ÅSTEDET: Mens både ansatte og kunder var til stede drepte en 23 år gammel ansatt 42 år gamle Frode Sanni med kniv og øks i desember 2016.
ÅSTEDET: Mens både ansatte og kunder var til stede drepte en 23 år gammel ansatt 42 år gamle Frode Sanni med kniv og øks i desember 2016. Foto: NTB Scanpix/Kjell Aulie.

«MAXBO-DRAPET»

Vitne om drapstiltalt (23): – Han sa han kunne ha drept flere på Maxbo

NOTODDEN (TV 2): En politimann som transporterte 23-åringen etter at hadde halshugget Frode Sanni (42), opplevde at den drapstiltalte skrøt av det han hadde gjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag formiddag startet straffesaken mot den 23 år gamle mannen fra Telemark som er tiltalt og har erkjent straffskyld for drapet inne på Maxbo-butikken han jobbet på lørdag 3. desember 2016.

– Det svartnet fullstendig for meg, forklarte 23-åringen da han fra vitneboksen fortalte om de dramatiske minuttene som utspant seg en førjulsdag i fjor.

Mannen erkjenner å ha brukt kniv og øks for å drepe og halshugge Sanni, en mangeårig kunde ved butikken.

En kollega av den drapstiltalte mannen forklarte seg også i retten tirsdag. Han oppholdt seg på pauserommet sammen med Sanni da 23-åringen kom inn og knivstakk og drepte stamkunden.

Mannen er sterkt preget av det han har opplevd.

– Jeg sover dårlig og har mye angst. Jeg håper jeg kan komme meg tilbake på jobb, fortalte mannen, etter å ha forklart hva han så på drapsdagen.

– Ville hovere over det han hadde gjort

En politimann som sammen med en kollega kjørte den tiltalte for fremstilling på legevakta i Skien noen timer etter drapet, fortalte i retten at han ble overrasket over ting 23-åringen sa underveis i transporten.

– Jeg opplevde at han ønsket å hovere over det han hadde gjort. Han sa at han kunne gått inn igjen på Maxbo og tatt flere, men at han ikke gadd, fortalte politimannen i sitt vitnemål.

Ifølge politimannen fremsto 23-åringen som kald og kalkulerende og som om han ønsket å imponere polititjenestemennene. Han stilte også spørsmål som politiet reagerte på.

– Han spurte om det var mange som skjærer hodene av hverandre i Skien, fortalte politimannen.

– Ingen tegn til anger

Ifølge politimannen sa den tiltalte at han også kunne tatt brannfolkene som kom først til stedet.

– Han viste ingen tegn til anger og jeg opplevde at han forsøkte å vise seg som stor og sterk og en verdig utfordrer til oss, sa politimannen.

Også en av brannkonstablene som holdt kontroll på tiltalte før politiet kom har i vitneavhør og i retten fortalt at han opplevde at tiltalte ønsket å skryte av drapet han hadde utført.

– Han ville hele tiden snakke om hendelsen, han var veldig opptatt av den, fortalte brannkonstabelen.

23-åringen hevder at han var kraftig påvirket av ekstremt store doser steroider og andre legemidler og at han handlet i affekt og i stor aggresjon etter en krangel med avdøde.

Bistandsadvokat: – En ren henrettelse

I retten ble bilder fra åstedet delt ut til partene, som ledd i bevisførselen.

Familiens bistandsadvokat Christian Lundin, som blant annet har bistått i erstatningssakene etter 22. juli-terroren, sier til TV 2 at drapet og bildene fra åstedet gjør sterkt inntrykk.

– Det er grusomme bilder og resultat av en ren henrettelse, sier Lundin.

– Har du vært borti noe sånt før?

– Nei, aldri.

Han mener også mannens forklaring er uvanlig.

– Det at han husker i detalj hva han gjorde og hva han tenkte er oppsiktsvekkende, og underbygger det rettspsykiaterne sier om at han var tilregnelig, mener Lundin.

Preget familie fulgte forklaringen

Mens 23-åringen forklarte seg om foranledningen til og selve drapet på 42 år gamle Frode Sanni, satt hans sønn og hans to brødre på tilhørerbenken i rettssal 303 Aust-Telemark tingrett.

De var tydelig preget av å for første gang høre deres bror og fars drapsmann forklare seg.

– Det er veldig sterkt for dem. De var nok ganske godt forberedt, men de er i bunnløs sorg og nå får de en detaljert beskrivelse av hvordan deres bror og far ble henrettet, sier Lundin.

Drapet, som også ble beskrevet i detalj av en rettsmedisiner tirsdag, er uvanlig brutalt. Tiltalte brukte to kniver og en øks for å gjennomføre ugjerningen.

– Selve handlingen er så absurd at de får ikke noen gode svar på hvordan det er mulig å gjennomføre en slik handling, sier bistandsadvokaten.

Forsvareren: Steroidebruken sentral

Mannens forsvarer, advokat Morten Furuholmen, sier til TV 2 at klienten må forvente å sone i fengsel i lang tid.

FORSVARER: Morten Furuholmen forsvarer den drapstiltalte 23-åringen.
FORSVARER: Morten Furuholmen forsvarer den drapstiltalte 23-åringen. Foto: Roar Dalmo Moltubak/TV 2

Han mener likevel at påstanden fra aktoratet om at 23-åringen må bli dømt til 18 års forvaring, noe som i praksis kan innebære livsvarig fengsel, er feil.

– Han kommer uansett til å sone i lang tid fremover, slik at behovet for å skjerme han fra samfunnet ivaretas. I tillegg mener vi det ikke vil foreligge gjentakelsesfare, siden han ikke tidligere har utøvd vold, sier Furuholmen.

Forsvareren mener også det at klienten begikk drapet i en fase han brukte store mengder medikamenter og at han nå har sluttet med det er relevant for om hvorvidt forvaring eller tidsavgrenset fengselsstraff blir utfallet. Tiltalte skal ha fått alvorlige hjerteskader av steroidebruken.

– Er det en ting han har lært så er det at han ikke skal innta steroider, både på grunn av situasjonen han sitter i i dag og for sin egen helse. Faren for at han igjen skal bruke steroider tror jeg er veldig liten, og derav er ikke gjentakelsesfaren overhengende, mener Furuholmen.

– Dette er en person som aldri har benyttet vold eller trusler, så det er helt atypisk for ham, mener forsvareren.