Supertalent og kanonscoring spolerte Vålerengas åpningsfest

Skuffet Ronny Deila fornøyd med stadion, men ikke med laget.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vålerenga-Sarpsborg 08 1-2

Se målene i Sportsnyhetene øverst.

Vålerengas første hjemmekamp på Vålerenga kultur- og idrettspark ble ikke den festen Oslo-klubben og de drøyt 17.000 på tribunen hadde sett for seg.

Sarpsborg 08 ble rett og slett for sterke, og vant 2-1 etter en kanonscoring av Ole Jørgen Halvorsen og et kontringsmål av supertalentet Krépin DIatta.

– Vi ble festbrems, men vi ville lage vår egen fest, sier Halvorsen til TV 2.

– Det er selvfølgelig ikke noe topp stemning på stadion, men de taper for et mye bedre lag, sier Steffen Iversen.

Ronny Deila tilbragte lang tid med laget i garderoben, og kom først ut i pressesonen 40 minutter etter kampen.

– Det er skuffende, veldig skuffende. Alt rundt kampen var veldig imponerende. Stadion. Klanen. Helt rått, men prestasjonen på banen var ikke bra nok. Vi er ikke veldig glad i dag, sier Deila til TV 2.

– For meg er det litt sinne. Jeg blir irritert, jeg kjenner det. Vi må komme oss gjennom natten, så får vi komme oss ut av det og se mulighetene her. Her kan vi skape et fort. Når det blir en slik ramme rundt noe, så kan man få motstanderne til å skjelve.

– Om man ser bort fra selve kampen, hvordan var det å spille på nytt stadion?

– Helt fantastisk. Hele rammen. Hele Vålerenga-sjelen og se det gjennom her. Det var frysninger fra ende til annen. Derfor blir det så vondt når man ikke får frem det man har lyst til å få frem, sier Deila.

– Stadion kommer alle til å bli stolte av. Så må vi få et lag vi virkelig er stolte av også. Vi er stolte av å være Vålerenga, men vi må bli bedre enn det vi er nå.

Trøstemål

Magnus Lekven scoret et vakkert trøstemål etter 92 minutter, noe som ga hjemmefansen litt å juble for, selv om det var for lite, for sent.

– Det er rundens desidert vakreste mål. Det er en kjempeklar kandidat til årets mål. Han limer den opp i krysset på volley. Det er kanskje den flotteste scoringen i 2017, sier Mathisen.

For Vålerenga kan innflyttingen på det nye stadion bli en tøff opplevelse. De går inn i en vanskelig periode akkurat nå, og har bare to poeng ned til kvalik.

– De tre neste kampene er ekstremt tøffe. De kan fort ta null poeng på sine neste tre som er borte mot RBK, hjemme mot Brann og borte mot Stabæk, og da tar lagene bak poeng. Da kan Vålerenga plutselig stå med begge beina plantet midt i nedrykksstriden, sa Jesper Mathisen.

– Vi må ta situasjonen alvorlig. Det blir en tøff høst, men samtidig er det mange kamper igjen som vi kan vinne. Nå må vi holde fokus på prestasjonen og at den blir bedre, sier Ronny Deila.

– Festbrems

I tillegg kommer Sarpsborg på besøk i cupen mellom Rosenborg- og Brann-kampen.

Sarpsborg 08 klatret med seieren opp på andreplass i Eliteserien.

– Vi var festbrems i dag, men det får ikke hjelpe. Det kommer til å bli nok fester her fremover, sier Sarpsborg-trener Geir Bakke til TV 2.

Bakke har en fortid i Vålerenga, og tror nye stadion vil heve hele klubben.

– Det er duket for fest hver gang man klarer å fylle denne stadion. Det var en vanvittig akustikk. Det var helt utrolig stadion å være på.

Diatta av med skade

Ettertraktede Diatta var et konstant uromoment for Sarpsborg og den utenlandslinkede 18-åringen hadde flere sjanser til å sette 2-0 før det endelig satt.

Et skår i seiersgleden for gjestene var at senegaleseren måtte gå av banen med en smell i ankelen.

Vålerenga var advart allerede før kampstart. Etter sju kamper uten tap på hjemmebanen Ullevaal, var dette en helt annen stadion.

– Vålerenga bytter fra gress til kunstgress. Sarpsborg har spilt på kunstgress i mange år, og er kanskje Eliteseriens beste lag på kunstgress. Dette blir noe helt annet enn Ullevaal, sa Mathisen før kampstart.

Advart

Kunstgress-spesialistene Sarpsborg skapte de første farlighetene, og det var ikke ufortjent da de tok ledelsen. Et innlegg havnet hos Ole Jørgen Halvorsen som ladet kanonen.

– Oi, oi, oi! Kanonscoring av Ole Jørgen Halvorsen. På hel volley, helt nede i hjørnet. Det er en fantastisk, nydelig scoring, sa en imponert Steffen Iversen som fulgte kampen i TV 2s FotballXtra-studio.

Et smell som gjorde at stillheten senket seg på Valle, og bare minutter senere var Krépin Diatta nær å gjøre 2-0, mens hans volley ble reddet av Adam Larsen Kwarasey. Returen skjøt Tobias Heintz over.

Passivt Vålerenga

Hjemmelaget slet med å være med på festen på sin nye hjemmebane, selv om det ble bedre fram mot pause. Et par OK muligheter til Henrik Kjelsrud Johansen var det Vålerenga vartet opp med i førsteomgang, mens Diatta fikk nok en sjanse.

18-åringen kom alene med Adam Larsen Kwarasey, men avslutningen ble enkel for VIF-keeperen å stoppe.

– Vi må slutte å stå med lua i hånden. Vi må trykke til i dueller og være etter dem. Det var altfor passivt, sa Ronny Deila til Eurosport i pausen.

Og det så ut til at budskapet hadde nådd frem til spillerne, for VIF fikk sin største sjanse tidlig i andreomgang. Kjelsrud Johansen headet et hjørnespark knallhardt mot mål, men Anders Kristiansen reddet. Chidema Ejuke stod imidlertid foran keeper i offsideposisjon, og situasjonen ble avvinket på returen.

Alle gode ting er tre for Diatta

Minuttet senere var Sarpsborg nær scoring da Larsen Kwarasey akkurat fikk slått en kanon fra Thomassen i stolpen. Det var imidlertid bare å utsette nedturen.

Vålerenga ofret mye fremover, og det ga rom for kontringer. Kort tid etter var Patrick Mortensen og Diatta alene med Vålerenga-keeperen. Alle gode ting er tre og denne gangen gjorde supertalentet ingen feil.

– Diatta har vært god til å true det bakrommet. Han gjør alt riktig der, sier Iversen om spilleren som ble byttet ut etter halvspilt omgang etter å ha fått seg en trøkk i en takling.

Etter scoringen gikk noe av luften ut av både Vålerenga og kampen frem til VIFs desperat sluttspurt.

En brukbar mulighet for Moa Abdellaoue ble avløst av Lekvens strålende langskudd som ga hjemmefansen litt å juble for.

– Det er et fantastisk skudd fra langt hold som dupper inn via stolpen, sier Jesper Mathisen.

Lik TV 2 Sporten på Facebook