OSLO  20130514.
Sosialmedisineren og professoren Per Fugelli ble tirsdag tildelt Fritt ord-prisen for 2013 under en seremoni i Operaen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OSLO 20130514. Sosialmedisineren og professoren Per Fugelli ble tirsdag tildelt Fritt ord-prisen for 2013 under en seremoni i Operaen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Slik minnes Norge Per Fugelli

Per Fugelli døde onsdag morgen. Nå minnes nordmenn den folkekjære professoren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Legen og professoren i sosialmedisin født 7. desember 1943 i Stavanger, døde onsdag morgen, bekrefter familien til TV 2.

Fugelli fikk kreft i 2009 og har gjennomgått fem store operasjoner og flere behandlinger siden den første diagnosen. Han har hatt kreft i tykktarmen, og begge lungene – flere ganger.

Kjendiser i sorg

Tidligere programleder i TV 2, Nils Gunnar Lie kjenner Per Fugelli godt. Han synes det er svært trist at han har gått bort.

– Han var ofte i God morgen Norge da jeg jobbet der og var en god gjest og ha i studio. Han var en veldig klok mann og hadde mye viktig å komme med. Dette er et stort tap, for han har vært et korrektiv og en som vekket samvittigheten, sier Nils Gunnar Lie til TV 2.

Regissør Erik Poppe har laget film om Fugellis siste dager.

– En trist dag, sier han.

Møtte Støre

Jonas Gahr Støre fikk kontakt med Fugelli da han var helseminister og har hatt nær kontakt med han siden. De to møttes siste gang i mai i år, et møte som gjorde sterkt inntrykk på Støre.

– Han snakket om det viktigste i livet og hva han håpet at jeg kommer til å være opptatt av i politikken og i livet mitt. Det var fellesskap det handlet om, og den enorme verdien å ha ansvar for en flokk, enten det er din lille familie eller et større fellesskap, sier Støre.

Han skryter av hvordan Fugelli taklet sykdommen.

– Per har delt veien mot døden på en forbilledlig måte og i tråd med hans helseoppdrag. Han var en sosialmedisiner av rang som har delt hva helse og uhelse betyr, sier han.

Tok siste portrett

Fotograf Morten Krogvold som tok det siste portrettet av Fugelli før sommeren. Han hadde sist kontakt med Fugelli for tre uker siden, da de sendte hverandre meldinger og takket hverandre for alt.

– Det er veldig trist, men samtidig har min skrekk vært at han skulle ligge og lide lenge. Det har han tydeligvis sluppet og det er jeg veldig glad for. Han ville jo dø, og det er ikke mange som har kommet så godt forberedt inn i sin egen dødsdag. Jeg er dypt takknemlig for å ha truffet ham. Han har bidratt og betydd mye for mange mennesker, sier Krogvold.

Jacob Lund, tidligere sponsorsjef i DNB, minnes Fugelli som et svært klokt menneske.

– Han er kanskje det klokeste mennesket jeg har møtt, og når jeg sier klok mener jeg ikke bare intelligent. Han hadde den klokskapen som går på evnen til å se livet som en helhet og ikke minst til å se ting i sammenheng. Han er den minst ensporede mannen jeg har møtt, sier han.