NÅ SKAL DET AVGJØRES: Mandag blir det klart om det blir Erna Solberg (H) eller Jonas Gahr Støre (Ap) blir landets neste statsminister.
NÅ SKAL DET AVGJØRES: Mandag blir det klart om det blir Erna Solberg (H) eller Jonas Gahr Støre (Ap) blir landets neste statsminister. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

valgthrilleren:

– Ikke sikkert vi har et klart resultat når vi våkner tirsdag

Alle stemmene ved årets stortingsvalg skal telles manuelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag skal nordmenn over hele landet stemme ved årets stortingsvalg.

Over hele landet er skoler, gymsaler og idrettshaller gjort om til valglokaler, og fra klokken 09 kan stemmeberettigede nordmenn avlegge sin stemme.

I Norge er det 3,75 millioner som har stemmerett.

Ikke bestemt deg? Ta TV 2s partitest her.

Jevnt

Det er spådd at årets valg vil bli det jevneste på 40 år, og det er knyttet stor spenning til når man vil få de første resultatene.

– Hvis valgresultatet blir så jevnt som våre målinger har vist den siste helgen, så sier våre eksperter at det kan være vi ikke får noe ordentlig resultat før langt ut på tirsdagen, sier TV 2s politiske kommentator, Aslak Eriksrud.

Den siste TV 2-gallupen publisert lørdag kveld viser 85 mandater til de borgerlige og 84 til opposisjonen.

Han beskriver årets stortingsvalg som det jevneste og mest spennende på mange år.

– Det er ikke sikkert vi har et klart resultat når vi våkner tirsdag. Blir det så jevnt, så er det et så lite antall stemmer som avgjør sperregrensen og direktemandatene i hvert enkelt fylke. Blir det veldig jevnt må det kanskje dobbelttelles. Men har vi et noe tydeligere resultat i en eller annen retning, så vi vil kunne få et resultat relativt tidlig, sier Eriksrud.

1. september bestemte kommunalminister Jan Tore Sanner (H) at alle stemmer skal telles manuelt.

Den nye forskriften pålegger kommunene å gjennomføre den foreløpige opptellingen som en manuell telling av stemmesedlene. Cirka halvparten av kommunene teller allerede manuelt, men for resten av kommunene vil dette bety ekstra arbeid.

– Det er vanskelig å si hva det vil bety. Det kommer, igjen, an på hvor jevnt det blir. Vi har jo hatt manuell telling i mange år, sier Eriksrud.

Se hvem som ligger an til stortingsplass fra ditt fylke.

Tillit til resultatet

I Oslo er forhåndsstemmene, siden 1980-tallet, blitt talt opp maskinelt. I år må de 150.000 forhåndsstemmene telles manuelt.

– Vi tror ikke at dette vil bety noe særlig når det gjelder tidspunktet for valgresultatet, men det viktigste er at folk har full tillit til valggjennomføring og valgresultatet. Sikkerhet rundt valg må komme først, sier Sanner.

Den første valgprognosen kommer klokken 21.00 på valgkvelden.

– Ved et normalt valg så skal vi nok ha et resultat i 23-00-tiden. Men som sagt, det ser veldig jevnt ut. Og det kan bety at det vil ta lang tid før partiledene tør å gå ut fra bakrommet – enten for å erklære seier eller innse nederlaget, sier Eriksrud.

For første gang i år valgte over én million nordmenn å forhåndsstemme ved årets valg.

Fredag kveld ble det talt opp 1.029.014 forhåndsstemmer, som utgjør 27,3 prosent av de stemmeberettigede i Norge, skriver Valg.no.