STORE SKADER: Båter ligger i en haug etter Irmas herjinger i Karibia.
STORE SKADER: Båter ligger i en haug etter Irmas herjinger i Karibia. Foto: AP

Irma har nådd Cuba – nærmer seg USA

Dødstallene stiger, og orkanen Irmas ytterkant har begynt å nå Floridas sørligste øyer. Samtidig er den igjen nedjustert til kategori 4.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble Irma nedjustert til en kategori 4-orkan. Den ble så justert opp til kategori 5 lørdag morgen, før den lørdag formiddag ble justert ned igjen til 4.

Følg orkanen Irmas herjinger direkte i vårt livesenter.

Minst 24 personer er omkommet på ulike øyer i Karibia som følge av monsterorkanen.

5,6 millioner mennesker er oppfordret til å forlate Florida før orkanen når land, ifølge AP. Det utgjør over en fjerdedel av hele delstatens befolkning.

– Orkanen vil drepe deg

Florida er den tredje største delstaten i USA med nesten 21 millioner innbyggere. Det er ventet at orkanen vil nå Florida Keys, 25 kilometer sør for Miami, søndag morgen lokal tid.

Det nasjonale orkansenteret (NHC) har brukt sterke ord i sine advarsler.

– Denne orkanen vil drepe deg om du ikke kommer deg ut av veien for den. Alle kommer til å merke denne, sier NHCs talsmann Dennis Feltgen.

Florida-guvernør Rick Scott har tryglet folk om å ikke ignorere advarslene.

– Se på størrelsen på denne stormen. Den er diger. Den er bredere enn hele delstaten vår, sa guvernør Rick Scott torsdag.

Frykter økende dødstall

Irma har allerede satt flere rekorder på sin dødbringende ferd fra Atlanterhavet og inn over øyene i Karibia. Den har forårsaket ekstreme vindstyrker på minst 82 meter per sekund over en lengre periode enn noe annet uvær som har vært målt med satellitt.

Flere mindre øyer i Karibia er fullstendig rasert, og det fryktes at dødstallet på minst 20 omkomne vil fortsette å stige.

– Dette kan lett vise seg å bli det dyreste uværet i amerikansk historie. Og det sier en del når du tar i betraktning hva som skjedde for to uker siden, sa orkanforskeren Brian McNoldy torsdag.

Flere orkaner

Uværet har fortsatt kurs rett mot Miami. Samtidig er to nye orkaner på gang.

I Mexicogolfen er Katia oppgradert til kategori 2 og ventes å treffe Mexico om få dager, mens Jose er blitt en svært farlig kategori 4-orkan ute i Atlanterhavet.

Beregningene tyder på at Jose går flere hundre kilometer nordøst for De små Antiller, men den vil likevel føre til store nedbørsmengder og kraftig vind på øyer som Barbuda og Saint Martin, som ligger i ruiner etter Irma.

Har truffet Cuba

Orkanen har lørdag morgen norsk tid nådd land i Cuba. Klokken 4 natt til lørdag norsk tid traff orkanen kysten til landets tredje største by Camagüey.

Orkanens øye var da kun 190 kilometer fra den cubanske byen Caibarien, ifølge USAs nasjonale orkansenter.

Høyeste vindhastighet var på 260 kilometer i timen, og orkanen beveget seg vestover med en fart på omkring 20 kilometer i timen. Det er ventet at den vil nå Florida søndag morgen lokal tid.

Floridas sørligste øyer har allerede begynt å merke at stormen er på vei. I 10-tiden norsk tid registrerte en sensor vindkast på over 100 kilomter i timen.

(©NTB/TV 2)