KUNSTVERK ELLER MAKKVERK?: 14 frivillige har brukt 120 timer på å lage dette minnesmerket av prinsesse Diana. Nå hagler kritikken.
KUNSTVERK ELLER MAKKVERK?: 14 frivillige har brukt 120 timer på å lage dette minnesmerket av prinsesse Diana. Nå hagler kritikken. Foto: Byrådet i Chesterfield

Slik gikk det da kommunen skulle lage prinsesse Diana av bær og kvister

Det tok 120 timer å gjenskape prinsesse Diana av ull, løvblader, kvister, blomsterblader og bær. Nå latterliggjøres minnesmerket over hele Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tusenvis av briter trygler byrådet i Chesterfield om å fjerne et minnesmerke av avdøde prinsesse Diana.

The Guardian skriver at kommunen fikk 14 frivillige til å lage portrettet av folkets prinsesse.

Det tok dem 120 timer å skape det.

Portrettet, som er laget av ull, løvblader, kvister, blomsterblader og bær, ble lørdag ble avduket på markedsplassen midt i Chesterfield.

Dette skriver en mann på byrådet i Chesterfield sin Facebook-side.

– Butikkene våre legges ned, markedsboden er tomme, det bor hjemløse på busstasjonen, fotballlaget vårt er forferdelig, og nå kommer dette her.

Mange mener at Diana på minnesmerket ligner på både artisten Rod Stewart (72) og statsminister Theresa May (60).

VEKKER OPPSIKT: Denne installasjonen kan man se på markedsplassen midt i Chesterfield frem til 16. september. Foto: Byrådet i Chesterfield
VEKKER OPPSIKT: Denne installasjonen kan man se på markedsplassen midt i Chesterfield frem til 16. september. Foto: Byrådet i Chesterfield

Nese eller tøffel?

Etter at byrådet lørdag la ut et bilde av installasjonen på Facebook-siden, har tusenvis av briter harselert med det.

– Hun ser ut som en seriemorder, skriver en.

– Jeg visste ikke at hun døde av en overdose crystal meth, skriver en mann, og sikter til Dianas noe sløve og skjeve blikk på minnesmerket.

– Husker du den gangen prinsesse Di dro på Halloween-fest som en full Shirley Bassey? Ikke jeg heller, skriver en annen.

ORIGINALEN: Prinsesse Diana omkom i en bilulykke for 20 år siden, og det er i den anledning at folkets prinsesse blir hedret verden rundt.
ORIGINALEN: Prinsesse Diana omkom i en bilulykke for 20 år siden, og det er i den anledning at folkets prinsesse blir hedret verden rundt. Foto: AP/Jamal A. Wilson

– Er det en nese eller en tøffel, skriver en kvinne.

Hva synes du om minnesmerket? Si din mening på TV 2 Nyhetenes Facebook-side!

Byrådet: – Eldgammel kunstform

Byrådet slår tilbake mot kritikken, og sier at det faktisk var meningen at minnesmerket skulle bli en snakkis.

– Minnesmerket er laget av 14 frivillige som har brukt den eldgamle Derbyshire-kunsten som går ut på å skape kunstverk av blomsterblader og andre naturlige materialer, sier en talskvinne for byrådet til Derbyshire Times.

Og:

– Meningen bak all kunst er at det skal bli noe folk snakker om, og det ser ut som om dette er tilfellet med årets design.

– Heller ikke Jesus gjorde alle fornøyde

Det er ikke bare bare å lage kunstverk og statuer av kjente mennesker.

Tidligere i år avduket myndighetene i Madeira en statue av Cristiano Ronaldo på øyas flyplass, og det fikk nettet til å koke.

SOM TO DRÅPER VANN?: Statuen av Cristiano Ronaldo på flyplassen på Madeira er noe helt for seg selv. Foto: Scanpix
SOM TO DRÅPER VANN?: Statuen av Cristiano Ronaldo på flyplassen på Madeira er noe helt for seg selv. Foto: Scanpix

Mange mente at statuen var horribel, og slettes ikke lignet på fotballstjernen.

Mannen bak statuen, Emanuel Santos uttalte dette etter at statuen ble latterliggjort verden rundt:

– Heller ikke Jesus gjorde alle fornøyde. Det handler om smak. Det er ikke så enkelt, sa han, og fortalte at han brukte et bilde han fant på internett for å lage statuen.

– Jeg la bildene ved siden av meg og startet på arbeidet, sa han.

Lodden apekatt

Den som kanskje har fått mest omtale for sitt «kunstverk», er nok 85 år gamle Cecilia Giménez, som gjorde sitt ytterste for å restaurere fresken «Ecce Homo».

FØR OG ETTER: «Ecce Homo» ble toalforandret etter at en pensjonist forsøkte å gjøre den penere. Resultatet ser du på bildet til høyre.
FØR OG ETTER: «Ecce Homo» ble toalforandret etter at en pensjonist forsøkte å gjøre den penere. Resultatet ser du på bildet til høyre.

Maleriet viste opprinnelig Jesus med en tornekrans på hodet, men endte opp som det mange mente var en lodden apekatt med skjevt smil.

Maleriet, som ble malt på veggen i en kirke i den spanske byen Borja, ble ødelagt for alltid, etter at Giménez skred til verks og forsøkte å friske det opp.

– Jeg har restaurert bilder før, jeg. Både tegninger og malerier. Noe slikt som dette har aldri skjedd før, sa hun til Giménez til tv-stasjonen Tele 5.

Men 'aldri så galt at det ikke er godt for noe – etter at bildet av fresken gikk verden rundt, har den lille kirken tjent gode penger på merchandise og inngangspenger.