«Maxbo-drapet»:

Fant LSD og steroider hos mannen som halshugde Frode (42) på Maxbo

NOTODDEN (TV 2) 23-åringen som på bestialsk vis drepte tømreren Frode Sanni inne på en Maxbo-butikk på Notodden kan bli dømt til 18 års forvaring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rettssaken mot den 23 år gamle mannen som med kniv og øks tok livet av og halshugde Frode Sanni (42) 3. desember 2016, starter i Aust-Telemark tingrett tirsdag.

I tiltalen beskrives det at han stakk Frode Mellemseter Sanni gjentatt ganger med kniv i hals- og nakkeregionen «og skilte deretter Sannis hode fra kroppen ved å skjære med kniv og hogge med en øks».

I tillegg til det brutale drapet, er mannen tiltalt for flere brudd på legemiddel- og straffeloven.

Da politiet ransaket boligen hans dagen etter drapet, fant de ifølge tiltalen seks brukerdoser LSD, og 23 tabletter med det narkotiske virkestoffet klonazepam. Han er også tiltalt for å ha kjøpt, brukt og oppbevart anabole steroider.

Et sentralt spørsmål retten skal ta stilling til, er hva som utløste det voldsomme drapet og om det var planlagt eller spontant.

– Brukte i overkant mye steroider

Den tiltalte mannen har tidligere erkjent omfattende bruk av anabole steroider, og han skal etter pågripelsen ha forklart at han merket både fysiske og psykiske forandringer på grunn av bruken av anabole steroider.

– Han har erkjent at han brukte i overkant mye steroider og at det har vært uheldig, sier mannens forsvarer, Morten Furuholmen, til TV 2.

Ifølge VG har mannen tidligere fortalt at han brukte steroider for å bli «gæren» og at dette skapte reaksjoner.

– Han har merket endringer på seg selv psykisk, og det tror jeg kanskje at andre vitner har lagt merke til. En får ofte litt kortere lunte når en bruker anabole steroider, sa Borgar Veiding, mannens første forsvarer, til Telemarksavisa.

Heltemedalje

Frode Sanni ble selv hyllet som en redningsmann da han for ti år siden grep inn mot en nabo som angrep kona med kniv, skriver Varden.

DREPT: Frode Mellemseter Sanni blir beskrevet som en ildsjel i motorsportmiljøet.
DREPT: Frode Mellemseter Sanni blir beskrevet som en ildsjel i motorsportmiljøet. Foto: PRIVAT

Da lokalavisen snakket med Sanni dagen etter, ville han ikke selv framstille seg som noen helt.

– Da jeg kom opp på verandaen, slo ektemannen løs mot hodet på kona med et stort askebeger. Hun hadde da allerede et dypt knivstikk i panna og to i ryggen, sa Sanni til Varden.

Sanni var aktiv i motorsportmiljøet. Folk i miljøet beskriver ham som en ildsjel som gjorde mye for at unge kunne drive motorsport. Han etterlot seg ett barn.

– Familien i bunnløs sorg

Christian Lundin i Advokatfirmaet Ness Lundin, er familiens bistandsadvokat. Han forteller at både moren og øvrig familie har hatt det svært vanskelig etter drapet og at rettssaken blir en stor utfordring å følge.

– For det første er selve handlingen så grusom, og for det andre har ventetiden vært en enorm tilleggsbelastning for dem, sier Lundin til TV 2.

– De har vært i bunnløs sorg. Moren orker ikke å være i rettssalen, mens sønnen har sagt at han vil prøve, men han klarer ikke å forklare seg, sier bistandsadvokaten.

Fascinert av drapsvideoer

I etterkant av drapet ble det kjent at mannen som drepte Sanni hadde en fascinasjon for å se på draps- og henrettelsesvideoer på internett - også på jobbens datamaskin.

Sanni, som kjente 23-åringen blant annet ved å ha vært fast kunde på Maxbo-butikken den drapstiltalte jobbet på, skal gjentatte ganger ha forsøkt å få ham til å slutte å se på og vise frem slike videoer.

Drapsvideoene skal ifølge VG på nytt ha blitt tema på selve drapsdagen. Samtalen skal ha utviklet seg til en krangel og den nå 23 år gamle mannen har forklart at han akutt og i affekt tok en kniv fra beltet og snakk Sanni, før han halshugget ham med en øks.

Både politiet og forsvareren avviste etter drapet at det ikke forelå noen krangel om penger mellom offer og gjerningsmann, slik det først ble meldt. Ifølge NRK bekreftet langt på vei både politi og forsvarer at voldsfilmene «på en eller annen måte» var utløsende for drapet.

FORSVARER: Advokat Morten Furuholmen forsvarer den drapstiltalte 23-åringen.
FORSVARER: Advokat Morten Furuholmen forsvarer den drapstiltalte 23-åringen. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix.

Forsvarer: Forvaring ikke nødvendig.

Morten Furuholmen sier før rettssaken starter at det blir for enkelt å si at krangelen om voldsfilmene utløste drapet.

– De har hatt en relasjon over tid, og det er jo en foranledning til hans handlinger. Filmene har vært et tema og bidro nok til å utløse en kraftig reaksjon, men det er mer sammensatt enn som så, mener Furuholmen.

At hans klient kan bli dømt til forvaring mener han er feil.

– Han erkjenner ansvar og han skal ha en straff, men jeg mener forvaring ikke er en nødvendig reaksjon. Her har man ingen gjentakelsesfare og man har uansett tilfredsstilt samfunnsvernet tilstrekkelig ved at han får en lang fengselsstraff, sier forsvareren til TV 2.

Familiens bistandsadvokat ønsker ikke å kommentere straffeutmålingen som vil følge rettssaken, men sier de etterlatte har ett ønske:

– De etterlatte har bare ett mål, og det er å slippe å se ham igjen noen gang. Det er de veldig klare på. Bortsett fra det har jeg på vegne av de etterlatte foreløpig ingen oppfatning om straffen.

Maxbo betaler familien

I en avtale, først omtalt av VG, kommer det frem at Maxbo gjennom eierselskapet Løvenskiold, har inngått en avtale om å betale de etterlatte et ukjent beløp som kompensasjon.

– Det er inngått en avtale med Maxbo som innebærer at det betales en kompensasjon til de etterlatte, forteller Lundin til TV 2.

BISTÅR FAMILIEN: Bistandsadvokat Christian Lundin, her avbildet under terrorrettssaken etter 22. juli-angrepen, sier Sannis etterlatte har det grusom.
BISTÅR FAMILIEN: Bistandsadvokat Christian Lundin, her avbildet under terrorrettssaken etter 22. juli-angrepen, sier Sannis etterlatte har det grusom. Foto: Anette Karlsen/NTB scanpix.

– Hvorfor kom en slik avtale i stand?

– Det handler om at han var kunde på Maxbo, og at han ble drept av en ansatt. Det er bakgrunnen for det. Så har det vært et tema med hva som er foranledningn til det som skjedde, sier Lundin.

Han ønsker ikke å kommentere detaljer i avtalen, men sier de etterlatte er tilfreds med Maxbos håndtering av saken.

– De er fornøyde med at Maxbo har gitt en kompensasjon, sier Lundin.

Det er satt av tre dager til rettssaken i Aust-Telemark tingrett.