Fant sushijuks: Matkontrollen dna-testet sushi.
Fant sushijuks: Matkontrollen dna-testet sushi. Foto: Matkontrollen.

Sushijuks avslørt:

Sushirestauranter selger ulovlig fisk du kan bli syk av

Matkontrollen (TV 2): Vi har DNA-testet fisk fra ti sushi-restauranter i Oslo. Resultatet er nedslående, du kan bli syk av fisken som serveres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange anser sushi som sunt, men Matkontrollens undersøkelse viser at du bør være forsiktig når du bestiller. Du risikerer nemlig å bli lurt.

Matkontrollen har tatt DNA-prøver fra tunfisk, kveite og smørfisk solgt ved 10 sushirestauranter i Oslo. Prøvene, som er undersøkt av forskningsinstituttet Azti i Spania, viser at alle restaurantene har servert en fisk det er ulovlig å selge som sushi i Norge.

SE MATKONTROLLEN TORSDAG KL. 20

Matkontrollen sendte prøver av sushi til dna-analyse. Resultatet er nedslående. Foto: Heidi Hegvik, Matkontrollen.
Matkontrollen sendte prøver av sushi til dna-analyse. Resultatet er nedslående. Foto: Heidi Hegvik, Matkontrollen.

– Alle som hadde smørfisk på menyen solgte egentlig fisken escolar. Denne fisken er ikke tillatt å selge som sushi i Norge, fordi du kan bli syk av den, sier programleder Solveig Barstad i Matkontrollen.

Alle tunfiskprøvene viste at det var tunfisk de hadde kjøpt. Men både kveite og smørfisk var det juksa med.

– Tre av restaurantene solgte oss escolar som kveite. To av disse solgte oss escolar både som kveite og som smørfisk, sier Solveig Barstad.

Se hva restaurantene svarer lenger nede i artikkelen

– Brukt som avføringsmiddel

Malcolm Jobling jobber som professor i akvakultur ved Universitetet i Tromsø. Han anbefaler ingen å spise escolar.

Malcolm Jobling ved Universitetet i Tromsø anbefaler ikke å spise escolar. Foto: Matkontrollen.
Malcolm Jobling ved Universitetet i Tromsø anbefaler ikke å spise escolar. Foto: Matkontrollen.

– Jeg ville ikke spist den, for å si det rett ut. Fisken er veldig feit, og problemet med escolar er at fettypen er av feil sort. Den inneholder knapt noe omega 3 i det hele tatt. Den inneholder fettstoffer som er nærmest ufordøyelige. Fisken har faktisk blitt brukt i folkemedisinen som avføringsmiddel, sier Jobling til Matkontrollen.

– En liten bit kan gjøre deg syk

Christopher Elliot er en av Europas fremste eksperter på matjuks, og var den som ledet etterforskningen av hestekjøttskandalen i 2013. Han er sjokkert over Matkontrollens funn.

– Jeg er veldig overrasket og bekymret. Dette må norske myndigheter ta på alvor, fordi det kan påvirke folks helse, sier Elliot.

Han mener det er viktig å ta dette alvorlig selv om man ofte bare spiser en liten bit av fisken når den er tilberedt som sushi.

Christopher Elliot er en av Europas fremste eksperter på matjuks, og er bekymret over Matkontrollens funn. Foto: Matkontrollen.
Christopher Elliot er en av Europas fremste eksperter på matjuks, og er bekymret over Matkontrollens funn. Foto: Matkontrollen.

– En liten bit kan gjøre deg syk, og du kan ikke ta for gitt at alle tåler det. Det er en veldig farlig holdning å ha, sier Elliot til Matkontrollen.

Han har ikke hørt om denne typen matjuks i Europa før.

– Jeg har hørt mange historier om at escolar har blitt brukt i USA. Jeg har aldri hørt om at den er blitt brukt i Europa før, dette er faktisk det første bekreftede tilfellet jeg har hørt om, sier Elliot.

Bryter loven

Mattilsynet skal føre tilsyn med norske restauranter. De mener at restaurantene har brutt loven ved å servere escolar som sushi.

– De har gjort noe ulovlig. Det er ikke lov til å selge escolar som rå fisk på denne måten i Norge, sier Lise Rokkones, seksjonssjef i seksjon sjømat i Mattilsynet.

Lise Rokkones, seksjonssjef i Mattilsynet, sier restaurantene har gjort noe ulovlig.
Lise Rokkones, seksjonssjef i Mattilsynet, sier restaurantene har gjort noe ulovlig.

Det er kun lov til å selge fisken rå når den er innpakket og med forbrukerveiledning. Rokkones påpeker at det er restaurantene selv som må vite hva de serverer, og at maten de serverer er trygg.

– Vi har tilsyn ved restaurantene, men vi har ikke muligheten til å være på alle steder hele tiden. Vi kan ikke ta dna-prøver som Matkontrollen har gjort, vi kontrollerer papirene. De som mottar råvarer skal vite hva de får, sier Rokkones.

Restaurantene: – Skal slutte

Verken Happy Sushi, Trans Sushi eller Haha Sushi har svart på Matkontrollens henvendelser. Sushi Number One mener leverandør og Mattilsynet har ansvaret, og stiller spørsmål ved hvorfor Mattilsynet tillater import av escolar hvis en kan bli dårlig av fisken. Sushi Number One har ikke svart på hvorfor de også solgte escolar som kveite.

Var escolar, ikke kveite eller smørfisk: Matkontrollen avslører matjuks. Foto: Matkontrollen.
Var escolar, ikke kveite eller smørfisk: Matkontrollen avslører matjuks. Foto: Matkontrollen.

Sun Sushi sier de skal slutte å selge escolar fordi de ikke har lov. Det sier også Kuru Sushi og House of Sushi Majorstua.

Mini Sushi sier de ikke har noen grunn til å jukse, og at de vil endre menyen nå når Matkontrollen har gjort dem oppmerksom på denne saken.

På Nam Kang forklarer de at det stod smørfisk på pakkene de fikk fra leverandør, men at de nå skal slutte å servere denne fisken. Godbit Sushi sier de heller ikke var klar over at de solgte escolar.

– Det stod smørfisk på pakken vi fikk levert av leverandør. Vi ville aldri solgt mat som vi visste var farlig for kundene våre. Vi skal nå slutte å servere denne fisken, sier Man Nguyen, daglig leder ved Sushi Godbit AS.

Over 30 prosent juks

Forskningsinstituttet Nofima i Tromsø har ledet en stor, europeisk undersøkelse på fisk som serveres i restauranter. Den viser at du generelt bør være oppmerksom når du bestiller fisk ute.

– Vi fant ut at litt over 30 prosent av fisken som tilbys i restauranter ikke er den som oppgis i menyen. Tunfisk er på toppen av statistikken, i tillegg jukses det med torsk, flyndre, smørfisk og diverse andre arter, sier Petter Olsen,

Petter Olsen ved Nofima vet at det jukses med fisk over hele Europa. Foto: Matkontrollen.
Petter Olsen ved Nofima vet at det jukses med fisk over hele Europa. Foto: Matkontrollen.

Han forklarer at det er tre grunner til at dette jukset er problematisk:

– Det ene er at artene som serveres kan være mindreverdige eller direkte uspiselige. Det andre er problemet med at konsumentene blir lurt og ikke får det de betaler for. Det tredje er at det skaper et problem for dem som leverer lovlig, altså den faktiske arten. De blir utkonkurrert av folk som jukser, sier Olsen til Matkontrollen.

Olsen oppfordrer folk til å droppe «dagens fisk» når de skal bestille mat ute.

– Spiser man dagens rett eller dagens fisk er det ingen garanti for hva man får i det hele tatt. Da kan det være en fiskeart som egentlig er et landbruksprodukt som er oppdrettet i en eller annen søledam i Asia. Da er det nok bedre å spørre etter torsk eller laks. Spør etter en spesifikasjon på arten. Da tvinger du restauranten til å ta mer ansvar og være bevisst på hva de faktisk serverer.