FØR OG ETTER: «Alene» vinneren Jens Kristian Kvernmo gikk ned mye i vekt i løpet av de 35 dagene han var alene ute i villmarka i Nord-Norge. Foto: TV 2 og ITV
FØR OG ETTER: «Alene» vinneren Jens Kristian Kvernmo gikk ned mye i vekt i løpet av de 35 dagene han var alene ute i villmarka i Nord-Norge. Foto: TV 2 og ITV

Se før- og etter-bildene:

Gikk ned et svimlende antall kilo etter «Alene»

Jens Kristian Kvernmo (31) ble vinneren av TV 2-programmet «Alene». Oppholdet i villmarka gikk hardt utover kroppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var Jens Kristian Kvernmo (31) fra Steinkjer som holdt ut lengst av de ti deltakerne som skulle overleve helt alene i villmarka i TV 2-programmet «Alene».

Han klarte seg 35 dager alene i naturen i Nord-Norge, og han ble dermed vinneren av en bil.

Det tok hardt på for deltakerne å være ukevis ute i villmarka – uten verken mat eller kontakt med omverdenen.

«Alene»-vinneren avslører til TV 2 at han gikk ned hele 16,5 kilo i løpet av oppholdet. Det vil si omtrent et halvt kilo hver dag.

Kvernmo, som er en aktiv jeger og fisker, hadde forberedt seg godt før innspillingen og lagt på seg omtrent ti kilo før oppholdet .

Før jeg reiste, så spiste jeg masse mat med mye kalorier. Jeg la på meg omtrent ti kilo før oppholdet startet, for å ha gode fettreserver, sier han.

Han beskriver det som et sjokk for kroppen da næringsinntaket plutselig ble kuttet til det minimale på kort tid.

– Kroppen tilpasser seg ikke så raskt. De første ukene var jeg ordentlig slapp og uten overskudd. Selv de minste gjøremål ble blytunge. Etter hvert så tror jeg kroppen ble innforstått med at det var slutt på kalori-fester, og jeg følte meg sterkere og sterkere mot slutten av oppholdet, sier han.

Fryktet at han måtte trekke seg

Det var ikke bare vekten og energinivået som ble preget av det tøffe miljøet i villmarka. Etter tre uker fikk han problemer med hendene, som hovnet opp og begynte å klø hver gang han holdt på med fisk.

– Det bekymret meg, siden det økte i omfang hver eneste dag. Dette kunne faktisk ha ført til at jeg måtte trekke meg, om konkurransen skulle vart lengre, sier han.

– I ettertid så har jeg fått vite at det ikke er unormalt å få slik irritasjon fra fisk. Jeg hadde masse små sår i hendene, og det førte til at en eller annen bakterie fikk innpass, sier Kvernmo, som til vanlig jobber som driftstekniker i oppdrettsnæringen.

Han forteller at det tok et par måneder før han hadde hentet seg inn igjen etter det 35 dager lange oppholdet.

– Igjen gikk kroppen i sjokk-modus, da jeg trykte i meg det som var spisende de første dagene. Det tok faktisk tre døgn før jeg i det hele tatt fikk sove. Jeg tror kroppen sugde til seg det som var av energi, og jeg var ikke i nærheten av å føle meg trøtt de første dagene, sier han.

– Også mentalt tok det en stund før jeg var tilbake. Det var en stor påkjenning psykisk, og jeg fikk en skikkelig utladning da det hele var over. I ettertid så ser jeg at dette var en stor opplevelse som helt klart har gjort meg sterkere, både fysisk og psykisk, sier Kvernmo.

Svein merket ikke noe til vekttapet

Svein Fiskeseth (61) fra Jørpeland i Rogaland var den deltakeren som holdt ut nest lengst. Etter 33 dager valgte han å reise tilbake til sivilisasjonen.

Da hadde han gått ned 13 kilo.

– Jeg har gått ned mer i vekt på tidligere turer. Under dette oppholdet merket jeg ikke så mye til vekttapet. Det var faktisk ikke én eneste kveld hvor jeg la meg sulten. Men jeg hadde jo også noen kilo å gå på før utreisen, sier Fiskeseth, som tidligere har reist på flere ekspedisjoner.

61-åringen hadde ingen helseproblemer i løpet av måneden i villmarka, og i ettertid hentet han seg raskt inn igjen.

– Jeg var på jobb i barnehagen dagen etter at jeg kom hjem, og det fungerte utmerket, sier han.

FØR OG ETTER: Svein Fiskeseth. Foto: TV 2 og ITV
FØR OG ETTER: Svein Fiskeseth. Foto: TV 2 og ITV

Kjartan gikk raskt opp igjen i vekt

Studenten Kjartan Danielsen Carlsen (25) fra Øksnes i Vesterålen var alene i villmarka i 23 dager før han valgte å trekke seg. Han gikk ned 13,5 kg.

– Jeg merket vekttapet ved at jeg var nødt til å kle meg mer og mer fordi kroppen ikke hadde like stort lager å forbrenne energi på som tidligere. Og alt gikk tregt, så jeg kunne merke at kroppen tærte på musklene, sier han.

Underveis fikk han forstoppelse, men bortsett fra det opplevde han ingen helseproblemer på turen.

– Men jeg holdt på å kjede meg i hjel, sier Carlsen, som beskriver seg selv som en rastløs person.

25-åringen, som studerer fornybar energi, forteller at han hentet seg raskt inn igjen når det gjaldt vekten.

– De første åtte dagene gikk jeg opp syv kilo. Deretter gikk det bare en måned før jeg var tilbake på normalvekt. Jeg hentet meg inn ganske kjapt, og det var mye på grunn av den plutselige tilgangen på salt, sier han.

FØR OG ETTER: Kjartan Danielsen Carlsen. Foto: TV 2 og ITV
FØR OG ETTER: Kjartan Danielsen Carlsen. Foto: TV 2 og ITV

Maren gikk ned ti kilo

Studenten Maren Werner (22) fra Moss var den kvinnen som holdt ut lengst. Hun var 18 dager alene i villmarka i Nord-Norge.

Hun holdt ut én uke lengre enn kjæresten Sigbjørn Bøtun (24), som også var med i programmet.

Werner forteller at hun gikk ned ti kilo i løpet av oppholdet. Det fikk hun merke på kroppen.

– Jeg slet litt med å sove, også hadde jeg mistet mye muskelmasse, så jeg kjente at det var tungt å trene, sier hun om tiden etter innspillingen.

For 22-åringen tok det omtrent to måneder å få tilbake muskelmassen.

– Men det psykiske og resten av kroppen kom seg veldig fort. Jeg hadde veldig mye energi, og den har jeg fremdeles, sier hun.

FØR OG ETTER: Maren Werner. Foto: TV 2 og ITV
FØR OG ETTER: Maren Werner. Foto: TV 2 og ITV

Terje slet med å holde varmen

Vekteren Terje Heiberg (37) fra Finnsnes i Troms trakk seg etter tolv dager. Da hadde han gått ned omtrent åtte kilo.

– Jeg ble raskere sliten og fikk lavere utholdenhet. På slutten av oppholdet hadde jeg problemer med å holde varmen om natten. Men jeg synes at kroppen fungerte overraskende bra med tanke på hvor lite jeg spiste under innspillingen, sier han.

FØR OG ETTER: Terje Heiberg. Foto: TV 2 og ITV
FØR OG ETTER: Terje Heiberg. Foto: TV 2 og ITV

Cato og Sigbjørn holdt ut i elleve dager

Både Cato Bekkevold (48) fra Tydal i Trøndelag og Sigbjørn Bøtun (24) fra Flesvik i Sogn klarte elleve dager alene i villmarka før de ga seg.

Bekkevold gikk ned 9,6 kilo i løpet av oppholdet.

48-åringen forteller at han kjente seg lettere og friskere enn normalt da han befant seg i villmarka.

– Jeg følte meg helt topp. Jeg sov bra og hadde null hoste eller snørr. Ryggen ble også bedre, sier Bekkevold, som har prolaps.

FØR OG ETTER: Cato Bekkevold. Foto: TV 2 og ITV
FØR OG ETTER: Cato Bekkevold. Foto: TV 2 og ITV

Bøtun gikk ned omtrent 7 kilo i løpet av de elleve dagene. Han forteller at han ble sløv og trøtt av å ikke spise som normalt.

– Jeg klarte ikke å holde en tanke lenge. Da jeg etter hvert begynte å få én til to fisker daglig, fungerte hodet mye bedre. Men alt gikk veldig sakte – både det å bevege seg, pakke sekken og sette opp kamerastativet, sier han.

Bortsett fra et lavt energinivå, opplevde 24-åringen ingen helseproblemer på turen.

– Men psykisk sett ble jeg litt lei av å ikke få noe ytre stimuli. Det var kjedelig og frustrerende å sitte på samme sted hver dag. Jeg har vært lenge borte på tur, uten mulighet til å kontakte andre, men forskjellen nå var at jeg var på samme sted og ikke hadde med musikk eller bøker. Da må man stå imot sine egne tanker, sier han.

FØR OG ETTER: Sigbjørn Bøtun. Foto: TV 2 og ITV
FØR OG ETTER: Sigbjørn Bøtun. Foto: TV 2 og ITV

Stian overlevde på kun blåbær

Stian Aadland (33) fra Bergen trakk seg etter åtte dager alene i villmarka. Da var han svært sulten og hadde gått ned rundt seks kilo. I løpet av oppholdet slet han med å finne mat, og han overlevde på blåbær.

– Mangelen på mat og næring var skikkelig tøff. Jeg ble så ufattelig slapp i kroppen og fikk høy puls av bare små bevegelser. Jeg har aldri opplevd noe lignende, så det føltes ubehagelig. For meg ble det en følelse av å sulte da jeg ikke fikk fisk og måtte leve på litt blåbær. Jeg har ennå ikke klart å spise blåbær igjen, sier han.

Aadland, som jobber som polarguide på Svalbard, fikk en hard overgang da han kom hjem og kunne spise så mye som han ville.

– Jeg fikk beskjed om å starte med å spise rolig den første tiden etter oppholdet. Men jeg gjorde akkurat det motsatte og stappet i meg en pakke med ostepølser første natten. Jeg fortsatte med grov spising i ett døgn, før magen kapitulerte. Jeg ble sittende på toalettet én uke i strekk. Etter en slitsom uke kunne jeg begynne å spise normalt igjen, sier han.

FØR OG ETTER: Stian Aadland. Foto: TV 2 og ITV
FØR OG ETTER: Stian Aadland. Foto: TV 2 og ITV

Tone og Jostein holdt ut noen dager

Tone Brustad (28), som er bosatt i Nannestad i Akershus, valgte å reise hjem etter seks dager i villmarka. Hun gikk også ned i vekt, men hun har ikke kontroll på hvor mange kilo hun mistet.

– Ellers var jeg frisk. Jeg var der ikke lenge nok til å få noe sterkt ubehag, sier hun.

FØR OG ETTER: Tone Brustad. Foto: TV 2 og ITV
FØR OG ETTER: Tone Brustad. Foto: TV 2 og ITV

Student Jostein Alvær Heidenstrøm (21) fra Oslo var første deltaker som trakk seg fra «Alene», etter tre dager ute i villmarka. Han har ikke besvart TV 2s henvendelse angående denne saken.

FØR OG ETTER: Jostein Alvær Heidenstrøm. Foto: TV 2 og ITV
FØR OG ETTER: Jostein Alvær Heidenstrøm. Foto: TV 2 og ITV

Du kan se alle episodene av «Alene» på TV 2 Sumo.