LURT: Flere norske jenter har blitt lurt en av mann på nettstedet Omegle. Nå advarer politiet ungdom mot å dele personlig informasjon og bilder.
LURT: Flere norske jenter har blitt lurt en av mann på nettstedet Omegle. Nå advarer politiet ungdom mot å dele personlig informasjon og bilder. Foto: Colourbox/Kripos Facebook

Mann utga seg for å være politimann på chat-tjeneste: 27 jenter utsatt for overgrep

Politiet advarer nå ungdommer mot chat-program på nett, og frykter det kan være flere ofre i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Sør-Øst politidistrikt etterforsker en mann som skal ha begått overgrep mot unge jenter på nett.

Mannen utga seg for å være en annen, og har presset norske jenter til å kle av seg, lurt dem og tatt bilder av dem.

Frykter flere ofre

Ifølge politiet i Hønefoss er det identifisert 27 ofre, jenter i alderen 12-18 år. Overgrepene har pågått over flere år, og frem til juni i år. Da ble mannen pågrepet og varetektsfengslet.

– Vi antar at det er flere ofre i denne saken, og etterforskningen dreier seg nå om å identifisere disse, sier politiadvokat Hildegunn Teigen til TV 2.

Gjerningsmannen skal blant annet ha utgitt seg for å være politimann. Han er fortsatt varetektsfengslet, grunnet gjentakelsesfare.

– I mange tilfeller har han også, ofte i kombinasjon ved å utgi seg for å være politiet, introdusert en fiktiv tredjeperson som jentene har kledd av seg foran, sier Teigen.

Kripos opplyser til TV 2 at ofrene er lokalisert over store deler av landet.

– Det er ønskelig at jenter som har opplevd noe ubehagelig på nett og gjenkjenner seg i den beskrevne fremgangsmåten tar kontakt med politiet på Hønefoss, sier Teigen.

Ved minst ett tilfelle har gjerningsmannen også fått ett av ofrene til å ta på seg selv foran kamera.

Advarer mot Omegle

Gjerningsmannen ble pågrepet av politiet etter å ha blitt sporet opp via datamaskinens IP-adresse.

I en video på sine Facebook-sider advarer nå Kripos mot chat-tjenesten Omegle. Mange av overgrepene i denne saken har foregått på denne tjenesten.

Omegle gir folk over 13 år muligheter til å chatte med fremmede mennesker på nett. Siden brukes av folk over hele verden, også norske ungdommer.

nettsidene til Omegle advares det også mot overgipere.

– Det er kjent at overgripere har brukt Omegle – så vær forsiktig, skriver tjenesten.

– Ikke si hvem du er

Flere av jentene har forklart at de brukte Omegle i håp om å treffe kjendiser. Men nå advarer Kripos både ungdom og deres foreldre mot chatten.

– Politiet har heldigvis fått tak i mannen, men det finnes flere som ham der ute. Derfor har vi noen råd vi gjerne vil dele, opplyser Kripos.

  • Vær forsiktig når du snakker med fremmede på internett og sosiale medier.
  • Ikke oppgi personlig informasjon om deg selv til fremmede.
  • Ikke del bilder eller video med fremmede.
  • Ikke del Instagram- eller Snap-konto.

Ungdom som kan ha blitt utsatt for overgrep oppfordres til å ta kontakt med politiet så fort som mulig.

– Ta kontakt med politiet hvis du tror du har blitt lurt og utnyttet. Ikke vent – da kan det bli vanskeligere for oss å finne gjerningspersonen, sier Kripos.

Bilspill

I sommer ble en norsk gutt (11) utsatt for utpressing og overgrep via chat-tjenesten til det populære bilspillet Grand Theft Auto.

Kripos ba både unge og foreldre om å være bevisst at chat-tjenesten kan brukes av overgripere.

– Kripos ønsker ikke å advare mot enkelte spill eller å si at noen spill er farligere, men at man må være bevisst at der barn oppholder seg på internett, vil det også være voksne som ønsker å komme i kontakt med barn for å utnytte dem seksuelt, uttalte Laila Søndrol, leder ved Seksjon for seksuallovbrudd i Kripos.