FRIKJENT: I fjor mars ble mannen frikjent i retten. Dommen ble senere opphevet og etterforsket av PST, og det er nå tatt ut ny tiltale mot fembarnsfaren.
FRIKJENT: I fjor mars ble mannen frikjent i retten. Dommen ble senere opphevet og etterforsket av PST, og det er nå tatt ut ny tiltale mot fembarnsfaren. Foto: TV 2

Fembarnsfar tiltalt for terrorforbund

En 38 år gammel mann må på nytt for retten etter at han tok med kona og de fem barna sine fra Norge for å leve med IS i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag må 38-åringen møte i Oslo tingrett tiltalt for terrorforbund og deltakelse i IS etter han i august 2014 tok med hele familien til Syria.

Etter å ha passert grensen ble den daværende kona, Ruth Meyer Johansen, og de fem barna plassert i et hus med andre kvinner og barn, og mannen ble sendt i treningsleir.

Den 6. september fikk familien derimot lov av IS til å returnere til Norge etter at den yngste datteren ble alvorlig syk.

Ble frikjent

Mannen, som opprinnelig er fra Syria, ble først tiltalt for å ha tvunget familien inn i Syria hvor de var i en måned, men dette ble han frikjent for i Senja tingrett i fjor.

Rettens begrunnelse var at den mente forholdet ikke lenger var omfattet av norsk lov etter at den nye straffeloven (straffeloven 2005) trådte i kraft 1. oktober 2015. Mannen ble dermed frikjent, men måtte likevel betale erstatning til familien på 650.000 kroner.

Dommen ble derimot opphevet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) overtok håndteringen av saken fra politiet i Troms. I vår tok Det nasjonale statsadvokatembete ut ny tiltale mot mannen. I den nye tiltalen er det bestemmelsene om terrorforbund i den gamle straffeloven fra 1902 som er lagt til grunn.

Mannen har nektet straffskyld for både frihetsberøvelse og deltakelse i IS.

Strafferamme

Førstestatsadvokat Jan F. Glent ved Det nasjonale statsadvokatembetet forteller at de ser på denne saken som minst like alvorlig på denne saken som andre tilsvarende saker de har hatt de siste årene.

– Strafferammen er ti år på tiltalepunktet om forbund og seks år på deltakelse, sier Glent til NRK.

Da siktelsen ble kjent i fjor, sa mannens advokat at han mente politiet ikke hadde noen sterk sak.

– Saken fremstår som svært dårlig fundert, og utover det har jeg ingen kommentarer, sa 37-åringens forsvarer, advokat Christian Flemmen Johansen, til NTB i august i fjor.

(NTB)