Foto: Hommedal, Marit

TV 2s kommentator triller terningen etter dommen:

– Hun var den klare vinneren

Siv Jensen var den klare vinneren i fredagens NRK-sendte partilederdebatt. Uavgjort mellom statsministerkandidatene, mens Knut Arild Hareide kom dårligst ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Valgkampen er inne i siste avgjørende fase. TV 2s partibarometer har i flere dager i praksis vist dødt løp mellom de to blokkene i norsk politikk. Det har også de to avsluttende partilederdebattene båret preg av. Mye nerve, høyt tempo, masse engasjement.

Her er mine terningkast trillet umiddelbart etter at kveldens NRK-sendte partilederdebatt var ferdig:

Erna Solberg (H), terningkast 4

Solberg har en litt avdempet rolle i debatten. Hun får naturlig nok ofte rollen med å forsvare regjeringen for generelle angrep, og er avslappet og statsmininsteraktig.

Hun går litt ut av statsministerrollen når hun kaller Støre «frekk og vulgær» på grunn av angrepene mot Sylvi Listhaug.

Hun er derimot bedre forberedt på angrepene fra Lysbakken om forskjells-Norge, og får inn at regjeringen også har innført rett til brukerstyrt personlig assistanse og økning av pleiepenger.

Solberg er offensiv i forsvarsduellen mot Vedum, men måte bryte inn i duellen mellom Jensen og Støre, og avlyse Frps drøm om statlig finansiering av eldreomsorgen.

Statsministeren er pedagogisk når hun snakker om klima og hvordan kvotesystem og internasjonalt samarbeid skal løse dette. Her høres hun nesten ut som forgjengengeren Jens Stoltenberg (Ap).

Solberg svekkes litt av at det borgerlige firepartiprosjektet fremstår som skjørere nå enn noensinne.

KLAR VINNER: Siv Jensen får full pott hos TV 2s kommentator Aslak Eriksrud. FOTO: TV 2
KLAR VINNER: Siv Jensen får full pott hos TV 2s kommentator Aslak Eriksrud. FOTO: TV 2

Siv Jensen (Frp), terningkast 6

Jensn er debattens klare vinner. Hun er offensiv og snakker mye om egen politikk.

Mens Solberg og Støre fikk snille åpningsspørsmål, måtte Jensen svare på hvorfor hun beskyldes for å gjøre samfunnet kaldere. Jensen hopper over spørsmålet og går heller rett på sak, snakker om innstramming av innvandringspolitikk og streng grensekontroll. Hun nekter å snakke om Frps ord og retorikk, og utfordrer de andre om innvandringspolitikken.

Hun er god i duellen om eldreomsorg hvor hun inviterer Støre til et nytt «barnehageforlik» om eldreomsorgen, hvor private og offentlige bidrar må dugnad. Jensen presser Støre litt på defensiven i en sak Støre ser på som en av sine beste områder.

Jensen klarer ikke å dy seg, og angriper KrF i klimapolitikken. Støre var nok glad for at det ble litt klimakrangel på borgerlig side også. Men hun er god når hun snakker om det de borgerlige partiene er enige om.

Jonas Gahr Støre (Ap), terningkast 4

Støre går rett til angrep på Frp, mener de splitter i stedet for å samle. Men utfordrer ikke Siv Jensen, men Erna Solberg for å la Frp ta ansvar for innvandringssaken og KrF og Venstre for å sette Frp i regjering. Han prøver å få fokuset over på de tre andre borgerlige partienes støtte til Frp og Listhaug.

Støre fortsetter stilen med å avbryte Solberg. Jeg liker politikere som er engasjerte og fremoverlente, men det er en hårfin balanse mellom å avbryte for mye og virke engasjert. Synes Støre er innafor også i dag.

Han er klar i kampen mot kommersialisering og profitt i eldreomsorgen. God når han bruker seg selv og sin erfaring som pårørende i eldreomsorgen. "Gud hjelpe meg om det skal effektiviseres på sykehjemmet til moren min". Men han kommer ordentlig på defensiven når Siv Jensen påpeker at Ap-styrte kommuner legger ned sykehjemsplasser.

Støre blir tvunget til å ta klar avstand fra Rasmus Hansson i oljepolitikken, men virker troverdig når han snakker om at han vil snakke med alle partiene på rødgrønn side om flertallet til Solberg ryker. Alt snakket om å slamre igjen dører er borte. Klokt.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp), terningkast 3

Vedum holder på vinneroppskriften. I første spørsmålet han får i debatten tar det seks ord før han sier "å bruke hele landet". Angriper KrF for sentraliserende reformer. Avslutter de fleste resonnementer med å vise til det positive ved Norge. Men blir veldig forutsigbar.

Skuffet da han ikke klarte å vinne duellen med Erna Solberg om forsvar.

Knut Arild Hareide (KrF), terningkast 1

IKKE IMPONERT: Hareide klarte ikke å fenge Aslak Eriksrud. FOTO: TV 2
IKKE IMPONERT: Hareide klarte ikke å fenge Aslak Eriksrud. FOTO: TV 2

Hareide sliter litt med å forklare realismen i hans krav om reformpause, når Høyre og Frp vil fortsette sine reformer.

KrF-lederen satser på fortsatt på en slags middelvei. Han angriper både Ap og Høyre i klimapolitikken. Jeg tror det kan være litt vanskelig for velgerne å forstå hvor KrF egentlig vil.

Hareide sliter også med å forklare samarbeidsspørsmålet. Han flytter KrF lengre vekk fra den regjeringen han innsatte for fire år siden, og vil gå i opposisjon om KrF ikke klarer å lure Frp ut av regjering. Men samtidig tør han ikke nærme seg Ap.

Trine Skei Grande (V), terningkast 2

Det er et godt grep når Grande sier alle partiene ønsker å gjøre noe med barnefattigdommen. Hun viser til viktige forlik i Stortinget, som pensjonsforliket, og inviterer til nytt forlik for å bekjempe barnefattigdom. Huin får imidlertid lite respons.

Grande går i krigen for «velferdsprofitørene» innen velferdstjenester, som eldreomsorg og barnevern, og kaller dem private innovatører. Hun griper begjærlig ordet når Solberg og Jensen ikke vil gi Rødt-lederen mer oppmerksomhet.

Grande sliter litt med at hennes samarbeidspartner Siv Jensen blir «hovedmotstander» i diskusjonen om oljeboring. Og hun smører på litt vel tjukt når hun angriper venstresiden for å ville gå tilbake til steinalderen i klimaspørsmålet.

Hun klarer i likhet med Hareide ikke å overbevise om realismen i sitt foretrukne regjeringsalternativ, og at en stemme til Venstre dermed fort kan bli en stemme til fortsatt Frp i regjering.

Audun Lysbakken (SV), terningkast 5

Lysbakken gjør det godt i dag også. Han fortsetter angrepene om forskjells-Norge, og treffer godt med pedagogiske og frekke innøvde trekk, som: «Listen over de usosiale kuttene er for lang. Erna Solberg styrer landet på samme måte som foreldre som har med seg barna på telttur, og lar barna bære de tyngste sekkene».

Han lykkes med å angripe Erna Solberg på forskjells-Norge og får til en liten duell i debatten med Solberg som går over hodet på Støre. Han er også god når han peker på at klimaendringene også kan skape mange klimaflyktninger. «Sylvi Listhaug bør være den største klimaforkjemperen».

Lysbakken prøver gjentatte ganger å få svar fra regjeringspartiene på hvorfor en Porsche er blitt 400 tusen kroner billigere.

Rasmus Hansson (MDG), terningkast 4

Hansson kommer mer til sin rett i litt lengre debattformater. Han scorer bra fordi han er flink til å snakke til menigheten. Han er pedagogisk når han forsvarer mindre kjøttspising, med at han vil kutte moms på grønnsaker, altså «bruke gulrot på salg av gulrøtter».

Han kommer til sin rett når han snakker om klimatrusselen og hvorfor vi må slutte å lete etter mer olje. «Folk i Karibia tåler ikke mer uvær». Han snakker rett til sin egen målgruppe.

Er lite troverdig i diskusjonen om samarbeid. Han ber om å bli trodd på at han kan er et sentrumsparti og kan samarbeide med begge blokkene, men det er det få som tror på. Erna Solberg sier også høyt at hun ikke tror på ham, at MDG vil peke på Støre om de kommer på vippen.

Bjørnar Moxnes (Rødt), terningkast 2

Moxnes har et forutsigbart angrep på Frp i innvandringspolitikken, og utfordrer Siv Jensen på å kutte ut kontantstøtte og øke norskopplæringen. Men Jensen parerer godt med å si at Frp vil kutte i kontantstøtten.

Han er god når han snakker om kjernesaken om å bekjempe velferdsprofitører.

Men hva mener han egentlig om klima og oljepolitikk?