OSLO  20170912.
Stortingsvalget 2017.
Partileder Jonas Gahr Støre (AP) i Vandrehallen under det tv-sendte partiledermøtet på Stortinget natt til tirsdag


Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OSLO 20170912. Stortingsvalget 2017. Partileder Jonas Gahr Støre (AP) i Vandrehallen under det tv-sendte partiledermøtet på Stortinget natt til tirsdag Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

– Om Støre går nå, blir han sett på som en fiasko

Ingen ting tyder på at det blir drama og lederstrid i Arbeiderpartiet i høst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Valg 2017: Se alle resultatene

Det mener eksperter TV 2 har snakket med dagen etter Arbeiderpartiets katastrofevalg.

Ap endte i årets valg opp med 27,4 prosent av stemmene, langt dårligere enn de 35 prosentene partiet siktet mot. Spørsmålet mange stiller seg nå, er om Jonas Gahr Støre kan fortsette som partileder og hvem som eventuelt kan ta over ledervervet.

Tror Støre blir sittende

Førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, statsviter Svein Tuastad, mener Støre fortsatt er den politikeren i Arbeiderpartiet som er mest statsminister-aktig, og at han ikke har gjort noe som gjør at han diskvalifiserer seg som en kandidat om fire år.

– Det er ikke opplagt hva som skjer i partiets ledelse, men mye taler for at han blir sittende. Mye handler nok om hans egen motivasjon, sier Tuastad.

– Hvis han går av nå, så vil han bli sett på som en fiasko i norsk politisk historie, da han ikke lyktes i den store svenneprøven – som dette valget var. Han har gjort noe så sjeldent som å la et opposisjonsparti gå så mye tilbake.

Om man skal se på en mulig arvtaker, peker Tuastad på Trond Giske.

– Han er en dyktig politiker som representerer sterke krefter i partiet. Det er han som skiller seg ut som en mulig kandidat, men jeg tror likevel ikke at det blir et lederskifte. Støre sin posisjon er såpass sterk og populær, og dette valgresultatet er ikke hans feil, sier Tuastad.

Ingen tradisjon for å kaste lederen

Også Dagsavisens kommentator Arne Strand tror Arbeiderpartiet vil samle seg om Trond Giske dersom Jonas Gahr Støre velger å trekke seg. Men Strand tror Støre kommer til å fortsette som partileder.

– Det er ingen tradisjon i Ap for å kaste en leder etter et valgnederlag. Lederen bestemmer langt på vei selv om han eller hun vil fortsette, og Støre har sagt at han vil fortsette, sier Strand.

Arne Strand understreker at hele partiledelsen, blant dem Trond Giske som valgkampgeneral, må bære ansvaret for det dårlige resultatet.

– Ap må gå i seg selv finne ut hva som gikk galt. Støre har et hovedansvar, men partiet har et kollektivt ansvar. Hele ledelsen har stått bak sakene og valgkampopplegget. Jeg tror Støre langt på vei selv avgjør om han fortsetter, mener Strand.

Ingen lederstrid i høst

Heller ikke TV 2s kommentator Aslak Eriksrud mener det er noe som tyder på at Støre vil gå av med det første. Nå må partiet først slikke sårene og finne ut av hva som gikk galt.

– Arbeiderpartiet har fire år på seg og vil ikke gjøre noe overilt nå. Det blir ikke noe drama og lederstrid i høst, sier Eriksrud.

Samtidig tviler han på at Støre overlever evalueringsprosessen som kommer.

– Det mest sannsynlige er at han trekker en konklusjon på egen kjøl og varsler partiet i riktig tid, for eksempel i forbindelse med et landsmøte. Jeg tviler på at Støre, som vil være 61 år gammel ved neste valg, gyver løs på en ny stortingsvalgkamp som statsministerkandidat.

– Hvem peker seg ut som Støres arvtaker?

– Om partiet skulle valgt ny leder i dag, ser jeg ikke for meg andre enn Giske. Men i løpet av fire år er det mye som kan skje. Partiet har mange unge talenter, og Ap har fire år på seg med mindre det borgerlige prosjektet kollapser fullstendig og Ap må overta, men det tror jeg ikke kommer til å skje.

Avviser lederspekulasjoner

Trond Giske selv avviser kontant spekulasjoner om at han kan ta over som partileder.

SKYLDDELING: Trond Giske sier det ikke har vært lett å gå til valg på skatteøkning, men at hele partiet har stått samlet om strategien. Foto: Odd Arne Hartvigsen/TV 2
SKYLDDELING: Trond Giske sier det ikke har vært lett å gå til valg på skatteøkning, men at hele partiet har stått samlet om strategien. Foto: Odd Arne Hartvigsen/TV 2

– Jeg tror at det siste Arbeiderpartiet nå trenger, er personstrid, sier Giske til TV 2 tirsdag morgen.

– Vi har vært sammen om både valgkampstrategi og styringen av partiet de siste årene og må ta ansvaret sammen og finne løsninger sammen. Det er politikken og kommunikasjonen av den og appellen til velgerne, en gjenkjennelig historie som de kan identifisere seg med, som er oppgaven for Ap akkurat nå, fortsetter han.

– Hvordan forklarer du det elendige resultatet?

– Jeg tror det er mange ulike årsaker som vi får analysere nå i etterkant. Men det er aldri lett å gå til valg på skatteøkning selv om vi mente at det var nødvendig for å få nok lærere og nok sykepleiere og hjemmehjelper. Så ser vi at i distriktsfylkene gjør vi det dårligere enn i bykommunene. Der har Senterpartiet tatt mange stemmer, men Ap skal være et tydelig distriktsparti og et parti for hele landet, og der må vi gjøre en enda bedre jobb.

KrF i trøbbel

Frp-leder Siv Jensen, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken sitter trygt etter valget, mener Dagsavisens Arne Strand. Han tror valget tvinger fram en lederdebatt i KrF, men ikke i Venstre.

– Trine Skei Grande kom over sperregrensen, Venstre nådde målet. Men for KrF var dette en katastrofe av et valg. Jeg tror også Hareide stiller seg spørsmålet om han er den rette til å fortsette, sier Strand.