Esther (95) klarer ikke å hente et glass vann selv – likevel får hun ikke fast sykehjemsplass

Hun kan nesten ikke gå eller hente seg et glass vann selv. Likevel får ikke 95 år gamle Esther fast sykehjemsplass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Her lå jeg i fire timer helt til ambulansen kom. Jeg skrek så de hørte meg helt inn til byen tror jeg, forteller Esther Skogen (95) til TV 2.

De siste årene har helsa til 95-åringen fra Bergen for alvor gjort livet vanskelig. Smerter gjør at hun knapt klarer å gå. I tillegg hører hun dårlig og er blind på det ene øyet.

Flere ganger har hun falt og slått seg hjemme.

– Så kan jeg ikke bære vannet, sier Esther, og viser den store utfordringen med å hente seg et enkelt glass vann fra kjøkkenet.

– Vil rømme ut

To ganger om dagen får Esther hjelp fra hjemmesykepleiere i omsorgsboligen hun bor i, men resten av døgnet må hun stort sett klare seg selv.

I forrige måned understreket en lege ved legevakten i Bergen at Esther har behov for langtidsplass på et sykehjem.

– Jeg har ikke trygghet. Jeg er redd her jeg bor, sier hun.

– Jeg kan ikke være her. Når natten kommer vil jeg rømme ut.

Tre avslag

Esthers høyeste ønske er å få bo fast på et sykehjem. Hun har søkt og fått avslag - tre ganger. Bergen kommune mener hun er for frisk til en plass.

– Vi har gjort en grundig vurdering av Esther Skogen sitt behov for helsetjenester, og har konkludert med at hun per i dag ikke fyller vilkårene for langtidsopphold i sykehjem, sier Elin Wathne i Bergen kommune.

Naboen Eva Øye hjelper Esther flere ganger i uken gjennom Frivillighetssentralen. Hun skjønner lite av avslagene fra kommunen.

– At hun skal ha det sånn som dette er helt uverdig. Det går ikke an. Hun er helt hjelpesløs, sier Øye.

Regnes ikke med i statistikken

Onsdag presenterte helseminister Bent Høie for første gang en full liste over hvor mange som venter på sykehjemsplass i Norge.

LES OGSÅ: Sjekk ventelistene for din kommune her.

Bergen kommune opplyser at det kun er 12 eldre i kommunen som venter på sykehjemsplass. Men når TV 2 spør Bergen kommune om ventelistene, presenteres et langt høyere tall.

– Per i dag har vi syv som venter på sykehjemsplass som bor i hjemmet sitt, og som er vurdert til å få forsvarlige tjenester hjemme. Og så har vi 114 som venter i korttidsplass i sykehjem, sier Elin Wathne i Bergen kommune.

Esther er en av dem som ikke blir regnet med i disse tallene, ettersom hun har søkt og fått avslag om plass.

– En vidunderlig gave

Tilbake i omsorgsboligen i Bergen håper Esther at ønsket om en langtidsplass på sykehjem kan gå i oppfyllelse. På sin siste søknad til kommunen fikk hun tilbud om en kortidsplass. Det er hun imidlertid lite interessert i.

– Jeg har prøvd det mange ganger før, og frykter at jeg må tilbake til boligen min etter en stund. Jeg ønsker stabilitet, sier hun.

I mellomtiden er ventetiden lang og vond.

– Jeg kan godt fortelle at tårene renner om natten. Jeg prøver å klistre på meg et smil om dagen, for at de (hjemmesykepleien red.anmd), ikke skal se hva jeg gjennomgår, forteller hun.

– Hadde jeg fått plass på sykehjem, så hadde det vært en vidunderlig gave nå på mine siste dager.