Hele Norges «rådyrpappa» er Farmen-favoritt: – Jeg har kastet øks hele sommeren

GRIMSTAD (TV 2): Allerede før Farmen har begynt å gå på TV, har Halvor Sveen (47) seilet opp som en favoritt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Du husker antagelig det rørende klippet av jegeren som tok til seg de to rådyrkillingene Knoll og Tott, og som lot de vokse opp på sitt eget soverom.

Rådyrkillingene hadde mistet moren sin, og ble foret opp med tåteflaske. Klippene av Sveen, som du kan se øverst i saken, gikk verden rundt.

Nå er bonden og jegeren Halvor Sveen fra Rendalen kommune klar for nye eventyr – når Farmen begynner å gå på mandag, er han nemlig med som en av deltakerne.

Og allerede før høstens sesong har begynt på TV, har Halvor Sveen seilet opp som en vinnerfavoritt i sosiale medier, på grunn av sin bakgrunn som bonde og sitt engasjement i bygdenorge.

Derfor skal han vinne

KLAR FOR KAMP: Halvor Sveen er klar for et par måneder i 1917. Foto: Alex Iversen / TV 2
KLAR FOR KAMP: Halvor Sveen er klar for et par måneder i 1917. Foto: Alex Iversen / TV 2

Bonden har store planer om å vinne. TV 2 møtte han på et hotell i Grimstad like før han skulle inn på gården, og han har strategien klar:

– Jeg er bonde og jeger, jeg har vokst opp på småbruk, og jeg er omgjengelig. Jeg er fullstendig uten skarpe kanter, men har en skarp tunge – og jeg er lidenskapelig opptatt av naturen. Jeg skal ikke ut derifra. Jeg har kjørt hest og kastet øks hele sommeren, forteller Sveen.

Likevel må han innrømme at han har noen svakheter:

– Broren min pleier å si at jeg er håpløs, og at jeg har en bunt med gulrøtter på høyre neve, sier Sveen.

Se Halvor presentere seg: Skal ta «ferie» på Farmen

Kjøper aldri kjøtt

Til vanlig driver han en gård sammen med broren. De har 7500 høner og 100 ammedyr. I tillegg sitter han i kommunestyret, og bruker all ledig tid i skog og mark.

– Jeg er nok den i Norge som har sett store rovdyr flest ganger. Bare denne våren har jeg sett fem forskjellige bjørner, forteller han.

I tillegg har han ikke kjøpt ett kilo kjøtt i løpet av sitt liv. Kjøttet henter han nemlig i skogen. Heller ikke dyrene på gården står på Sveens meny.

– De dyrene du har, skal du stelle som om det er unger og kompiser. Det er en trist dag når dyr må slaktes, sier han.

Ekstremt engasjert mot ulv

Halvor filmet ulver fra bil – dømt for grov dyremishandling

På Farmen-gården ønsker han å synliggjøre det arbeidet norske bønder gjør:

– Det at ordet bonde har blitt et skjellsord i Norge, er fryktelig skremmende. Det var en vis mann som en gang sa: I løpet av livet trenger du advokat en gang eller to, du trenger lege en gang eller to, og du trenger prest en gang eller to. Men bonden – den er du avhengig av tre ganger om dagen, hver eneste dag, hele livet, sier Halvor.

Sveen er også ellers en godt etablert figur i bygde-Norge, med sitt ekstreme engasjement mot ulv. Det stormet rundt han da han i 2010 ble dømt for å følge etter en ulveflokk med bil og filme det.

Farmen har premiere mandag 25. september på TV 2.