TV 2s kommentator, Aslak Eriksrud, sier at det nå blir det «en voldsom kamp internt i partiet om valgnederlaget».
TV 2s kommentator, Aslak Eriksrud, sier at det nå blir det «en voldsom kamp internt i partiet om valgnederlaget». Foto: Junge, Heiko / NTB Scanpix.

VG: AP-kilder utpeker Giske til syndebukk

Ifølge kilder VG har snakket med hadde Trond Giske ansvaret for organisasjonen av valgkampen, og den får angivelig massiv kritikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet endte i årets valg på 27,4 prosent av stemmene, langt dårligere enn de 35 prosentene de siktet seg mot.

TV 2s kommentator, Aslak Eriksrud, sier at det nå blir det «en voldsom kamp internt i partiet om valgnederlaget».

Til tross for tidenes valgnederlag, sier Jonas Gahr Støre at han vil fortsette som partileder, og nå utpekes nestleder Trond Giske som syndebukk av flere kilder VG har snakket med.

Ifølge kildene hadde Giske ansvaret for organisasjonen av valgkampen.

Internt i Ap skal frustrasjonen ha vært stor, og en rekke kilder VG har snakket med har beskrevet organiseringen som «et salig kaos», «dysfunksjonell» og «micromanagement» med mange sjefer som ikke snakket sammen og uklare kommandolinjer, skriver avisen.

Giske avkrefter til VG at han var valgkampsjef, og sier følgende til avisen:

– Det er den type ting vi må evaluere, også valgkamporganiseringen. Men jeg tror ikke at det er noen vesentlig forklaring på hvorfor vi fikk 27,4 prosent. Jeg tror ikke det er derfor velgerne har sviktet oss, for å si det sånn, sier Giske

– Sammensatt
TV 2s kommentator Eriksrud mener at flere har skylden:

– Jeg snakket med forskjellige kilder på valgnatten som pekte i litt ulike retninger angående syndebukker. Dette er ekstremt sammensatt. Det er ikke bare en person, en sak, en ting. Det hadde vært veldig enkelt, sier han.

– Dette dreier seg om politikkutvikling, som Hadia Tajik i stor grad hadde ansvaret for som leder for programkomiteen, det dreier seg om valgkampstrategi som i stor grad Trond Giske var sentral i, han leda jo det arbeidet, og det dreier det seg i høyeste grad av lederen og av kommunikasjonen av politikken som da Jonas Gahr Støre har et stort ansvar for, som spydspiss, sier Eriksrud.

Knallhard evaluering
Han mener Jonas Gahr Støre sitter veldig utrygt som Ap-leder.

– Han kan ikke si noe annet enn at han vil fortsette i kampens hete på valgnatten. Men jeg tviler sterkt på at Arbeiderpartiet går til valg om fire år med Støre som statsministerkandidat, og jeg tviler på at han vil det selv.

Også politisk redaktør, Skjalg Fjellheim i Nordlys, tror det blir en knallhard evaluering.

– Nå kommer havarikommisjonen, og den bør være nådeløst ærlig, for de som ikke allerede har hoppet over bord og forlatt skipet. Det vil være høyst oppsiktsvekkende dersom Støre får fornyet tillit etter det som kanskje er det mest smertefulle nederlaget noen politiker har opplevd i norsk politikk, skriver han i et innlegg på Nordnorsk Debatt.