VALG: Folk sto i kø for å avgi sin forhåndsstemme i et midlertidig stemmelokale på Egertorget i Oslo torsdag.
VALG: Folk sto i kø for å avgi sin forhåndsstemme i et midlertidig stemmelokale på Egertorget i Oslo torsdag. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Slik stemmer Norge

Det er store forskjeller på hvordan kvinner og menn stemmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandagens valg ligger an til å bli en thriller av de sjeldne. Den siste TV 2-gallupen publisert lørdag kveld viser 85 mandater til de borgerlige og 84 til opposisjonen.

Gjennom hele valgkampen har TV 2 publisert meningsmålinger fra Kantar TNS. For å gi et bilde av hvordan ulike grupper sier de skal stemme, har vi samlet alle intervjuene som er gjort gjennom valgkampen frem til og med lørdag 9. september. En tilsvarende sammenstilling i 2013 traff bedre enn alle nasjonale meningsmålinger og valgdagsmålinger.

Borgerlig flertall

Ser vi på alle intervjuene som er gjort gjennom valgkampen ligger det an til flertall for de fire borgerlige partiene med 86 mandater, mens opposisjonspartiene samlet ligger an til 83 mandater.

Knallrødt blant kvinner

Dersom kvinnene var alene om å bestemme ville de borgerlige partiene mistet flertallet med klar margin.

Kvinnene som er intervjuet i løpet av valgkampen ville sørget for at Jonas Gahr Støre kunne dannet regjering sammen med SV og Senterpartiet med 89 mandater, uten støtte fra De Grønne og Rødt.

Helblått blant menn

Dersom mennene var alene om å bestemme ville Høyre og Fremskrittspartiet fått flertall med 88 mandater. Dermed hadde ikke Erna Solberg trengt støtte fra verken Venstre eller Kristelig Folkeparti som ville fått et mandat hver.

Store på bygda

Ser vi på de som er intervjuet etter hvor de bor i landet får Senterpartiet en oppslutning på 23 prosent i de minst sentrale kommunene.

Dermed er partiet nest størst foran Høyre, og ville fått flertall sammen med Arbeiderpartiet som får 26 prosent.

Ser vi på de mest sentrale kommunene i landet e Senterpartiets oppslutning bare på 7 prosent.

Her er Høyre største parti med 27 prosent, tett fulgt av Arbeiderpartiet som får 26 prosent av de spurte i disse kommunene.

Utdanningsnivå

Blant personer som kun har grunnskole er Arbeiderpartiet suverent størst med 38 prosent. Fremskrittspartiet er nest størst med 20 prosent, mens Høyre får 18 prosent i denne gruppen.

Blant folk med lav utdanning har SV og Venstre en oppslutning på bare to prosent hver.

Blant folk som har mer enn fire års universitets- eller høyskoleutdannelse får Arbeiderpartiet 27 prosent, mens Høyre får 21. I denne gruppen er SV tredje størst med 12 prosent, Venstre og De Grønne får begge 8 prosent, mens Fremskrittspartiet bare får 6 prosent blant de med lengst utdanning.

Flest lojale velgere

Blant de velgerne som stemte i 2013 er det 65 prosent som sier de vil stemme på det samme partiet som ved forrige valg. 23 prosent av de spurte har byttet parti, mens 12 prosent har satt seg på gjerdet.

Blant de som ikke stemte i 2013 eller ikke husker hvilket parti de stemte på sier 42 prosent at de vil stemme, mens 58 prosent i denne gruppen sier at de ikke kommer til å stemme.

Om tallene

Det er forbudt å offentliggjøre valgresultater og prognoser som er laget på grunnlag av undersøkelser foretatt de dagene valget foregår. Forbudet gjelder ikke offentliggjøring av meningsmålinger som er laget før valgdagene.

Sammenstillingen av målinger baserer seg på intervjuer Kantar TNS har gjort av 8165 personer for TV 2 gjennom valgkampen. De første intervjuene ble gjort 14. august, de siste lørdag 9. september, altså før valglokalene åpnet søndag. Andelen som oppgir partipreferanse er 79,96 prosent. Feilmarginen er +/- 0,5 - 1,0 prosentpoeng.