Knut Arild Hareide (KrF) under partilederdebatten på TV 2 torsdag kveld.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Knut Arild Hareide (KrF) under partilederdebatten på TV 2 torsdag kveld. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Fortsetter ikke som støtteparti hvis Frp sitter i regjering

Kristelig Folkeparti vil ikke hive Erna Solberg ut av regjering, men de kommer heller ikke til å være et samarbeidsparti for en regjering der Frp sitter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I hele valgkampen har Krf-leder Knut Arild Hareide måttet svare på spørsmål om hvilke partier han helst vil samarbeide med etter valget.

I kveldens partilederdebatt på TV 2 sa Hareide følgende:

– Vi kommer ikke til å fortsette som støtteparti for en regjering der Frp er med. Det er fordi vi er et sentrumsparti, og da blir det vanskelig å gå så langt ut i fløyene.

Samtidig sier Hareide at han ikke har planer om å hive Erna Solberg ut av statsministerstolen for å sette inn Jonas Gahr Støre.

– Hvis vi ikke lykkes med å danne et flertall bestående av sentrumspartiene, vil vi gå i opposisjon og ta sikte på å få gjennomslag for så mye politikk som mulig, sier Hareide.

Trine vil ha Erna

Venstre-leder Trine Skei Grande har det samme utgangspunktet, men hun går ikke like langt som sin sentrums-kamerat.

– Jeg vil ha Erna som statsminister, og vi ønsker en blågrønn regjering. Hvis det blir borgerlig flertall etter valget, så skal vi sette oss ned og snakke sammen, sier Grande, som understreker at hun helst vil ha en regjering bestående av Høyre, Krf og Venstre.

Det blir i så fall en mindretallsregjering som må hente støtte i Stortinget. Krf og Venstres problem er at Frp og Siv Jensen flere ganger har vært tydelige på at de ikke kommer til å støtte en regjering de ikke selv er en del av.

Borgerlig drøm knust

Hvis Krf holder løftet sitt om ikke å inngå et formelt samarbeid med en Frp-regjering, betyr det at Erna Solbergs drøm om en borgerlig fireparti-regjering er knust.

– Jeg vil påpeke at de fire borgerlige partiene har klart å skape mye god politikk de siste årene selv om vi ikke har vært i regjering sammen. For velgernes del betyr dette at en stemme til et borgerlig parti, er en stemme til borgerlig politikk, sier Solberg.

SV og Arbeiderpartiet gjentok flere ganger i debatten at en stemme til Venstre og Krf er det samme som å gi en stemme til Frp.

– Det ser ut til at Knut Arild og Trine har fått Stockholm-syndrom der de har utviklet en form for sympati for kidnapperne sine. En stemme til Krf og Venstre er en stemme til fire nye år med Listhaug, Amundsen og Sandberg, sa Audun Lysbakken.

Utelukker Rødt og MDG

Det fikk Hareide til å reagere.

– Det er det samme som å si at en stemme til Arbeiderpartiet er det samme som å stemme på Rødt, kontret Krf-lederen.

– Helt feil. Jeg har sagt at vi ikke vil samarbeide med Rødt, kontret Støre, som også har sagt at han ikke vil inngå et formelt samarbeid med MDG heller.

– Hvorfor smeller du igjen døra for MDG, Støre?

– Fordi vi ikke kan samarbeide med et parti som sier at de vil slutte å lete etter olje og gass.