SAMTALER: Knut Arild Hareide (Krf) og Trine Skei Grande (V) under debatten med partiledere i vandrehallen på Stortinget etter at valgresultatet av Stortingsvalget 2017 er ferdig.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SAMTALER: Knut Arild Hareide (Krf) og Trine Skei Grande (V) under debatten med partiledere i vandrehallen på Stortinget etter at valgresultatet av Stortingsvalget 2017 er ferdig. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

Nå skal de borgerlige i samtaler:

– Dette blir veldig krevende

TV 2s politiske kommentator tror Erna Solberg og Siv Jensen vil være rause med Venstre og Krf i forhandlingene om å danne en ny regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag våkner Erna Solberg (H) som landets neste statsminister, og Ap-leder Jonas Gahr Støre som valgets store taper.

Resultatet av årets stortingsvalg gir borgerlig flertall med til sammen 89 mandater, men det er fortsatt uklart hvilken regjering som vil bli dannet.

Arbeiderpartiet gjør sitt nest dårligste stortingsvalg siden krigen.

– Veldig krevende

Erna Solberg inviterte natt til mandag, både Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre til samtaler om et nytt regjeringssamarbeid.

Statsministeren er klar på at hun ønsker et borgerlig samarbeid med de fire partiene.

Men Krf-leder Knut Arild Hareide var natt til mandag klar på at de ikke vil gå i regjering med Frp.

– Vi skal ikke være et støtteparti for en blå-blå regjering med Frp, sa Hareide, som var tydelig på at han ønsker en sentrum-høyre-regjering.

Men de fire partiene skal likevel i samtaler.

TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud mener forhandlingene mellom de fire partiene vil bli tøffe.

– Det blir noen tøffe timer med familieterapi på borgerlig side, og de har litt å snakke sammen om. Dette blir åpenbart veldig krevende, sier Eriksrud.

Nå tror han både Erna Solberg og Siv Jensen vil gå inn i samtalene med et åpent sinn.

– De vil nok sette seg ned med Krf og Venstre, med en åpen og inkluderende rolle. Jeg tipper Solberg og Jensen vil være rimelig rause med dem, hvert fall inn i det første halve året og inn mot det første statsbudsjettet, sier Eriksrud.

Alt er skjørere

Alt later til at regjeringen Solberg II vil få et skjørere grunnlag enn Solberg I, for uten en avtale kan samarbeidet mellom de fire partiene bli mindre forpliktende. Og mens Solberg før klarte seg med støtte fra kun ett av partiene for å beholde flertall, trenger hun nå støtte fra begge.

Det var lenge knyttet spenning til hvordan Venstre og Krf ville gjøre det. Venstre passerte akkurat sperregrensen, mens Krf har gjort sitt dårligste valg i moderne tid. Likevel sikret de et borgerlig flertall.

– Det er to svekkede sentrumspartier, som begge er på 4-tallet, sier TV 2s tallekspert, Kjetil Løset.

Det kan bli krevende for de små partiene å stå på siden av en borgerlig regjering.

– Det blir krevende for Krf og Venstre hvis de skal være rene opposisjonspartier på Stortinget. Hvis de ikke inngår en samarbeidsavtale kan en blå regjering samarbeide med for eksempel Arbeiderpartiet om oljeboring utenfor Lofoten. Det kan bli smertefullt, og svært krevende i Stortinget, sier Eriksrud.

Skei Grande: – Bygge en strategi

Venstre-leder Trine Skei Grande sa natt til tirsdag at hun er klar for samtaler med Høyre og Erna Solberg.

– Vi skal sette oss ned og snakke sammen. Erna Solberg har sagt at vi skal ha en dialog vi fire, og det håper vi at vi får gode politiske resultater av. Vi må også evaluere samarbeidet, og hva som har fungert bra og ikke. Så må vi bygge en strategi for de kommende fire årene, sier Skei Grande.