ÅPENHJERTIG: Steve Bannons uttalelser under et intervju med «60 Minutes» vekker oppsikt. (AP Photo/Alex Brandon, File)
ÅPENHJERTIG: Steve Bannons uttalelser under et intervju med «60 Minutes» vekker oppsikt. (AP Photo/Alex Brandon, File)

Bannon: Historisk tabbe å sparke FBI-sjef

Donald Trumps tidligere sjefstrateg, Steve Bannon, mener at Trump gjorde «den største feilen i moderne politisk historie» da han sparket FBI-sjef James Comey.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Bannon er FBI en «institusjon», og han mener det gir liten mening å sparke lederen hvis man ønsker endring.

– Jeg tror ikke at den institusjonelle logikken til FBI, og spesielt ikke når det gjelder i forbindelse med en etterforskning, kan endres ved å endre ledelsen, sier Bannon.

Han mener at hvis Comey ikke hadde fått sparken, så ville det aldri ha blitt nedsatt en spesialkomité ledet av Robert Mueller til å etterforske forbindelsene mellom Russland og Trumps valgkampteam.

Gransking

Bannon forlot stillingen som Trumps sjefstrateg i midten av august. Han står politisk langt ut på høyresiden og er nå tilbake i jobben som sjefredaktør i omstridte Breitbart News.

Comey sto som FBI-sjef i spissen for etterforskningen av hvorvidt Russland forsøkte å påvirke presidentvalget i Trumps favør, og hvorvidt det var kontakt mellom Trumps medarbeidere og russiske representanter under valgkampen. Han fikk sparken av Trump i mai.

Like etter besluttet justisdepartementet å utpeke Mueller til spesialetterforsker for å gjenreise tilliten til at anklagene om at Russland påvirket valget, blir grundig undersøkt.

Krever lojalitet

Uttalelsene kom under et intervju med «60 Minutes» søndag. Dette var Bannons første TV-intervju etter at han forlot jobben i Det hvite hus.

Under intervjuet kom Bannon også med harde angrep på republikanske politikere i kongressen. Han klandret blant andre Mitch McConnell og Paul D. Ryan for at kongressen ikke klarte å vedta en ny helselov som erstatning for «Obamacare», som Trump har lovet å fjerne.

Bannon sa også at medlemmer av Trump-regjeringen som ikke er lojale mot sjefen, bør si opp.

– De kommer ikke til å hjelpe deg hvis de ikke blir truet med sparken. De må holdes ansvarlige om de ikke støtter USAs president. Akkurat nå er det ingen som holdes ansvarlig, sa Bannon.

(©NTB/TV 2)