Tid for å samles rundt bordet

Bruk høsten til å ta tiden tilbake, dele øyeblikket og den gode maten med venner eller familie. Wenche og Jan Ivar Nykvist lager en treretters som alle kan lage – uansett tid og anledning.

I dag fikk Wenche besøk av kokebokforfatteren Jan Ivar Nykvist. De lagde en treretters med rødbetegravet laks, hønsefrikassé og honningkake.

Oppskriften er hentet fra Nykvists kokebok "Maten vi deler".

Rødbetgravet laks med potetsalat og pepperotdressing

Til middag kan du servere med dillstuede poteter og en grønn salat.

  • 600 g laksefilet med og uten ben
  • 1 dl sukker
  • ½ dl salt
  • ¼ - ½ ts grovmalt sort pepper
  • grovhakket dill
  • 2 rå rødbeter, revet

Dillpoteter:

  • ca 600 g små poteter/perlepoteter
  • 2 ss smør
  • 4 ss rømme
  • 1 ts revet pepperrot
  • 1 ts finrevet sitronskall + 1 ts sitronsaft (økologisk)

Sjekk at laksefileten er fri for ben, bruk eventuelt en pinsett for å fjerne.

Bland sammen sukker, salt og pepper. Gni laksen inn med saltblandingen og dryss over grovhakket dill. Legg laksen med skinnsiden ned i et fat og dekk med plastfilm, eller legg laksen i en frysepose og legg den i kjøleskapet i ett døgn.

Rens og riv rødbetene og dryss over laken på kjøttsiden og la ligge nok et døgn i kjøleskapet.

Potetsalat:
Kok poteten møre, hell av kokevannet, damp dem tørre, surr dem i smør i en stekepanne og dryss over finhakket dill

Pepperrotrømme:
Rør sammen rømme og finrevet pepperrot, sitronskall og saft. Smak til med salt og pepper.

Skrap rødbetene av laksen og skjær fisken i tynne skiver.

Hønsefrikassé med grønnsaker og urter

TRERETTERS: Denne deilige trerettersen kan alle lage – uansett tid og anledning. Foto: TV 2
TRERETTERS: Denne deilige trerettersen kan alle lage – uansett tid og anledning. Foto: TV 2
  • 1 høne på ca.1 kg eller 1 stor kylling
  • vann
  • 1 1/2 ts salt
  • hel pepper
  • 1 laurbærblad
  • 3 gulrøtter
  • 1 persillerot
  • 1 fennikel
  • 1 blomkål eller brokkoli
  • 1 liten purre eller 3-4 vårløk

Saus:

  • ca. 6 dl kraft
  • 3 ss mykt smør
  • 4 ss hvetemel
  • 1 dl matfløte
  • 1-2 ss sitronsaft
  • ca 1/2 ts sukker
  • salt, pepper
  • frisk eller tørket dill, gressløk og persille

Del opptint høne eller stor kylling i 4-6 biter og legg i en kjele med kokende vann. Kok opp på nytt og skum godt.

Tilsett salt, pepper og laurbærblad, og la kjøttet trekke ved 80ºC. Høns skal trekke i ca. 1 ½ - 2 timer og ca. 1 ½ time for kylling.

Rens grønnsakene og del i mindre biter. La dem koke med kjøttet de siste 10 minuttene. Blomkål, purre og sukkererter trenger kortere trekketid enn gulrøtter og persillerot. Grønnsakene kokes knapt møre.

Sausen lages i en egen gryte. Sil opp ca 6 dl kraft. Rør sammen mykt smør og hvetemel, og visp blandingen inn i den kokende kraften. Tilsett matfløte og kok opp. La sausen trekke 8-10 min. Smak til med sitronsaft, sukker, salt, pepper og urtegrønt.

Ta opp hønene, rens og del i serveringsstykker. Hell den varme sausen over kjøtt og grønnsaker ved servering.

Honningkake med krydder og hasselnøtter

  • 2 egg
  • 2 dl sukker
  • 2,5 dl skogshonning
  • 1 dl sterk kaffe
  • 1 dl rapsolje
  • 4 dl hvetemel
  • 1 ½ ts bakepulver
  • ½ ts natron
  • ½ ts salt
  • 1 ts kanel
  • 1 ts malt ingefær
  • 2 ss revet appelsin
  • 2 ss sitronskall (økologisk)
  • 2 dl ristede (lettstelt i panne uten smør) grovhakkede hasselnøtter
  • 1 dl grovhakkede dadler (uten stein) eller tørkede aprikoser

Piss egg og sukker til eggedosis. Tilsett resten av ingrediensene og vend sammen til en røre. Hell røren i en smurt brødform eller liten langpinne.

Stek på nederste rille i varm stekeovn 160 ºC i ca. 1 time. Sjekk om kaken er ferdig stekt ved å stikke en liten trepinne eller en liten kniv i kaken. Henger det ikke deig igjen på pinnen/kniven er kaken ferdig.

Kan glaseres med melisglasur eller myk kremost (naturell eller med frukt).