STORE MØRKETALL: Mange vet ikke at de har diabetes type 2, og får derfor ikke nødvendig behandling. Det kan være livsfarlig å ikke vite, sier Diabetesforbundet. Ill.Foto: Colourbox.
STORE MØRKETALL: Mange vet ikke at de har diabetes type 2, og får derfor ikke nødvendig behandling. Det kan være livsfarlig å ikke vite, sier Diabetesforbundet. Ill.Foto: Colourbox.

halvparten vet ikke at de har sykdommen:

Du kan være én av 200.000 nordmenn som har diabetes uten å vite det

Ta testen og sjekk om du er i risikogruppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opp til 400.000 nordmenn kan ha diabetes type 2. Det er dobbelt så mange som har fått diagnosen så langt. Det skremmer generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot.

Det har tradisjonelt vært voksne som utvikler diabetes type 2, men nå ser forbundet at også unge voksne rammes i større grad.

Livsfarlige følger

– Diabetes type 2 kan til en viss grad reguleres og behandles med vekttap, aktivitet og kosthold. Men mange vil også trenge medikamentell behandling. Uansett er det viktig at folk får diagnosen, og kan sette i gang tiltak.

Det kan være svært farlig å leve med diabetes type 2 uten å være klar over det, med stor sjanse for å utvikle én eller flere av disse komplikasjonene:

  • Fotsår
  • Hjerteinfarkt
  • Hjerneslag
  • Nyreskader
  • Ereksjonssvikt
  • Tenner og tannsvikt
  • Øyesykdommer

I 2016 måtte hele 481 personer med diabetes amputere tå, fot eller bein på grunn av fotsår.

Sjekk beina!

Diabetesforbundet har derfor samarbeidet med Helsedirektoratet om nye retningslinjer overfor fastleger. De skal undersøke føttene til personer med diabetes én gang i året, og dersom det er tegn til fotsår, må pasienten henvises til fot-team ved sykehuset. I tillegg bør alle i risikogruppen ta blodprøve årlig, for å kunne sette diagnosen.

Generalsekretær i Diabetsforbundet, Bjørnar Allgot, oppfordrer alle til å ta testen - og eventuelt en blodprøve for å sjekke seg for diabetes 2.
Generalsekretær i Diabetsforbundet, Bjørnar Allgot, oppfordrer alle til å ta testen - og eventuelt en blodprøve for å sjekke seg for diabetes 2.

– Sammen med fastlegene er hjemmetjenesten viktige aktører når det gjelder å sette i gang tiltak raskt. Med riktig behandling kan mange amputasjoner unngås, og i de fleste tilfeller er forebyggingen billig, sier Allgot.

Det er enkelt å avdekke om en person har diabetes type 2. Det er bare å ta en blodprøve hos fastlegen.

– Dessverre har det vært slik at det for sjelden blir tatt blodprøver for å avdekke diabetes. Det er imidlertid blitt litt bedre enn før, mye takket være enklere tester, og at det kan gjøres basert på mistanke. Nå kan man ta testen også på tilsynelatende friske folk, dersom man for eksempel har diabetes i familien.

Test deg

Sykdommen er arvelig, og Allgot sier det er bra å ha oversikt over tilfeller av diabetes i nær familie. I tillegg er overvekt og inaktivitet med å dra antall tilfeller opp i dagens samfunn.

Diabetesforbundet har sammen med Helsedirektoratet utviklet en test hvor man ved å fylle inn opplysninger om seg selv, kan se om man havner i risikogruppen. TA TESTEN HER!

– Dersom testen avslører at det er sannsynlig at du kan utvikle diabetes, bør du årlig få tatt blodprøven for å se hvordan du ligger an.

Allgot sier at folk som får diagnosen ikke behøver å bli lei seg.

Livsfarlig å ikke vite

– Diagnosen er en velsignelse. Det er rett og slett livsfarlig å gå med diabetes uten å vite det. Kroppen begynner å gå i stykker, og man må sette i gang behandling straks.

Allgot sier at en diagnose er det mange trenger for å gjøre alvor av en livsstilsendring de har tenkt på lenge.

– Det er ikke slik at man må snu opp ned på tilværelsen, men man kan gjøre små grep for å leve lenge med diabetes type 2. Har komplikasjonene kommet langt, for eksempel i form av kroniske fotsår, er det veldig vanskelig å snu utviklingen.