DOPINGUTESTENGT: Therese Johaug kan ikke konkurrere igjen før i april neste år.
DOPINGUTESTENGT: Therese Johaug kan ikke konkurrere igjen før i april neste år. Foto: Bøe, Torstein

Reagerer på Antidoping Norges forsvar av Johaug-Fritak:

– Særdeles uheldig signaleffekt

Antidoping Norge ser ikke behov for en større gjennomgang av «Rent Senter»-programmet, til tross for at dopingdømte Therese Johaug (29) får trene på Sats Elixia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Therese Johaug ble dømt til 18 måneders utestengelse for å ha testet positivt på det forbudte stoffet clostebol i september i fjor, men 29-åringen får likevel trene på Sats Elixia mens hun er utestengt for doping.

– Sats Elixia og alle må ta innover seg at hun faktisk er dømt for doping og per dags dato soner en relativt lang utestengelse. Det er ingen bagatell og dette er en dopingsak, mente en kritisk Robin Mackenzie-Robinson, TV 2s jurst og ekspert på Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Sats Elixia, som skriver på sine nettsider at de har «nulltoleranse for doping», forklarte Johaug-fritaket med at hun hadde brukt medikamenter for medisinske forhold.

I kjølvannet av medieoppslagene har Antidoping Norge lagt ut en melding på sine nettsider med informasjon om «Rent Senter»-programmet, som blant andre treningssenterkjeden Sats Elixia følger.

– Retningslinjene treningssentrene følger åpner for medisinsk behandling med stoffer som står på dopinglisten, så fremt dette er medisinsk begrunnet og kan dokumenteres. I et slikt tilfelle er det senteret selv som vurderer om dokumentasjonen er tilstrekkelig eller ikke, sier Kim Eilertsen, leder for administrasjonsavdelingen i Antidoping Norge til TV 2.

Robin Mackenzie-Robinson påpeker at Johaug ikke får trene på Olympiatoppens treningssenter mens hun er utestengt, men at hun samtidig kan trene på et hvilket som helst «rent senter» med velsignelse fra de nasjonale antidopingmyndighetene.

– Dette må sees i lys av regelverk og retningslinjer. De som trener på Olympiatoppens treningssenter er underlagt idrettens antidopingregler. Det er man ikke dersom man trener på et privat treningssenter. Her er det andre retningslinjer som gjelder, forklarer Eilertsen, som får liten forståelse.

– At Antidoping Norge mener at en dopingdømt utøver som soner en utestengelse kan trene på et treningssenter som angivelig har «nulltoleranse» mot doping og er sertifisert av Antidoping Norge som et «rent senter», har en særdeles uheldig signaleffekt og er for meg vanskelig å forstå.

Endrer ikke programmet
Kim Eilertsen i Antidoping Norge mener det er riktig å si at Sats Elixia har «nulltoleranse mot doping» og kaller seg «rent senter».

– Ja, det mener vi. En positiv dopingprøve på et treningssenter vil resultere i at senteret opphever avtalen, med mindre det finnes medisinske grunner som kan dokumenteres, sier Eilertsen, som mener Johaug-saken ikke har utløst et behov for en større gjennomgang av Rent Senter-programmet.

– Samtidig ser vi selvfølgelig alltid etter måter vi kan styrke arbeidet vært på, sier han.

Atle Arntzen, antidopingansvarlig i Sats Elixia Norge, uttalte til TV 2 tidligere denne uken at ikke kjenner til andre tilfeller der medlemmer som har testet positivt på dopingprøver, har kommet tilbake med legeerklæring.

– For folk flest
Arntzen bekreftet samtidig at Johaug hadde dokumentert medikamentbruken innen 14 dager, som er fristen i Sats Elixia og Rent Senter-programmet.

– De hevder derfor at hun ikke har brutt noen regler og kan trene på senteret. Er dette riktig, har Antidoping Norge vært med å akseptere et antidopingregelverk som er mildere enn det som ellers gjelder for idrettsutøvere i idrettslig sammenheng, mener Robin Mackenzie-Robinson.

– Hva er grunnen til at regelverket Antidoping Norge opererer med for «rene sentre»-sertifiseringen er mildere enn det dere opererer med i det øvrige antidopingarbeidet?

– Formålet med Rent Senter-programmet er å gi treningssentrene mulighet til å sikre trygge og helsefremmende treningsmiljøer for sine medlemmer. Treningssentrene er en arena for fysisk aktivitet for folk flest, som bidrar til å fremme folkehelsen. Rent Senter er utviklet i samarbeid med bransjen, som ønsker at både friske personer og personer som trenger medisinsk behandling skal være velkommen.

Mackenzie-Robinson mener praksisen sender uheldige signaler.

– Resultatet av å følge Sats Elixias antidopingregelverk, som er godkjent av Antidoping Norge, er at en dopingdømt idrettsutøver som soner en utestengelse kan trene på treningssenteret. Her vil jeg mildt sagt si at regelverket gir et uheldig resultat i antidopingøyemed.

Johaug mister OL i Sør-Korea til vinteren. Seefeld-VM i 2019 blir langrennsstjernens comeback i mesterskap.