Utenriksminister Børge Brende ankommer her Høyres valgkamp-kickoff i Oslo for stortingsgruppe og øvrige toppkandidater. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende ankommer her Høyres valgkamp-kickoff i Oslo for stortingsgruppe og øvrige toppkandidater. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Brende tok bakveien da TV 2 ville stille Vanunu-spørsmål

Da TV 2 ville stille Børge Brende (H) spørsmål om atomvarsleren Mordechai Vanunu, tok utenriksministeren bakveien på Grand Hotel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen hemmeligholder alle opplysninger om den israelske atomvarsleren Mordechai Vanunus søknad om familiegjenforening med sin norske ektefelle Kristin Joachimsen.

Søknaden har ligget på innvandringsminister Sylvi Listhaugs bord i 15 måneder, uten at hun har fattet vedtak.

TV 2 kjenner til at Listhaug overtok saken 10. juni i fjor, begrunnet med at den kan berøre grunnleggende nasjonale interesser, eller utenrikspolitiske hensyn –det vil si Norges forholdet til Israel.

I slike saker er det rutine at Utenriksdepartementet uttaler seg.

Men da TV 2 ville stille utenriksminister Børge Brende spørsmål om saken fredag, tok han personalheisen, og gikk ut bakveien på Grand Hotel, slik popstjerner gjør når de vil unngå oppmerksomhet.

Mens pressen ventet bak glassdører på at Brende skulle komme ut, ble gardinene dratt for, for å skjule at utenriksministeren tok personalheisen fra kjøkkenanretningen, og forlot hotellet bakveien.

– Utenriksministeren skal på et valgkamparrangement, og har dårlig tid, forklarte Brendes informasjonsmedarbeider Guri Solberg.

Men det skulle han ikke, ifølge sin politiske rådgiver. Informasjonssjef Frode O. Andersen sendte deretter sms til TV 2 med beskjed om at det ikke kom til å bli noe intervju om denne saken.

TV 2 fikk likevel stilt spørsmål til Brende da han kom tilbake til arrangementet på kvelden.

– Hvorfor vil du ikke svare på spørsmål om søknaden til Vanunu?

– Når det gjelder Vanunu, så ligger den til behandling i Justisdepartementet. Jeg tror ikke det er noen god idè av meg å uttale meg om en enkeltsak som ligger til behandling i et annet departement.

– Hvilken befatning har UD hatt med saken?

– Jeg tror ikke det er noen god idè av meg å uttale meg om en enkeltsak som ligger til behandling i et annet departement.

Hemmelighold

Og dermed forsvant Brende og hans følge.

Også Sylvi Listhaug nekter å svare på spørsmål, som kan oppklare hvorfor ekteparet fortsatt ikke har fått svar, to år etter at søknaden om familiegjenforening er sendt. Normal saksbehandlingstid er tre måneder. Departementet hemmeligholder alle opplysninger om hvordan saken er behandlet.

Statsminister Erna Solberg har utelukkende pekt på Utlendingsforvaltningen, og sagt at de må få den tiden de trenger. Dette uten å nevne Listhaug, som bestemmer om saken skal avgjøres i Justisdepartementet, eller sendes tilbake til UDI.

Bibelforsker Kristin Joachimsen har gjentatte ganger bedt UDI svare på hvorfor søknaden ikke blir ferdigbehandlet.

– Jeg har kontaktet UDI mange ganger i løpet av de to årene som har gått, uten å få noe svar, så jeg begynner jo å bli utålmodig, sier Joachimsen.

Sivilombudsmannen ba i juli UDI om en redegjørelse, og går nå igjennom svarene til UDI og Justisdepartementet, for å finne ut om det er grunn til å kritisere saksbehandlingen.

Mener Listhaug må beklage

Joachimsen møtte den israelske atomvarsleren på en bokhandel i Jerusalem i 2007, og paret giftet seg i 2015. Vanunu ble dømt til 18 års fengsel for å ha røpet Israels hemmelige atomvåpenprogram i 1986, og lever fortsatt under strenge restriksjoner. Dersom han får innfridd søknaden om familiegjenforening, må Israel oppheve forbudet han har mot å forlate landet, for at han skal kunne bli gjenforent med sin kone i Norge.

Senterpartiets stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete har tidligere bedt Listhaug beklage den lange saksbehandlingstiden, og både SV og Venstre slutter seg til Sp-toppens krav om at Vanunu må få komme til Norge.

– Jeg oppfordrer statsråden til å innvilge familiegjenforening, og unnskylde at det har tatt så lang tid, for det ikke i tråd med Norges måte å behandle denne typen søknader på, oppfordret Navarsete.

Israel-venn Vebjørn Selbekk mener Norge bør trosse signaler som måtte ha kommet fra Israel, om at det ikke er ønskelig å innvilge søknaden.

– Jeg synes det er helt naturlig. Når han har fått en norsk ektefelle, da har også argumentet for å komme til Norge blitt mye sterkere. Det har jo vært arbeidet med å få Mordechai Vanuu til Norge også lenge før han fikk en ektefelle, og når det skjedde for to år siden, så har det styrket hans bånd til Norge, uttalte Selbekk til TV 2.