VOLDSOMME SKADER: Orient Bay på den franske øya St. Martin ble rammet kraftig av orkanen Irma.
VOLDSOMME SKADER: Orient Bay på den franske øya St. Martin ble rammet kraftig av orkanen Irma. Foto: Lionel Chamoiseau / AFP

Dødstallene stiger etter Irma – rundt en million uten strøm

Minst tretten personer er døde etter at orkanen Irma har rast gjennom Karibia. Fredag ble orkanens styrke nedjustert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst fire personer er døde etter orkanen Irmas herjinger på De amerikanske Jomfruøyer, opplyser en talsmann for guvernøren på øygruppa.

Fredag formiddag norsk tid ble orkanen nedjustert fra kategori fem til kategori fire, melder AP. Det er likevel fortsatt en kraftig orkan som herjer i Karibia, og er på vei mot Florida i USA.

Dødstallet ble bekreftet av lokale myndigheter, samt en talsperson for guvernør Kenneth Mapp, melder nyhetsbyrået AFP.

De amerikanske Jomfruøyer er en øygruppe i De små Antiller i Karibia. Det amerikanske territoriet har et areal på 346 kvadratkilometer.

Offentlige tjenestemenn på Puerto Rico opplyser at to mennesker har omkommet i Puerto Rico.

Flere land rammes

Fredag morgen er tallet på døde dermed minst tretten, etter Irmas ferd i Karibia.

Et barn mistet livet på øya Barboda, og en person har omkommet på øya Anguilla. På St. Martin har minst fem personer omkommet. Flere offisielle talsmenn har fryktet at dødstallene vil stige ytterligere.

Flere tusen mennesker har fått hjemmene sine ødelagt. I Puerto Rico har rundt en million mennesker mistet strømmen, skriver AP.

I Haiti er det like før stormen treffer. Haiti ble rammet av jordskjelv i 2010, og det fryktes at landet ikke er godt nok forberedt på Irma.

Bahamas venter også på at stormen skal komme frem.

Dyr orkan

Orkanen vil trolig rase innover mot Florida i helgen. Guvernøren i Florida har erklært katastrofetilstand, og i Miami har man begynt å evakuere. Det nasjonale orkansenteret i USA har sendt ut orkan- og stormvarsel for Sør-Florida.

Les også: Frykter at gigantkraner i Miami skal rase i orkanen

– Dette kan lett vise seg å bli det dyreste uværet i amerikansk historie. Og det sier en del når du tenker på hva som skjedde for to uker siden, sier orkanforskeren Brian McNoldy, med henvisning til situasjonen i Texas etter orkanen Harvey.

USAs president Donald Trump skriver på Twitter at USA vil klare å stå imot alle utfordringer, uansett hvor sterke vindene blir, eller hvor høyt vannet kommer.

Jose svinger unna

Orkanen Jose, som er på vei over Atlanterhavet i sporene til Irma, er oppgradert til en kategori 3-orkan. Den vil trolig ikke treffe land i Karibia.

Selv om Jose er blitt til en kraftig orkan, er den betydelig svakere enn Irma, som har lagt flere av de små øyene nordøst i Karibia i grus og nå er på vei mot Florida. Vindhastigheten er nå over 50 meter i sekundet.

Ifølge det franske meteorologiske instituttet, vil Jose dreie nordover og passere flere hundre kilometer nordøst for St.-Martin. Selv om den ikke treffer land, vil den likevel bidra med kraftig regn over øyene som allerede er rasert av Irma, og derfor lage store vansker for redningsarbeidet.

(TV 2 / NTB)