A-ha slipper nytt album med gamle låter: – Snakket om dette i mange år

BERLIN (TV 2): A-ha holdt tysk pressekonferanse for å lansere sitt nye «MTV Unplugged»-livealbum.

I oktober slipper a-ha livealbumet og konsertfilmen «MTV Unplugged - Summer Solstice», og neste år reiser de på akustisk turne.

Tirsdag inviterte den norske popgruppen til pressekonferanse på den norske ambassaden i Berlin.

Der fortalte Morten Harket (57), som i høst er aktuell som mentor i «The Voice», Paul Waaktaar-Savoy (56) og Magne Furuholmen (54) om «MTV Unplugged»-prosjektet i en samtale styrt av forfatter Jo Nesbø (57).

Nesbø spøkte med at det å gjøre intervjuer og møte pressen kanskje ikke er deres favorittdel av jobben som artister.

– Dette prosjektet har vært fantastisk. Endelig kan vi være i samme rom igjen, og vi turnerer vi som i gamle dager, uten datamaskiner, sier Waaktaar-Savoy, som er bosatt i New York.

Se TV 2s intervju med a-ha i toppen av saken.

Gjenoppdager gamle låter

Flere av bandets største hits blir å finne på det kommende livealbumet.

– Hensikten med platen var å gjenoppdage gamle sanger. Dette prosjektet er å ta eierskap i gamle sanger, sier Harket.

– Vi har snakket om det i mange år at vi skal lage denne platen, sier Waaktaar-Savoy.

I juni spilte a-ha to intimkonserter på Giske i Møre og Romsdal. Det er opptakene av disse to konsertene som blir til «MTV Unplugged»-prosjektet.

Her opptrådte bandet i et nytt format - akustisk, og de spilte både hit-låter, låter som ikke så ofte har blitt fremført på tidligere konserter og coverlåter, samt et par helt nye sanger.

I TYSKLAND: Magne Furuholmen, Paul Waaktaar-Savoy og Morten Harket hadde en samtale med Jo Nesbø på pressekonferansen. Foto: Pål Fredrik Pedersen/TV 2
I TYSKLAND: Magne Furuholmen, Paul Waaktaar-Savoy og Morten Harket hadde en samtale med Jo Nesbø på pressekonferansen. Foto: Pål Fredrik Pedersen/TV 2

Akustisk

På pressekonferansen fortalte Furuholmen at det akustiske formatet ikke er helt fremmed for dem.

– Da vi startet som et band før a-ha, var det kun med akustiske instrumenter. Men så dro vi til England og dannet a-ha, og da oppdaget vi en hel musikkscene som hadde gått over til elektronisk musikk. Vi ble en del av denne elektronikabølgen, og det definerte musikken vår. Men vi har hele tiden brukt akustiske instrumenter i låtene våre i tillegg, så det er ikke nytt for oss, sier Furuholmen.

Konsertserien «MTV Unplugged» ble introdusert for TV-seerne i 1989, og det er et konsept hvor artister spiller sine låter akustisk. Artister som Nirvana, Eric Clapton, Jay Z, Adele, Bob Dylan og The Cure har tidligere vært en del av musikkprogrammet.

Musikkanalen MTV var svært viktig for a-has karrière på 80- og 90-tallet, men Harket ser ikke på dette prosjektet som deres måte å betale tilbake til MTV.

– Vi vokste opp i samme periode som MTV. Kanalen var ikke definert da a-ha startet, men så kom det til etter hvert. Vi deler mange av de samme årene. Men jeg er ikke sikker på om jeg vil kalle det «payback». Det har vært forsøkt å få til dette av forskjellige krefter i mange år, og nå har vi endelig fått gjort det, sier Harket til TV 2.

Duetter

De 250 tilskuerne på Giske i sommer fikk opplevde duetter med Ingrid Håvik fra Highasakite, amerikanske Lissie og Ian McCollouch, og disse vil man finne på livealbumet.

– Vi prøvde å blande folk som vi hørte på i gamle dager, og folk som hørte på oss i gamle dager, sier Furuholmen om gjesteartistene.

– Jeg sang «Take on me» acapella i Oslos gater. Jeg kan være med på den, skyter Nesbø inn og ler.

– Vi vurderer deg til neste gang, sier Furuholmen.

To turneer

I januar og februar 2018 skal a-ha ut på en akustisk turne i Europa, hvor blant annet Oslo spektrum, O2 Arena i London og flere tyske byer får besøk.

– Dette er for en kort periode, så det er sannsynligvis den ene muligheten man får til å se a-ha «unplugged» på denne måten, sier Furuholmen til TV 2.

– Vi har aldri vært på turne med dette formatet før, så det blir spennende, sier han.

Den akustiske turneen starter i Stuttgart i Tyskland, og det er en av årsakene til at dagens pressekonferanse ble lagt til den tyske hovedstaden.

Til sommeren skal a-ha holde 60 konserter som en del av en utendørsturne, og da stopper de innom både Trondheim, Bodø, Ålesund og Kongsberg.