Navigasjonsanlegg har blitt vanlig i biler, men praksisen på oppgraderinger er svært forskjellig. Illustrasjonsbilde.
Navigasjonsanlegg har blitt vanlig i biler, men praksisen på oppgraderinger er svært forskjellig. Illustrasjonsbilde.

Gratis hos noen – andre tar godt betalt

Men burde det egentlig være sånn?

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Vi har en Kia personbil og en Fiat varebil. På Kia tilbys oppdatering av GPS som en del av den 7-årige servicen/garantien.

På Fiaten vår derimot må vi betale på verkstedet for oppdatering. Eller man kan kjøpe oppdatering på nett (i dette tilfellet for ca. 200 Euro) og gjøre det selv. Forstår av dette at det er ulike policy mellom de ulike merker, men hva bør man kunne forvent / forlange så lenge bilen er under garanti?

Benny svarer:

Hei. Det er ikke vanskelig å forstå at du stusser litt over forskjellene her.

Det er nemlig, som du oppdaget, ganske så ulik praksis her. Det er også forskjellige navigasjonssystemer ute og går, dermed også ulike måter å oppdatere på. Dermed blir det også ulike kostnader på oppdateringene.

Endel biler har etter hvert kommet online, og kan automatisk laste ned de nødvendige oppdateringene. Mens det på andre modeller kreves noe mer jobb for å få oppdatert navigasjonsanlegget. Noe som igjen øker kostnadene ved dette.

I de tilfellene dette gjøres gratis, er det en service som importøren har valgt å gi sine kunder. Det har derfor ikke noe med garanti eller reklamasjon å gjøre.

Dette er ikke noe man automatisk har krav på å få gjort gratis. Så om man velger å oppdatere navigasjonsanlegget, noe som i aller høyeste grad er frivillig, så er dette en kostnad man må stå for selv. Om importøren / fabrikken ikke har bestemt noe annet for sine kunder.

For å sette det litt på spissen: Har du et gammel, utdatert papirkart, kan du ikke ta med dette i bokhandelen og forvente å få et nytt gratis. Det må man som kjent betale for. I alle fall i biler, enn så lenge.

Dette med tilkobling og å være online kommer bare mer og mer. Så jeg tipper at vi alle om noen år oppdaterer selv med ett tastetrykk eller tre. Noen bileiere gjør det allerede.

Kort oppsummert: Ja, det er ulik praksis. Nei, det er ingen selvfølge at oppdateringen er gratis. Dessverre.

Håper dette var litt oppklarende.

Les også: Derfor virker ikke bilradioen på langtur

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Les også: Hevder at alle bensin- og dieselbiler er borte om 8 år

Video: Sjekk ut framtidsbilen til Jaguar