DØD: Frank Aarebrot har gått bort.
DØD: Frank Aarebrot har gått bort. Foto: Roald, Berit

Valgekspert og professor Frank Aarebrot er død, 70 år gammel

70-åringen ble hasteoperert for hjerteinfarkt tidligere denne uka.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aarebrot døde på Haukeland sykehus, og etterlater seg kone og to barn, melder NTB.

– Det er med sorg vi melder at pappa er gått bort i kveld. Han døde stille og rolig med oss rundt seg. Selv om rommet han etterlater seg ikke kan fylles for oss, så gir det oss glede at han kunne gjøre det han elsket helt til det siste, skriver barna på Aarebrots Facebook-side.

– I hans ånd ønsker vi alle et godt valg, står det i innlegget.

Mange gode ord

Familien opplyser at sted og tid for begravelse vil bli annonsert senere, og ber om å skånes for ytterligere kontakt med pressen.

– Vi ber om respekt for at vi ikke kommer til å være like tilgjengelig som han elsket å være, så hvis du har lyst til å skrive noen ord til oss ber vi deg om å gjøre det her.

Kort tid etter meldingen om hans død var nettsiden full av kondolanser og varme ord. Mannen som ble kåret til årets bergenser i 2014 blir hyllet av både venner, tidligere elever, samfunnsengasjerte borgere, politikere og journalister.

– Han har betydd mye for meg, og han er kanskje den som har inspirert meg mest av alle til å studere og til å prøve å forstå verden og norsk politikk. Dette var en forferdelig trist beskjed å få, sier tidligere elev og politisk redaktør i Bergens Tidende , Frøy Gudbrandsen.

– En kunnskapsrik mann som evnet å tenke annerledes, skriver nyhetsprogramredaktør i NRK, Kyrre Nakkim.

Hasteoperert

For fire dager siden ble Aarebrot hasteoperert for hjerteinfarkt etter at han følte seg dårlig etter en tur hjem fra England mandag.

Da uttalte han til Bergens Tidende at operasjonen var vellykket, men at han de neste dagene skulle gjennomføre flere mindre inngrep.

Han gikk av som professor emeritus ved Universitetet i Bergen 31. januar i år.

I 2014 mottok Aarebrot også Norges forskningsråds formidlingspris for sin evne til å formidle og sette fokus både på egen forskning, og samfunnsspørsmål generelt, skriver Bergensavisen.

– Godt valg

Aarebrot skrev selv en melding på Facebook-siden sin etter operasjonen, og opplyste at han ikke var tilgjengelig på telefon mens han lå til observasjon.

– Ellers merker dere sikkert raskt når jeg er tilgjengelig igjen, det er jo tross alt valgtider. I morgen forhåndsstemmer jeg på Haukeland, og med den lille unødvendige nyheten ønsker jeg dere alle et godt valg, skrev den folkekjære professoren, som var åpen om sin tilknytning til Arbeiderpartiet.

Han holdt sin siste formelle forelesning ved Universitetet i Bergen i april 2017.

– En bauta

Også TV 2s Davy Wathne var raskt ute med varme ord.

– Han var en bauta. I ordets beste forstand. Fra studietiden på Sydneshaugen til siste stund, skriver han på Twitter.

Stortingskandidat for SV og historiker Hans Olav Lahlum omtaler Aarebrot som en av sin tids beste og skarpeste fagformidlere:

– Og som et uvanlig stort og snilt medmenneske. Hvil i fred, skriver Lahlum.

– Vi kommer til å savne deg, skriver kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på Facebook.

(TV 2/NTB)