toppmøte hjemme hos Erna:

Siv Jensen: – Å fjerne Sylvi Listhaug er et ikke-tema

De fire borgerlige partiene møttes tirsdag kveld i statsministerboligen for å diskutere regjeringsfremtiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kveld møttes de fire borgerlige partiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti hjemme hos Erna Solberg i statsministerboligen.

Agendaen for møtet er å forsøke å finne en løsning som kan sikre en borgerlig regjering.

Gjennom valgnatten var det stor usikkerhet om Venstre kom til å havne over sperregrensen eller ikke. Natt til tirsdag kunne partileder Trine Skei Grande slippe jubelen løs med 4,4 prosent. Ikke siden 1960-tallet har partiet kommet seg over sperregrensen to stortingsvalg på rad.

Den samme spenningen gjaldt for KrF. De vant tilslutt kampen mot sperregrensen, men havnet på kriselave 4,2 prosent. Partiet har alle valg etter andre verdenskrig nikket på minst 5,5 prosent.

Både KrF og Venstre gikk til valg med ønske om en blågrønn regjering, altså uten Frp. Trine Skei Grande har ikke utelukket et samarbeid med Frp, men Knut Arild Hareide har nektet.

Kampen om Listhaug

TV 2 møtte de fire partiene like etter sonderingssamtalene tirsdag kveld. På spørsmål til Knut Arild Hareide om han ville vurdere å gå inn i regjering hvis Sylvi Listhaug blir fjernet som innvandrings- og integreringsminister, svarte han følgende:

– Dette handler ikke om enkeltpersoner. Jeg er opptatt av jobben som innvandrings- og integreringsminister, fordi det er en viktig jobb og jeg ville gjort det på en annen måte enn Sylvi Listhaug.

Siv Jensen sier det ikke er aktuelt å fjerne henne som statsråd.

– Sylvi gjør en god jobb for landet og fronter den politikken regjeringen ønsker. Å fjerne henne er et ikke-tema for meg.

SAMLET ETTER MØTET: Venstreleder Trine Skei Grande , statsmnister Erna Solberg, Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide utenfor NRK.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SAMLET ETTER MØTET: Venstreleder Trine Skei Grande , statsmnister Erna Solberg, Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide utenfor NRK. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

– Gått en kule varmt

Samtidig sier hun at et samarbeid med KrF er fullt mulig.

– Nå har vi fire års erfaring med å samarbeide, og det har gått en kule varmt før, men vi har kommet frem til mange gode løsninger og jeg tipper at vi fint kan sette oss ned å gjøre det samme nå, sier Jensen.

Statsminister Erna Solberg var fornøyd med den første av mange kommende samtaler.

– Vi har snakket om hvordan situasjonen er og hvordan vi skal jobbe videre. Vi skal treffes igjen i slutten av neste uke, for da har alle gjort avklaringer innad i eget parti, sier Solberg til TV 2.

Trine Skei Grande la ikke skjul på at hun i en eventuell regjering ønsker jobbet som kunnskapsminister.

– Jeg har selvfølgelig veldig lyst til å bli kunnskapsminister, men det er langt igjen før vi er der. Jeg mener selvfølgelig at Venstre må inn i regjering, men vi har gått til valg på en blågrønn regjering, ikke en mørkeblå.

Å felle eller ikke felle, dét er spørsmålet

Hareide har gjennom valgkampen sagt at han kan komme til å felle Erna Solberg som statsminister. Tirsdag kveld var han vag.

– Jeg vil selvfølgelig la Erna sitte som statsminister, det har jeg gått til valg på, men vi får se hva som skjer utover perioden. Jeg håper på gode løsninger sammen.

KrF-leder Knut Arild Hareide på vei inn til statsministeren.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KrF-leder Knut Arild Hareide på vei inn til statsministeren. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

TV 2s kommentator Aslak Eriksrud mener hadde vært oppsiktsvekkende hvis KrF nå velger å gå inn i en regjering.

– Hareide var krystallklar i valgkampen på at det var helt uaktuelt å danne regjering med Fremskrittspartiet og at han da heller ville gå i opposisjon. Nå var han ikke like avvisende, men det kan nok være fordi de akkurat har gjort et fryktelig dårlig valg. Nå må de fire partiene gå i familieparti, sier Eriksrud og legger til:

– KrF-lederen sier at han ikke vil felle Erna rett etter valget, men han gir ingen garantier. Jeg tror de har en plan.

Valgets kval

TV 2s reporter og tallknuser Kjetil Løset tror forhandlingene kommer til å bli beinharde – de partiene i det hele tatt kommer så langt.

– Hvis de skal gjøre reelle forhandlinger om å danne en regjering, som er bredere enn de to partiene som sitter i regjering i dag, så kan det bli knallhardt. Det er ikke uvanlig at Erna Solberg inviterer til et sånt møte like etter valget, for partilederne har nok behov for å snakke med hverandre og dele erfaringer og konklusjoner, sier han og fortsetter:

– Også vet vi at det begynner å utformes noen formelle krav fra KrF til noen politikkområder som de sier at de må ha gjennomslag for. Også hører vi stadig flere tillitsvalgte i Venstre som mener at partiet bør gå inn i en regjering med Høyre og Frp, uavhengig av hva KrF måtte bestemme seg for.

Han mener det vil komme tunge avveininger både for og imot et regjeringssamarbeid både i Venstre og KrF.

– Ettersom begge har gått kraftig tilbake blant velgerne må de bestemme seg for om de ønsker mer innflytelse i en eller annen form for samarbeid, eller stå friere i en opposisjonsrolle. En ting er hva partiene sier før valget, og en annen ting er hva de gjør etter valget – det har vi utallige historiske eksempler på, sier Løset.