– situasjonen er mer krevende enn noen gang:

Dette er sakene de vil krige mest om

STRID: Knut Arild Hareide (Krf), Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) og Trine Skei Grande (V).
STRID: Knut Arild Hareide (Krf), Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) og Trine Skei Grande (V). Foto: NTB Scanpix
De neste ukene venter tøffe forhandlingsrunder for Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Landets statsminister Erna Solberg lot det gå mindre enn 24 timer etter valgseieren før hun inviterte Venstre og Kristelig Folkeparti til forhandlingsbordet.

Tirsdag kveld møttes de fire partiene til de første samtalene om et mulig borgerlig samarbeid på Stortinget.

Statsminister Erna Solberg har vært klar på at hun ønsker en regjering med de fire partiene. Både Venstre og KrF gikk til valg på at de ønsket en blågrønn-regjering – uten Frp.

Tre muligheter

Fremskrittspartiet og Høyre er nå avhengig av både Venstre og KrF for å ha flertall i Stortinget.

Men det store spørsmålet er: Kan de fire partiene bli enige?

– Erna Solbergs største utfordring er det faktum at de fire partiene er så forskjellig. Å få et resultat til å bli en seier for alle er ingen enkel sak, sier valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh.

For leder i KrF, Knut Arild Hareide har de siste dagene gjentatte ganger sagt at han ikke vil sitte i regjering med Frp, samtidig som han uttrykker at han ikke ønsker å felle Erna Solberg.

Venstre holder døren mer på gløtt, og er tydeligere på at de ønsker et samarbeid med Høyre og Frp.

Valgforsker Bernt Aardal er professor ved Instiutt for samfunnsforskning ved Universitetet i Oslo. Han tegner opp flere muligheter for den fremtidige regjeringen i Norge.

 • Venstre går i regjering med Høyre og Fremskrittpartiet. Denne regjeringen vil ikke ha flertall i Stortinget.
 • En form for avtale mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og Venstre og KrF. Trolig ikke like omfattende og forpliktende som samarbeidsavtalen i 2013.
 • Høyre og Frp i regjering. Venstre som et slags støtteparti og KrF i ren opposisjon.

– Det må avklares, spesielt innad i Venstre, om de ønsker å gå i regjering med Høyre og Frp. Det er enkelte i Venstre som har ymtet frempå et ønske om det, men dette må stortingsgruppen og sentralstyre finne ut av, sier Aardal til TV 2.

– Krevende

De siste fire årene har forholdet mellom de fire partiene vært langt fra problemfritt.

– Det har vært en vanskelig og krevende situasjon mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF de siste fire årene. Det har flere ganger vært kritisk i forhandlingene, og jeg tror det er blitt enda vanskeligere etter valgresultatet ble klart, sier valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh til TV 2.

Ved årets stortingsvalg gikk både Venstre og KrF tilbake, og begge de to kom så vidt over sperregrensen. Venstre fikk 4,4 prosent. Kristelig folkeparti gjorde sitt dårligste stortingsvalg siden krigen, med en oppslutning på 4,2 prosent.

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning. Foto: UIO
Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning. Foto: UIO

– Årets valgresultat gir et dårligere parlamentarisk grunnlag for samarbeid. Både KrF og Venstre har gått tilbake, kanskje nettopp som følge av det samarbeide de har hatt med Frp de siste fire årene. Derfor vil de, kanskje spesielt KrF, stå hardt på sin politikk fremover, sier Bergh.

Aardal mener alle de fire partiene er svekket.

– Situasjonen er vanskeligere for de to regjeringspartiene enn det var for fire år siden. Da hadde de flertall med bare ett av partiene. Nå er de avhengig av støtte fra begge, sier Aardal.

Stridspunkter

De kommende ukene er målet at de fire partiene skal forsøke å komme frem til en plan for samarbeidet. Ifølge valgforsker Johannes Bergh og professor Bernt Aardal er det likevel mange store spørsmål hvor de fire partiene står milevis fra hverandre.

 • Miljø og klima
 • Innvandring- og integrasjonspolitikk
 • Bistandspolitikk
 • Skatt
 • Barnefattigdom

– Miljø er veldig vanskelig. Her har partiene grunnleggende problemer med forståelsen av klimautfordringene, hvor en del i Frp faktisk har benektet at det er menneskeskapt. Det er veldig uklart hvordan de vil prioritere i det økonomiske spørsmålet, sier Aardal.

Bergh mener miljø og klima trolig blir det vanskeligste politikkområde å enes om.

– Her vil det være uenigheter både om konkrete saker, som oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, og i generelle spørsmål om hvordan man skal fordele pengene, sier Bergh.

TV 2s politiske kommentator, Aslak Eriksrud trekker frem flere konkrete stridspunkter som det er uaktuelt for KrF å rikke på.

 • Oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja
 • Tidlig ultralyd
 • Aktiv dødshjelp
 • Søndagsåpne butikker

Eriksrud sier uenighetene er mange, og det politiske handlingsrommet for regjeringen lite.

– Og Venstre vil øke lærerstatusen med blant annet tydelig lønnsøkning, bedre rammevilkår for småbedrifter, mer likestilling mellom gründere og vanlige arbeidstakere og ikke minst ha miljøgjennomslag, sier Eriksrud.

Listhaug og innvandring

Også innvandringspolitikken vil bli en hard nøtt.

– Innvandring har vært et hett spørsmål i valgkampen, og det har i tillegg til store politiske forskjeller handlet mye om retorikk – spesielt fra Frps side. KrF vil ha et stort ønske om en annen tone i innvandrings- og integreringspolitikken. Det kan komme som et generelt krav, og blir garantert et viktig tema, sier Bergh.

Aardal mener det blir essensielt for partiene å kunne enes om kompromisser i innvandringspolitikken.

– Innvandring er blant de virkelig sentrale temaene i samtalene. Her har det gnistret mellom KrF og Frp i valgkampen, sier Aardal.

– Vil Listhaugs posisjon bli en del av forhandlingene?

– Med det gode resultatet til Frp, og spesielt i hjemfylke til Listhaug Møre og Romsdal, så vil det være over Frps lik å skifte ut Listhaug. Innvandringspolitikken til Frp får mye fokus, og mange har vært begeistret for det Frp har stått for. Det har utvilsomt blitt noe av det viktigste for partiet, sier Aardal.

– Frp ser på Listhaug som en stor suksess, og det er nok helt uaktuelt å fjerne henne, sier Bergh.

Andre tema hvor partiene står fra hverandre inkluderer også bistandspolitikk, skattepolitikk og kampen mot barnefattigdom.

– Dette vil nok ta tid. Forrige gang brukte de cirka én måned, og det vil nok ta like lang tid nå. Det er vanskelig forhandlinger, sier Bergh.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook