg har funnet mye inspirasjon i møtene våre og i bøkene hans. Det er nok ikke mange som ikke blir rørt av å ha møtt Per. Man trengte ikke mye tid med ham før han gjorde noe med deg. Så det er nok ikke bare jeg som har blitt forelsket i ham.

Jonas Gahr Støre om Fugellis bortgang: