PSYKISK LIDELSE: En kvinne fra Mumbai-området hadde denne gedigne klumpen i magen og tarmene. Kvinnen lider av Rapunzel-syndromet.
PSYKISK LIDELSE: En kvinne fra Mumbai-området hadde denne gedigne klumpen i magen og tarmene. Kvinnen lider av Rapunzel-syndromet. Foto: SWNS

Kvinne (20) klagde over magesmerter – kirurgene hadde aldri sett noe lignende

Indisk 20-åring overrasket kirurgene på det indiske sykehuset. I magen hadde hun en 750 gram tung hårball. Vi advarer mot sterke bilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 20 år gammel kvinne ankom nylig Mumbai-sykehuset VC Gandhi & MA Vora Municipal General Hospital med enorme magesmerter.

Kvinnen kastet opp, og veide kun 30 kilo da hun ble innlagt.

Da legene scannet magen hennes for å se hva som var problemet, fikk de seg en bokstavelig talt stor overraskelse.

Kvinnen måtte opereres umiddelbart.

– Da vi undersøkte henne, kunne man tydelig merke en hard ansamling i den øverste delen av magen. En scanning viste en stor masse av hår som hadde formet seg etter magesekken og de øvrige tarmene, sier kirurg Bharat Kamath til nyhetsbyrået South West News Service (SWNS).

Hårballen var 25 centimeter lang og 12 centimeter bred. Den veide 750 gram.

MASSIV: Et nærbilde av hårballen som ble fjernet fra kvinnens mage. Foto: SWNS
MASSIV: Et nærbilde av hårballen som ble fjernet fra kvinnens mage. Foto: SWNS

Rapunzel-syndromet

En psykiatrisk vurdering i etterkant av operasjonen viste at kvinnen lider av såkalt trikotillomani, som ofte blir kalt Rapunzel-syndromet.

Dette er en psykisk lidelse hvor pasienten ikke kan motstå trangen til å rive ut hår av hodet og spise det.

ETTER OPERASJONEN: Kirurg Bharat Kamath sammen med teamet som opererte 20-åringen. Foran ser du hårballen de skar ut. Foto: SWNS
ETTER OPERASJONEN: Kirurg Bharat Kamath sammen med teamet som opererte 20-åringen. Foran ser du hårballen de skar ut. Foto: SWNS

Lidelsen blir kategorisert som en tvangshandling, på samme måte som personer som for eksempel lider av OCD.

Legene måtte skjære den enorme hårballen ut av kvinnen.

Det var en vanskelig operasjon, da håransamlingen var såpass tett, at det ifølge kirurg Kamath såvidt var plass til instrumentene hans.

– Dette er første gang at vi har behandlet et slikt tilfelle på vårt sykehus, men det har vært isolerte tilfeller andre steder, fortsetter kirurg Kamath.

Vanlig med hårballer

Han forteller at 20-åringen nå er ved god fysisk helse.

– Små hårballer er helt vanlige. De krever ikke operasjoner, og kan bli fjernet via endoskopi. Men, når det blir snakk om en gedigen masse som former seg etter magen, er det svært lite plass igjen til noe som helst kirurgutstyr, forteller kirurgen.

Ifølge Norsk Helseinformatikk regner man at mellom 5 og 10 millioner mennesker lider av trikotillomani – bare i USA. Tall for Norge og resten av verden finnes ikke.