VM-KLAR: Vuelta-utkastelsen får ingen konsekvenser for Odd Christian Eikings VM-deltakelse. Nå forteller FDJ-rytteren hva som skjedde.
VM-KLAR: Vuelta-utkastelsen får ingen konsekvenser for Odd Christian Eikings VM-deltakelse. Nå forteller FDJ-rytteren hva som skjedde. Foto: Pedersen, Terje

Derfor ble Eiking kastet ut av Vueltaen

– Det er det mest sjokkerende jeg har vært med på, sier Odd Christian Eiking (22) til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Odd Christian Eiking (22) ble kastet ut av Vueltaen før den siste etappen søndag.

«Upassende oppførsel» hevdet hans franske lag FDJ.

Nå forteller Eiking hva som faktisk skjedde.

– Jeg var ute og tok to øl. Det har jeg vitner på. Det falt ikke i god jord hos lagledelsen. Jeg har ikke kontrakt med FDJ neste år. Hvis jeg hadde hatt kontrakt så hadde jeg ikke blitt kastet ut, sier Eiking til TV 2.

Ute med lagkamerat
Nordmannen, som skal sykle for Wanty Group neste sesong, var ikke alene om å ta seg en tur ut.

– Jeg var ute med min svenske lagkamerat, Tobias Ludvigsson, og flere andre fra feltet. Vi tok par øl på en bar etter å først ha spist middag og drukket litt vin med laget og støtteapparatet. Jeg var ikke i seng klokken elleve, for å si det sånn, men det var ikke veldig sent, sier Eiking, og legger til:

– Det er en tradisjon i Vueltaen at man går ut før den siste etappen. Avslutningsdagen starter nemlig ikke før klokken 17 på ettermiddagen, og de første milene triller man bare rolig inn mot Madrid og skåler i champagne...

– Hvordan gikk det med Ludvigsson?

– Han fikk ikke høre noenting, og syklet den siste etappen, sier Eiking om lagkameraten som har kontrakt med FDJ også neste år.

– Når fikk du beskjed om at du ble kastet ut?

– Det var veldig kort tid før start. Det var da vi var i lagbussen og skulle dra fra hotellet. Jeg måtte rett og slett gå ut av bussen, forteller han.

– Mest sjokkerende jeg har vært med på
Det ble en sjokkartet opplevelse for askøyværingen.

– Det er det mest sjokkerende jeg har vært med på i hele mitt liv. I mitt hode er dette en liten filleting som tusen andre har gjort før meg. Jeg tror dette er et resultat av flere ting. Det har også vært andre disiplinærsaker i laget den siste tiden, og jeg tror de benyttet anledningen til å statuere et eksempel. I tillegg har jeg har balansert på en tynn line i FDJ den siste tiden, sier Eiking, som ikke har funnet seg til rette i det franske laget.

– Hvordan har det siste døgnet vært?

– Det verste er ikke å stå over siste etappen i Madrid, men alt det styret som har vært. Folk tror jeg har gjort grove forbrytelser og vært drita full, men det er langt fra sannheten.

– Har dere alkoholregler i FDJ?

– Er du gal? Dette er et fransk lag, det er vin på bordet hver dag. Jeg rører stort sett aldri det. Det var kun fordi det var siste dagen. Det hadde vært kjekt å fullføre Vueltaen, der jeg følte meg bedre og bedre. Det var grådig kjipt.

– Hva gjør dette med ryktet ditt?

– Jeg tror folk etterhvert skjønner hva som er greien.

– Angrer du på noe?

– Nei. I så fall må det være at jeg skulle tatt på solbriller på frokosten, sier han med et smil.

– Hva gjør dette med VM-forberedelsene dine?

– Om det har noe å si, så er det bare det at det gjør meg mer tent enn noensinne, sier Eiking.

– Hvis det bare var to øl
FDJ-leder Marc Madiot er imidlertid ikke enig Eikings versjon av saken.

– Hvis det bare var to øl... så hadde han ikke vært full på morgenen, sier Madiot til Aftenposten.

Men sykkelforbundet er i harnisk og har sendt en offisiell henvendelse til FDJ der de ber om en forklaring på utkastelsen.

– Utrolig merkelig reaksjon
De har vært i kontakt med det de kaller vitner - og frikjenner den norske VM-rytteren.

– Sykkelforbundet har bedt FDJ om en forklaring. Vi vil at de skal svare for hvorfor de kastet ut Eiking fra Vueltaen. Dette går utover en av våre ryttere som snart skal sykle VM. Dette er ikke en type støy som man ønsker i forkant av et mesterskap på hjemmebane, sier landslagssjef Stig Kristiansen til TV 2.

– Har dere fått svar fra FDJ?

– Nei, vi har ikke fått svar.

– Hva synes du om denne saken?

– Det er kjedelig å komme i en slik situasjon. Odd har ikke gjort noe som det skal være grunn til å hugge hodet av ham for. Her er det noen som bør gå i seg selv. Dette er en utrolig merkelig reaksjon av FDJ, sier Kristiansen.

Og får støtte fra sykkelpresidenten.

– Slik vi kjenner saken vil det ikke få noen konsekvenser for Odd Christian Eiking, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til TV 2.

– Betyr det at det ikke er så alvorlig som man kan anta?

– Slik vi kjenner saken synes vi ikke det. Det er i alle fall ikke nok til at det får konsekvenser for hans deltakelse, sier han.