DREPT: Jakob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) ble knivdrept i en skolegård i Kristiansand i desember 2016.
DREPT: Jakob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) ble knivdrept i en skolegård i Kristiansand i desember 2016. Foto: Politiet/Privat

dobbeltdrapet i kristiansand:

Kjemper for mildere straff for dobbeltdrapsdømt (16)

Forsvareren til tenåringen som drepte Jakob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) med rundt 60 knivstikk, vil i ankesaken argumentere for at forvaring ikke er riktig straff for gutten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Stor gjentakelsesfare», mente Kristiansand tingrett, som i juli i år dømte en 16 år gammel gutt til elleve års forvaring for de brutale drapene på tenåringen Jakob Hassan og kvinnen som forsøkte å hjelpe Hassan, Tone Ilebekk.

16-åringen, som var 15 år gammel da han begikk drapene i skolegården ved Wilds Minne på Lund i Kristiansand 5. desember i fjor, erkjente de faktiske forholdene, og forklarte seg i detalj om hva han hadde gjort da han inntok vitneboksen i juni.

– Jeg tror jeg hadde en baktanke om at jeg ville gjøre noe med ham. True ham eller banke ham, sa 16-åringen om dagen som endte med at han først knivdrepte Hassan og deretter drepte tobarnsmoren Tone Ilebekk da hun kom til for å hjelpe 14 år gamle Jakob.

Statsadvokat Jan Tallaksen beskrev i retten drapene som brutale, kaldblodige og feige, men la ned påstand om fengselsstraff på tiS år da han prosederte i Kristiansand tingrett.

Da det ble klart at aktor Tallaksen ikke ville be om at 16-åringen ble dømt til forvaring, forlot Ilebekks enkemann Morten Ilebekk og hans sønner rettslokalene.

Det store spørmålet i ankesaken som starter tirsdag i Agder lagmannsrett er om den drapsdømte 16-åringen utgjør en stor gjentakelsesfare, altså om det er sannsynlig at han begår drap igjen.

Les også: Siktet i avhør: – Ingen big deal.

I forrige rettsrunde konkluderte de sakkyndige med at så ikke var tilfelle, mens tingretten mente forvaring, som i teorien innebærer at 16-åringen blir værende i fengsel resten av livet, var nødvendig.

«Tiltaltes uttrykte motiv for å drepe Hassan var «hat», hat for det retten oppfatter som en bagatell. Motivet for å drepe Ilebekk var å hindre at hun oppdaget det han hadde gjort og således kunne ha varslet politiet. Han utførte en rå, brutal, følelsesløs og veloverveid handling mot en person som ikke gjorde noe annet enn å forsøke å hjelpe», heter det i dommen.

Sakkyndig kritisk til egen rapport

Under behandlingen i Kristiansand tingrett ble en rapport fra tre sakkyndige lagt frem. I rapporten ble det konkludert med at siden de ikke hadde funnet beviser på at 16-åringen hadde manglende empati eller vilje til vold i forkant av drapene, så var faren for fremtidig vold ikke spesielt stor.

Overraskende for flere fremmøtte i retten, erkjente en av de sakkyndige, psykologispesialist Lene Christin Holum, at rapporten hadde mangler.

– Det er klare usikkerhetsmomenter. Vi burde kanskje ha drøftet noen av tingene litt grundigere, blant annet interessen for skoledrap, Anders Behring Breivik og seriedrap. Som klinisk psykolog bekymrer dette stort. Det ser ut som observanten kan være på vei inn i en økende risikoadferd. Vi kunne med fordel ha utdypet det. Han var nok på vei mot en mer dysfunksjonell utvikling, sa Holum.

– Uforståelig

De sakkyndige har ikke funnet noen diagnoser som passer den tiltalte tenåringen, og har tydelig slått fast at han ikke har vært psykotisk verken før, under eller etter drapene.

– Det vi har sett i etterkant av saken er at det er mange ubesvarte spørsmål om hvorfor han har gjort dette. Han fyller ingen kriterier for diagnoser, slår hun fast.

– Han dreper altså en person. Så kommer det en kvinne til og han dreper henne også. Hva tenker du om det, spurte aktor.

– Det er svært uforståelig. Hvis jeg hadde fått ham som terapeut, og ikke som sakkyndig så hadde jeg vært bekymret, bekreftet Holum i sitt vitnemål.

Det er satt av to dager til ankebehandlingen i Agder lagmannsrett. 16-åringens forsvarere har kalt inn ett nytt vitne; drapsforsker Vibeke Ottesen, skriver NRK.

Hun skal ifølge NRK brukes for å argumentere for at 16-åringen ikke trenger å være avvikende, selv om motivet for drapet var 600 kroner som den da 15 år gamle gutten mente Jakob Hassan skyldte ham.