mener nettverk står bak omfattende juks:

Frykter at opptil 1000 personer kan ha jukset seg til førerkort

OSLO/LARVIK (ÅSTED NORGE): Politiet har siktet fire personer for å organisere juks på teoriprøver for bil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den siste uken har politiet satt i gang opprullingen av det de mener er omfattende juks med førerkort.

Politiet og Statens vegvesen mener velorganiserte bakmenn hjelper kandidater til å bestå teoriprøver ved bruk av blant annet skjulte kameraer, ørepropper og mobilvideofunksjonen facetime.

Derfor frykter politiet nå at et stort antall sjåfører kjører rundt på norske veier med førerkort de har jukset seg til.

– Det kan være hundrevis av førerkort bare i østlandsområdet, kanskje 1000 òg. Det ser vi ikke bort ifra, sier avsnittsleder for databasert politiarbeid i Oslo politidistrikt, Lage André Granås, til Åsted Norge.

BEKYMRET: Leder for krimseksjonen i Statens vegvesen, Jon Molnes. Foto: Åsted Norge/TV 2
BEKYMRET: Leder for krimseksjonen i Statens vegvesen, Jon Molnes. Foto: Åsted Norge/TV 2

Jukser med skjulte kameraer

I starten av august kommer en ung mann inn på Statens vegvesens trafikkstasjon i Larvik for å avlegge teoriprøve.

Han bruker kort tid på å fullføre, har svært få feil og består prøven. Men vegvesenets ansatte fatter mistanke. På en overvåkningsvideo og gjennom etterforskning avsløres det at mannen har en spesialsydd trøye med åpning for kamera. I øret har han en nesten usynlig ørepropp. Et annet sted sitter bakmennene og gir kandidaten riktige svar.

– Det er laget en åpning i skjorta til et kamera som filmer dataskjermen med spørsmålene på. Et annet sted sitter det en medhjelper på facetime og ser alle spørsmålene. Kandidaten får alle svarene fra bakmennene inn via øreproppen. Dermed kan han svare fortløpende, sier leder av Statens vegvesens krimseksjon, Jon Molnes, til Åsted Norge.

Mener nettverk av bakmenn kan stå bak

I slutten av forrige uke pågrep og siktet politiet to personer for å ha organisert teoriprøvejuks i Larvik. I tillegg ble to personer siktet for samme type juks på trafikkstasjoner i Oslo. Politiet mener de to gruppene har samarbeidet. Samtidig mistenker de at det kan finnes flere nettverk rundt omkring i landet.

– I og med at det først har foregått her, og at vi har avdekket det, så vil det nok være en del mørketall som ikke er avdekket andre steder. På mindre trafikkstasjoner som kanskje ikke har samme mulighet til å følge med så godt som større steder kanskje har, sier Granås i politiet.

TATT: Her pågriper politiet en mann som er siktet for å stå bak teoriprøvejuks i Larvik. Foto: Åsted Norge/TV 2
TATT: Her pågriper politiet en mann som er siktet for å stå bak teoriprøvejuks i Larvik. Foto: Åsted Norge/TV 2

Under ransakelser hos personene som er siktet for å være bakmenn har politiet beslaglagt store mengder sim-kort, telefoner, datamaskiner og kontanter. I tillegg er det funnet spesialsydde klær, spionkameraer og øreplugger.

Fare for trafikksikkerheten

Ifølge politiet og vegvesenet er mange av personene som jukser på teoriprøven ganske nylig ankommet Norge. De kjenner gjerne både språket og systemet dårlig, og betaler trolig dyrt til bakmennene for å få hjelp til å jukse, mener krimseksjonen i vegvesenet.

BESLAGLAGT: Denne trøyen har fått påsydd et hull til en kameralinse på brystet. Foto: Åsted Norge/TV 2
BESLAGLAGT: Denne trøyen har fått påsydd et hull til en kameralinse på brystet. Foto: Åsted Norge/TV 2

– De opplysningene vi sitter på viser at det kan være 8000 til 10 000 kroner. Da kan vi fort gjøre et regnestykke på antall kandidater hver dag, og fordele dette over uker, måneder og år. Da skjønner vi veldig fort hvordan disse pengene vokser og blir stor penger. Så den ene tingen er at dette handler om trafikksikkerhet, men det handler jo også om at dette bidrar til en svart økonomi, sier seksjonleder Molnes.

Han håper nå at den videre etterforskningen kan føre til at flere bakmenn blir tatt. Samtidig leter både politiet og vegvesenet etter personene som har jukset på prøvene. De risikerer å få miste førerkortet sitt.

– Dette er alvorlig. Statens vegvesen er opptatt av trafikksikkerhet, og det at vi får førere ut på veien som ikke har de ferdighetene de skal ha, det har konsekvenser for deg, meg og alle andre som ferdes på veien, sier Molnes.