MINDRE RØDT: TV 2s landsoversikt viser at Senterpartiet (indikert med grønt) har gjort det meget bra i Distrikts-Norge. Foto: Carina Johansen, NTB scanpix/montasje
MINDRE RØDT: TV 2s landsoversikt viser at Senterpartiet (indikert med grønt) har gjort det meget bra i Distrikts-Norge. Foto: Carina Johansen, NTB scanpix/montasje

Arbeiderpartiet gikk tilbake i alle fylker

I Nordland gikk Arbeiderpartiet tilbake ni prosentpoeng sammenlignet med forrige stortingsvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Valg 2017: Sjekk resultatet i din kommune

Med en oppslutning på 27,4 prosent har Arbeiderpartiet gjort sitt nest dårligste stortingsvalg siden krigen. Resultatet er 3,4 prosentpoeng dårligere enn partiet fikk i valget i 2013.

Ap gjorde sitt dårligste valg i nyere tid i 2001, da partiet fikk en oppslutning på 24,3 prosent.

Dårlig i nord

Opptellingen av stemmer ved årets valg viser en nedgang i samtlige fylker siden 2013-valget. Tendensen er at partiet har mistet mer oppslutning jo lenger nord man kommer i landet.

I Nord-Trøndelag er nedgangen 7,7 prosentpoeng, Nordland går tilbake 9,0, i Troms er resultatet minus 6,9 og i Finnmark går Ap tilbake 7,9 prosentpoeng.

Sviktes av velgerne

Også i Ap-bastionene Hedmark og Oppland er nedgangen stor, med henholdsvis 7,6 og 5,9 prosentpoeng.

I Rogaland klarte Arbeiderpartiet nesten å tangere 2013-resultatet. Nedgangen var 0,2 prosentpoeng.

Om man går ned på kommunenivå, ser man at Arbeiderpartiet klarte å tangere eller øke oppslutningen i bare 15 av landets 426 kommuner.

I Andøy i Nordland ble partiet totalt sviktet av velgerne. Tilbakegangen var massive 27,2 prosentpoeng på stedet som mister flystasjonen, med Arbeiderpartiets støtte.

Drømmetall for Vedum

Senterpartiet kan med en fremgang på 4,8 prosentpoeng trygt kalles valgets vinner. Partiet øker oppslutningen i alle fylker og får åtte nye representanter på Stortinget.

Fremgangen er aller størst i Hedmark med 12,1 prosentpoeng, mens Nordland følger like bak med 11,7 prosentpoeng. Også i Finnmark gjør Senterpartiet det meget skarpt.

I Andøy i Nordland er Senterpartiets fremgang formidable 63,7 prosentpoeng. Oppslutningen endte på 72,1 prosent.

I Leka i Nord-Trøndelag fikk Sp 53,8 prosent av stemmene, og i Skjåk (Oppland), Lesja (Oppland), Tolga (Hedmark), Vik (Sogn og Fjordane) og Gloppen (Sogn og Fjordane) sanket Senterpartiet nær halvparten av alle stemmene.

Går i seg selv

Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske sa til TV 2 tirsdag morgen at partiet må finne ut av hva de ikke har gjort godt nok og sørge for å gjøre det bedre framover.

Giske noterer seg at velgerne i distriktene har sviktet Arbeiderpartiet i dette valget.

– Der har Senterpartiet tatt mange stemmer, men Ap skal være et tydelig distriktsparti og et parti for hele landet. Der må vi gjøre en enda bedre jobb, fastslår Giske.

Slikker sårene

Arbeiderpartiets sentralstyre var samlet i Oslo tirsdag ettermiddag for å diskutere valgnederlaget. På vei inn til møtet avviste byrådsleder Raymond Johansen at Jonas Gahr Støres stilling som partileder er noe tema for partiledelsen.

– Lederen sitter. Det er ikke der vi begynner i det hele tatt. Jonas er den beste lederen vi kan ha, fastslo Johansen, og fortsatte:

– Men situasjonen er sånn at vi greide ikke å vinne dette valget. Frp sitter fortsatt i regjering med Erna Solberg som statsminister, og det var det vi skulle prøve å gjøre noe med. Det klarte vi ikke.