Alle norske SAS-flygere tas ut i streik fra torsdag

– Dette er svært provoserende. Vi kan ikke akseptere denne splitt og hersk-taktikken til SAS.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det brudd i forhandlingene mellom LO-forbundet Norsk Flygerforbund og Parat-foreningen SAS Norge som mekler på vegne av pilotene, med SAS som motpart.

I første omgang er én pilot fra Norsk Flygerforbund og én fra Parat tatt ut i streik, men planer for opptrapping er allerede lagt.

– Splitt og hersk-taktikk

Jens Lippestad, som er forhandlingsleder for pilotene, varsler at de vil ta ut samtlige norske SAS-piloter fra torsdag, dersom det ikke blir enighet, melder Dagens Næringsliv.

– SAS kunne unngått streik dersom de hadde gitt oss samme betingelser som våre kolleger i Danmark og Sverige, med nasjonale tilpasninger. Dette er svært provoserende. Vi kan ikke akseptere denne splitt og hersk-taktikken til SAS, sier Lippestad i en pressemelding.

Parat opplyser at streiken da vil ramme all rutetrafikk.

Mandag morgen ble streiken et faktum, etter at partene ikke lykkes med å komme til enighet. I første omgang er bare to piloter tatt ut – en fra Norsk Flygerforbund og en fra Parat. Men planer for opptrapping er allerede lagt, opplyste forhandlingsleder Jens Lippestad til LO-Aktuelt lørdag.

Ingen innvirkning på trafikken mandag

SAS har et håp om en løsning på konflikten innen den utvides.

– Streiken får ingen innvirkning på trafikken mandag. Men pilotforeningene har varslet tiltak som skulle kunne påvirke trafikken fra torsdag, sier pressekontakt Tonje Sund i SAS til NTB.– Men vi har de seneste ukene tegnet avtaler med pilotforeningene i Sverige og Danmark, og vi arbeider for å komme til enighet også med de norske før torsdag, sier hun.

Arbeidsavtalen er det største stridstemaet. Pilotene krever større forutsigbarhet i turnusplaner. Hyppigheten i antall helgevakter er også et tema.

SAS har uttalt til LO-Aktuelt at de hadde store ambisjoner om å unngå konflikt.

(©NTB)