RYKTESESONG: I forkant av Apple-lanseringer er det stort sett alltid stor aktivitet på ryktebørsen. Denne gangen er flere overraskelser tilsynelatende blitt avslørt av en stor lekkasje. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez
RYKTESESONG: I forkant av Apple-lanseringer er det stort sett alltid stor aktivitet på ryktebørsen. Denne gangen er flere overraskelser tilsynelatende blitt avslørt av en stor lekkasje. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Spoiler-alert!

Massiv lekkasje avslører hemmelige detaljer om nye iPhone-modeller

– Flere overraskelser ble avslørt av denne lekkasjen enn noen annen lekkasje i Apples historie, sier ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Apple er kjent for hemmelighold knyttet til lanseringen av nye produkter, men denne gangen har de tilsynelatende hatt store problemer med å holde tett.

Tirsdag har selskapet invitert pressen og andre til sitt splitter nye «romskip-hovedkvarter», Apple Park, i Cupertino i California. Etter alt å dømme vil nye utgaver av smarttelefonen iPhone være høydepunktene når toppsjef Tim Cook entrer scenen i Steve Jobs Theater.

Allerede nå vet vi mye om de kommende Apple-telefonene, blant annet takket være en lekkasje til de to ryktenettstedene 9to5Mac og MacRumors. Nettstedene har nemlig fått tilgang til den såkalte Golden Master-versjonen av det kommende operativsystemet iOS 11, og koden avslører tre nye iPhone-modeller og en rekke detaljer om telefonenes funksjoner.

– Jeg er nesten sikker på at dette ikke var en feil, men heller en bevisst ondsinnet handling begått av en Apple-ansatt. Den som gjorde dette, er den minst populære personen i Cupertino. Flere overraskelser ble avslørt av denne lekkasjen enn noen annen lekkasje i Apples historie, skriver bloggeren John Gruber, som er kjent for sin Apple-dekning.

iPhone 8

De siste månedene har det vært store spekulasjoner knyttet til hvor mange telefoner Apple skal lansere – og navnet på den nye toppmodellen.

Ifølge lekkasjen er fasiten at selskapet kommer til å lansere iPhone 8 og iPhone 8 Plus, samt iPhone X, som blir selskapets toppmodell, ifølge 9to5Mac. Dermed går man trolig bort fra mønsteret hvor man lanserer såkalte «S-modeller» annethvert år.

Modellene iPhone 8 og iPhone 8 Plus vil imidlertid være relativt beskjedne oppgraderinger fra dagens iPhone 7-modeller. De vil være utstyrt med den nye A11-prosessoren, og den største nyheten blir trolig støtte for trådløs lading. Designet vil ha klare likhetstrekk med dagens modeller, men det er ventet at telefonenes bakside vil være laget av glass.

I tillegg vil kameraet sannsynligvis få noen forbedringer, for eksempel vil portrettfotofunksjonen få nye lysfunksjoner.

iPhone X

Lekkasjen bekrefter ryktet om at toppmodellen iPhone X får en OLED-skjerm på 5,8 tommer. Skjermen vil være utstyrt med Apples True Tone-teknologi, som justerer fargetemperaturen automatisk etter omgivelsene. Denne funksjonen finnes allerede på selskapet iPad Pro-modeller.

Skjermen vil fylle nesten hele fremsiden, og dermed er det ikke lenger plass til en hjem-knapp, som har vært en sentral del av alle iPhone-telefoner til nå. Sideknappen vil derfor få en større rolle.

Den største nyheten blir etter alt og dømme en såkalt ansiktsgjenkjenningsfunksjon, som trolig vil erstatte dagens fingeravtrykkleser, skriver 9to5mac. I tillegg til blant annet å låse opp telefonen, er teknologien i stand vil å registrere om brukeren ser på skjermen eller ikke.

I iOS 11 vil man også kunne lage såkalte animerte emojier, som vil få navnet «Animoji». Funksjonen vil bruke ansiktssporing til å speile dine ansiktsuttrykk, og emojiene vil også bruke stemmen din. Animojies vil trolig være forbeholdt iPhone X, da den er avhengig av ansiktsgjenkjenningsfunksjonens 3D-sensorer, ifølge 9to5Mac.

I tillegg vil denne telefonen naturligvis matche funksjonene til iPhone 8, og iPhone X får derfor også trådløs lading.

Det kan imidlertid bli vanskelig å få kloa i et eksemplar kort tid etter lansering. Den kjente Apple-analytikeren Ming-Chi Kuo skriver i et notat at produksjonen trolig er på mindre enn 10.000 enheter per dag, og han forventer at tilgjengeligheten vil være begrenset en stund fremover, skriver MacRumors.

Andre nyheter

På lanseringen tirsdag vil vi trolig også få se en oppdatert utgave av smartklokken Apple Watch. Klokken vil støtte såkalt LTE-teknologi, som gjør det mulig å ringe med den, uten at man har telefonen i nærheten, skriver 9to5mac.

Det er også ventet en ny utgave av TV-boksen Apple TV, som vil ha støtte for 4K, ifølge MacRumors.

Ingen av nettsidene har oppgitt hvem som står bak lekkasjen, men BBC skriver at de har fått bekreftet at en anonym kilde ga de en link som gjorde det mulig å laste ned Golden Master-versjonen av iOS 11 fra Apples egne nettsider. Denne lekkasjen kommer bare måneder etter at det ble kjent at Apple hadde hyret inn noen tidligere NSA-ansatte for å sette en stopper for akkurat dette.

Tirsdag kveld får vi vite om alle ryktene og lekkasjene viser seg å stemme.