LOVER HELSELØFT: Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte kreftlege Olav Mella på Haukeland lørdag morgen. Foto: TV 2
LOVER HELSELØFT: Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte kreftlege Olav Mella på Haukeland lørdag morgen. Foto: TV 2

Ap lover «super-maskiner» mot kreft

Ap-leder Jonas Gahr Støre lover å finansiere to sentere for protonbehandling av kreftpasienter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Støre kom med løftet lørdag morgen da han besøkte kreftavdelingen på Haukeland universitetssjukehus i Bergen. Ap-lederen ble tatt imot av avdelingsdirektør og kreftlege Olav Mella.

Mella forklarer at protonbehandling kan gi kraftigere strålebehandling, men likevel reduserte bivirkningene. Dette er særlig effektivt ved behandling av barn.

Arbeiderpartiet lover å finansiere to sentere for protonbehandling. Allerede nå er det bevilget 75 millioner kroner til et forprosjekt.

Koster en milliard

En proton-maskin koster rundt en milliard kroner. De planlagte sentrene, ett i Bergen og ett i Oslo, skal stå ferdig i 2022. Det har vært debatt om hvorvidt det skal være ett eller to sentere i Norge. Ap garanterer nå to.

Det finnes i dag rundt 70 proton-strålemaskiner i verden. Med planlagte sentere vil tallet komme opp i 130.

Kreftlege Olav Mella sier til TV 2 at med to sentere vil Norge få et sterkt strålemiljø for å utnytte den teknologiske utviklingen på feltet.

– Å bruke såkalte partikler i stedet for bare røntgenstråling, som vi gjør i dag, vil kunne redusere langtidsbivirkninger hos pasienter med lang overlevelse, særlig barn og unge, forklarer Mella.

Langvarig engasjement

Jonas Gahr Støre sier han har vært engasjert i prosjektet siden han var helseminister. Nå lover han to sentere i Norge om Arbeiderpartiet kommer i regjering etter valget.

PERSONLIG ENGASJEMENT: Stortingsrepresentant Ruth Grung (Ap) opplevde at datteren døde av føflekkreft i 2013. Foto: TV 2
PERSONLIG ENGASJEMENT: Stortingsrepresentant Ruth Grung (Ap) opplevde at datteren døde av føflekkreft i 2013. Foto: TV 2

– Vi trenger et løft på kreftområdet med teknologi som dette, men også på medisiner. Når vi har sagt at vi skal bruke 12 milliarder mer til sykehus i denne fireårsperioden, så er tanken at vi skal sette av fra det til å virkeliggjøre to sånne prosjekter, sier Støre.

Kjemper for protonbehandling

Stortingsrepresentant Ruth Grung (Ap) fra Hordaland mistet datteren Ellinor (27) av kreft i 2013. Hun har engasjert seg sterkt i å få protonbehandling til Norge. Hun er veldig glad for at partilederen engasjerer seg i saken.

– Helse er noe som berører oss alle sammen, og kreft er en av diagnosene som dessverre kommer til å øke i fremtiden, sier Grung.