SPONSOROPPDRAG: Marit Bjørgen (t.v.) og Therese Johaug på sponsoroppdrag. Vestby-ordfører Tom Anders Ludvigsen i midten.
SPONSOROPPDRAG: Marit Bjørgen (t.v.) og Therese Johaug på sponsoroppdrag. Vestby-ordfører Tom Anders Ludvigsen i midten. Foto: Jon Gran, Moss Avis

Reagerer kraftig på at Johaug stilte på sponsoroppdrag med Bjørgen

Marit Bjørgen og dopingutestengte Therese Johaug stilte opp på sponsortreff i Vestby. Juridisk ekspert Robin Mackenzie-Robinson kan nesten ikke tro det er sant.

Det var i forbindelse med åpningen av grossistselskapet Askos nye og storslåtte sentrallager for kjølevarer i Vestby dopingutestengte Therese Johaug og Marit Bjørgen dukket opp, skriver Moss Avis.

Snorklippingen sto Vestby-ordfører Tom Anders Ludvigsen for, med skistjernene Therese Johaug og Marit Bjørgen på hver side.

Både Johaug og Bjørgen har hatt Asko som sponsor i mange år.

– Vi har et godt partnerskap, og vi stiller opp på ulike arrangementer som familiedager, skikurs før Birken eller rulleskikurs, sa Therese Johaug til Moss Avis etter sponsoroppdraget.

CAS-ekspert: – Hadde ikke trodd deg for fem år siden
Therese Johaug er som kjent utestengt fra all idrett i 18 måneder. Straffen på 13 måneder fra Domsutvalget i Norges idrettsforbund ble økt til 18 måneder, etter at Det internasjonale skiforbundet (FIS) anket saken til CAS.

REAGERER: CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson.
REAGERER: CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson. Foto: Junge, Heiko

Juridiske ekspert Robin Mackenzie-Robinson, som har inngående kjennskap til Johaug-dommen og har fulgt saken for TV 2, reagerer kraftig på at utestengte Johaug stilte opp med Bjørgen på sponsoroppdrag.

– Jeg registrerer at det er stor interesse blant flere norske næringslivsaktører å sponse en utøver som soner en dopingdom for å ha testet positivt for et anabolt steroid. Hadde du fortalt meg for fem år siden at en norsk toppidrettsutøver som var dømt for doping skulle oppleve sponsorsituasjonen som positiv, hadde jeg ikke trodd på deg, sier Robin Mackenzie-Robinson til TV 2 Sporten, og legger til:

– Her har man som sponsor åpenbart gjort et valg – at det er uproblematisk å bli assosiert med en dopingdømt utøver. Vi får satse på at fremtidige dopingdømte norske utøvere som er mindre populære vil oppleve den samme støtten fra sponsorer – jeg har imidlertid mine tvil.

Trolig innenfor regelverket
– Hvordan er regelverket?

– Johaug er per dags dato ikke en del av landslaget og vil av den grunn ikke kunne stille opp på sponsoroppdrag på vegne av langrennslandslaget. Asko sponser ikke langrennslandslaget, men har en privat avtale med Johaug og Bjørgen. Johaug står naturligvis fritt til å pleie inngåtte sponsoravtaler samt inngå nye sponsoravtaler selv om hun soner en dopingdom, svarer han.

– Hva tenker du om signaleffekten av at de to stiller sammen opp slik som dette?

– Bjørgen og Johaug har uttalt at de er gode venninner og omgås trolig en del privat, noe som selvfølgelig er helt uproblematisk. At Bjørgen også i offisielle sammenhenger velger å stille opp på sponsoroppdrag for sin private sponsor sammen med en dopingdømt utøver er trolig innenfor regelverket, men sender kanskje ikke de mest heldige signalene i antidoping-sammenheng, slår Mackenzie-Robinson fast.

Administrasjonssjef og markedssjef i NSF, Espen Bjervig, understreker overfor TV 2 Sporten at Johaug og Bjørgen var i Moss på private oppdrag.

– Våre utøvere må stille opp med våre sponsorer uansett. Dette er et privat oppdrag og har ikke noe med Skiforbundet å gjøre, sier han.

– Så da er det ikke problematisk at Bjørgen stiller opp med en dopingutestengt utøver?

– Nei, hva de gjør i sin privattid må de kunne styre selv, konkluderer NSF-sjefen.

Kaggestad: – Dette kan jeg forstå
TV 2s ekspert Mads Kaggestad ser ikke det helt store problemet med at Johaug og Bjørgen stilte opp på sponsoroppdrag sammen.

– Når de har forskjellige klær, viser det at de har skilt Johaug fra forbundet. Alle vet at de er gode venninner og tilbringer tid sammen, og det kan jeg forstå. Asko har hele tiden uttalt at de støtter henne, og derfor er jeg ikke overrasket over at hun stiller på deres arrangement. De ønsker å bruke Johaug når de først betaler henne, sier Kaggestad, før han understreker:

– Det viktige er at hun ikke har på seg landslagstøy, slik at det blir et formelt skille i perioden utestengelsen gjelder. Hun er fremdeles betalt av Skiforbundet og de har hele tiden tatt skylden for dette. De har hatt en uttalt støtte på hundre prosent hele veien. Jeg er ikke overrasket over at de synes det er greit at Bjørgen står side om side med Johaug. Forbundet ser fremdeles på dem som lagvenninner. Det sier noe om statusen til Johaug, at hun er så stor i en periode hun er dopingutestengt, og at de ønsker å bruke henne i denne type arrangementer, mener han.

Kaggestad vil derfor ikke felle en dom over om det var riktig eller galt av Johaug å stille opp for sponsoren.

– Om det er negativt eller ikke får være opp til hver enkelt å tenke, men Johaug er trodd på at hun ikke dopet seg med overlegg og den oppfatningen har også folkene rundt, og det er den offisielle versjonen. Da blir det mye mer spiselig å bruke henne i denne type sammenhenger. Hun må betale en høy pris for det som har skjedd, og de fleste synes synd på henne.

Asko har lovet å støtte Johaug frem til OL om drøyt fire år.

– Det et menneske som kan reise seg etter en slik umenneskelig prosess så er det Therese, sa Asko-sjef Thorbjørn Johannson til TV 2 i august.

– Fullstendig knust etter utestengelsen
Johaug ble tatt for doping etter å ha testet positivt på clostebol i fjor høst etter å ha brukt en krem mot solforbrent leppe som inneholdt det ulovlige stoffet.

I dommen fra CAS heter det blant annet at Johaug «feilet i å gjennomføre en sjekk av pakken, som ikke bare inneholdt et forbudt stoff, men også inkluderte et dopingvarsel».

Den magiske grensen for å rekke OL var på 15 måneder, og Johaug var derfor helt knust etter dommen fra CAS som sørget for at hun ble utestengt i 18 måneder.

– Therese Johaug er fullstendig knust over avgjørelsen som innebærer at OL og hele neste sesong ryker. Hun forstår ikke at idretten kan utelukke henne i to fulle sesonger for bruk av en leppekrem hvor det verken forelå prestasjonsfremmende hensikt eller effekt, og som hun tok ansvar for å kontrollere med en ekspert. Når det i dommen slås fast at det ikke dreier seg om juks, men en feil så fremstår 18 måneder som uforståelig og uforholdsmessig, skrev advokatfirmaet Hjort, som representerte Johaug, i en pressemelding etter dommen fra CAS.