Høyre-leder Erna Solberg snakker til folk i gata da hun besøkte valgboden i Karl Johans gate i Oslo torsdag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Høyre-leder Erna Solberg snakker til folk i gata da hun besøkte valgboden i Karl Johans gate i Oslo torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Knapt borgerlig flertall på fersk TV 2-gallup

Høyre går mest tilbake og Arbeiderpartiet mest frem på fersk TV 2-gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fire dager før valget ligger det an til å bli en skikkelig thriller om regjeringsmakten.

Målingen Kantar TNS har laget for TV 2 viser flertall for de borgerlige partiene med 86 mandater, mot 83 for opposisjonen.

2000 stemmer vipper

Venstre balanserer en hårsbredd over sperregrensen med 4,1 prosent (- 0,3) og er dermed med å sikre borgerlig flertall for sjette dag på rad.

Men mister partiet et par promille, eller omlag 2.000 velgere, og faller under fire prosent som avgjør hvem som er med i fordelingen av de 19 utjevningsmandatene, mister de borgerlige partiene flertallet.

Det viser hvor jevnt det er i kampen om regjeringsmakten før partilederne møtes til den avsluttende debatten på TV 2 torsdag kveld, som for alvor markerer starten på den siste sluttspurten.

Sjekk hvem som er inne på Stortinget i TV 2s partibarometer

Ap øker mest

Arbeiderpartiet går mest frem sammenlignet med forrige måling som ble publisert onsdag. Partiet øker med 1,1 prosentpoeng til 28,1 prosent.

Det er den høyeste oppslutningen Arbeiderpartiet har hatt siden valgkampinnspurten startet under Arendalsuka midt i august.

Senterpartiet ligger stabilt på 10,1 prosent (- 0,2), mens SV får 5,7, den samme oppslutningen partiet har hatt de to siste dagene.

Høyre mest tilbake

Høyre går mest tilbake fra forrige måling med 1,4 prosentpoeng til 23,4 prosent. Samtidig styrker Fremskrittspartiet seg med 0,4 til 15,2 prosent.

Etter en valgkamp rundt sperregrensa ser Kristelig Folkeparti 5-tallet for første gang siden midten av august. Partiet øker med 0,5 til 5,0 prosent.

De siste intervjuene på denne målingen er gjort etter at KrF-leder Knut Arild Hareide torsdag forsøkte å avklare at partiet garanterer at Erna Solberg fortsetter som statsminister etter stortingsvalget dersom det blir borgerlig flertall.

Verre er det for Venstre som med 4,1 (- 0,2) igjen balanserer helt på kanten av sperregrensen.

De Grønne får igjen 3,7 prosents oppslutning, Rødt 3,0 (+ 0,1) og andre partier 1,8 (- 0,2). I denne gruppen er Liberalistene størst med 0,7, Alliansen 0,2, De kristne 0,2, Helsepartiet 0,2 og Pensjonistpartiet 0,2.

Ingen av endringene i torsdagens måling er statistisk signifikante.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS med personlige telefonintervjuer av 2003 personer i tidsrommet 4. - 7. september. 81,1 prosent oppga partipreferanse, mens det var 80,0 prosent på målingen tirsdag.

Målingen består av et rullerende utvalg og er en oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge, med utgangspunkt i partienes tilslutning ved Stortingsvalget 2013. Endringer i styrkeforholdet mellom partiene mellom to valg tilskrives gjerne tre sammensatte forhold: a) Velgere som endrer partipreferanse: Disse er aktive ved begge valg, og holder fast ved samme parti eller bytter parti. b) Mobilisering av nye og gamle velgere: Mange velgere setter seg i sofaen ved ett eller flere påfølgende valg. c) Endringer i sammensetningen av den stemmeberettigede befolkningen. Ved hvert valg kommer fire årskull nye velgere til elektoratet.

Partibarometeret fanger disse endringene ved å kartlegge velgernes stemmeadferd og partisympati dersom det var stortingsvalg i dag, og sammenstiller disse med velgeradferden ved det foregående stortingsvalg. Endringene vurderes både i forhold til velgermobilisering generelt sett, samt i forhold til de enkelte partienes evne til å rekruttere gamle og nye velgere. Feilmarginen er +/- 1,1 - 2,0 prosentpoeng.