Striden rundt den berømte apeselfien er endelig løst

I seks år har apeselfien vært et sant mareritt for David Slater.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste har sett bildet av den smilende apen. Selfien til Makak-apen Naruto som til daglig lever i skogen i Sulawesi i Indonesia, gikk som en farsott på nett i 2011, men forårsaket en lang rettslig tvist, og nesten ruinert naturfotograf David Slater.

Forlik

Etter to år i det amerikanske rettssystemet er saken endelig løst. Den britiske naturfotografen og PETA har kommet til et forlik.

Slater har gått med på å donere 25 prosent av alle fremtidige inntekter apebildet skaper til organisasjoner som beskytter området Naruto og flokken hans lever.

Det er også besluttet at et dyr ikke kan ha opphavsrett til et bilde, selv om det i praksis knipset på utløseren selv.

Historien startet da Slater var på Sulawesi for å ta bilder av Makak-aper. Naruto fikk tak i kameraet til den britiske naturfotografen og tok selv bildet mens den stirret inn i linsen og smilte.

Krav fra Wikimedia og PETA

Bildet har langt fra vært en suksesshistorie for Slater. Han forsøkte å hindre at Wikimedia la ut bilde til gratis bruk på sine nettsider, men plutselig en dag dukket det opp en dresskledt mann på døra hans hjemme i England.

Med seg hadde han en stevning fra Wikimedia som ville ha en rettslig avgjørelse på at de kunne bruke bildet fritt fordi ingen hadde opphavsrett til bildet, i og med apen var fotografen.

– De ga meg tre uker å svare. Jeg tok kontakt med advokater som trodde det hele var en spøk, sier Slater til RTL.

Han ble anbefalt å finne en amerikansk advokat, og det gjorde han.

I mellomtiden ble han også saksøkt av den amerikanske dyrevernsorganisasjonen PETA som mente apen selv eide bildet, og at den burde få pengene en bildebok med coverfoto av apen genererte.

Nesten ruinert, men angrer ikke

Rettstvisten begynte i 2015 og har kostet Slater alt han eier.

– Angrer du på at du tok bildet?

– Nei. Ikke i det hele tatt. Jeg blir glad hver gang jeg ser det, og arten er mer kjent nå. Det var jo hovedgrunnen at jeg reiste til Indonesia, sier Slater.

– Men det har kostet meg alle pengene mine, og jeg har vært deprimert og motløs, så fotografi er ikke så viktig for meg lenger, sier han til RTL.